Hopp til innhold

Maria Amelie sendes ut i ettermiddag

Maria Amelie blir sendt til Moskva med et Aeroflot-fly klokken 13.35 i ettermiddag, opplyser politiet. – Jeg er sliten og redd, sa Maria Amelie rett før hun ble pågrepet i formiddag.

Video Maria Amelie pågrepet av politiet

Maria Amelie ble pågrepet av politiet i dag. Mye tyder på at hun blir sendt ut av landet innen svært kort tid.

Da hun meldte seg for Politiets Utlendingsenhet (PU), som hun har gjort hver dag siden hun slapp ut fra Trandum, ved 9.30-tiden i formiddag, ble hun tatt med inn på et bakrom.

Alle de andre dagene hun har meldt seg, har hun kommet ut igjen. Slik var det altså ikke i dag.

Politiet bekrefter at utsendelsen med det var startet og opplyser i formiddag at Maria Amelie blir sendt ut av Norge med et fly klokken 13.35.

– Sendes ut så raskt som mulig

Umiddelbart etter at Maria Amelie var pågrepet, ble hun kjørt av sted av politiet.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video 46556695-8230-4cbb-b53e-dcb0cf58e65c.jpg

Maria Amelie ble kjørt bort av politiet i en mørk bil. Sammen med henne i bilen, var samboeren Eivind Trædal.

– Jeg kan bekrefte at vi har startet utsendelsen. Hun skal uttransporteres så raskt som mulig, sier PU-sjef Ingrid Wirum.

– Nå har vi aksept fra russiske myndigheter og kan gjennomføre selve returen. I Russland blir hun overlatt til russiske myndigheter.

Etter at Maria Amelie slapp ut fra Trandum forrige uke, har hun hatt meldeplikt hver dag, og hun har måttet bo hos kjæresten og samboeren sin, Eivind Trædal. Han har selv søkt om visum til Russland og opplyste i helgen at han nå har fått det.

– Hun ble selvsagt lei seg

Da Maria Amelie ble kjørt av gårde av politiet, var Trædal med i bilen.

– Vi har lagt til rette for at denne uttransporten skal skje så skånsomt som mulig, og for at hennes samboer følger med frem til avreise, sier Wirum.

– Hvordan reagerte hun på beskjeden?

– Hun ble selvsagt lei seg, og det har vi stor respekt og forståelse for, sier Wirum.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video - Hun ble selvsagt lei seg

PU-sjef Ingrid Wirum forteller at Maria Amelie ble lei seg da hun fikk beskjed om at hun i formiddag ikke kunne returnere til leiligheten hun deler sammen med kjæresten.

Politiet: Hun får legehjelp hvis hun trenger det

Da Maria Amelie møtte pressen utenfor PUs lokaler i går formiddag, sa hun at hun var sliten av å leve hver dag som om det var den siste.

Amelies støttespillere har satt sin lit til at regjeringen skulle snu og la henne få søke om arbeidstillatelse herfra, og på den måten slippe å bli sendt tilbake til Russland, men det ble på fredag forrige uke klart at ikke blir tilfelle. Det var en tung beskjed å få for 25-åringen, og ifølge advokaten hennes ble hun tatt hånd om av lege.

– Dersom det er behov for medisinsk hjelp eller støtte for henne, har vi det i beredskap, sier Wirum i dag.

– Men dere mener hun er psykisk frisk nok til å bli sendt ut nå?

– Det er en medisinsk vurdering. Dersom det viser seg å bli nødvendig å stille legehjelp til disposisjon, har vi det tilgjengelig.

Gjør et siste forsøk på å stoppe utsendelsen

Maria Amelies advokat Brynjulf Risnes sier til NRK at han er varslet om pågripelsen.

– Jeg har ikke snakket med henne personlig i dag. Jeg ble oppringt av politiet da dette skjedde. De sa at hun var pågrepet, og samtidig fikk jeg oversendt den endelige beslutningen fra UNE hvor de avslo å utsette uttransporten for å vurdere saken nærmere.

Han vil nå gjøre et siste forsøk på å stoppe utsendelsen og har bedt Oslo byfogdembete utsette den på grunn av flere opplysninger som har kommet fram de siste dagene.

Risnes sa lørdag at Maria Amelies psykiske tilstand er så alvorlig at hun ikke bør sendes hjem til Russland. I tillegg har det kommet fram opplysninger på en russisk blogg om hva som er bakgrunnen for at Maria Amelies familie flyktet til Norge.

– Det er usikkerheten hun frykter mest. Hun har vanskelig for å selv ta stilling til hvor konkret farlig dette kan være. Hun blir naturligvis også redd på grunn av all mediedekningen som har vært de siste dagene. Det virvles stadig opp nye opplysninger om fortida, delvis opplysninger hun ikke er kjent med. Dette skaper en veldig usikkerhet for henne, og derfor hadde jeg håpet i det minste at man kunne utsatt uttransporten til støvet hadde lagt seg, sier Risnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Maria Amelie

Her er Maria Amelie hos Politiets Utlendingsenhet i formiddag. Hun ble pågrepet da hun møtte opp til sin daglige meldeplikt.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Kjæresten: Hun er i sjokk

Ved 10.30-tiden var Maria Amelie og kjæresten på Gardermoen og ventet på å bli sendt ut av landet.

Einvind Trædal har skaffet seg billett til samme fly som Maria Amelie skal sendes ut med. Han forteller at hun reagerte med sjokk da hun ble pågrepet.

– Hun er i sjokk og er veldig redd. Selv om hun har vært klar over at hun kunne bli pågrepet hele uken, var hun overhodet ikke forberedt på å bli pågrepet i dag, forteller han.

Trædal skal i første omgang være i Russland frem til 17. februar.

Trædal forteller at han foreløpig ikke har oversikt over hvilken hjelp de kommer til å få i Russland, og at de frykter det vil ta månedsvis å få de papirene som Maria Amelie trenger for å kunne returnere til Norge.

AKTUELT NÅ