Hopp til innhold

– Helt uaktuelt å invitere til misbruk

Personer som har fått avslag på asylsøknaden, må ikke bare søke arbeidstillatelse fra hjemlandet. De må også ha et konkret jobbtilbud som enten de er fagutdannet til eller som sikrer dem en inntekt på 500.000 kroner eller mer, for at søknaden skal bli godkjent.

Statssekretær Pål Lønseth

Statssekretær Pål Lønseth forteller at det er klare krav for at en søknad om arbeidstillatelse skal godkjennes.

Foto: NRK

– Hvis vi skulle tillate personer som har oppholdt seg ulovlig i Norge, å levere en arbeidssøknad idet de blir arrestert av politiet, ville det sette i gang en voldsom treneringsprosess, sier statssekretær i Justisdepartementet Pål Lønseth til NRK.

I dag gjode regjeringen det klart at de rødgrønne partiene er blitt enige om nye regler for arbeidsinnvandring.

Lønn på 500.000

Maria Amelie

Maria Amelie har fått jobb som journalist i Teknisk Ukeblad, men må likevel søke om arbeidstillatelse fra Russland.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Det innebærer at Maria Amelie og andre som er i hennes situasjon, slipper innreiseforbud til Norge og kan dermed søke om arbeidstillatelse med en gang de er returnert til hjemlandet.

Men det er høyst uklart hvor mange som vil omfattes av denne regelendringen. Arbeidet for å avgjøre det, pågår nå og vil antakelig ta noen uker, opplyser Lønseth.

– Dette er komplisert juss, og det ville være uforsvarlig av oss å konkludere nå, sier han.

Noe av det som gjøres nå, er å se på søknadstall hos UDI.

Det som imidlertid er klart, er hvilke krav som stilles for at det i det hele tatt skal være aktuelt å godkjenne arbeidssøknaden.

Den som søker, må ha et konkret jobbtilbud. Vedkommende må ha en utdannelse gjennom minst treårig videregående skole, fagbrev eller fullført utdannelse fra universitet eller høgskole - og utdannelsen må være relevant i forhold til jobben man er tilbud.

Er man ikke faglært, holder det å ha et konkret jobbtilbud som innebærer en lønn på minst 500.000 kroner.

Vil ikke gi mulighet til å trenere hjemreisen

Regjeringen begrunner regelendringen som ble presentert i dag, men at de vil sikre norske bedrifter tilgang til kvalifisert arbeidskraft.

Men å gi personene som skal omfattes av de nye reglene mulighet til å søke om arbeidstillatelse fra Norge, uten å bli sendt tilbake til hjemlandet, er helt uaktuelt. Frykten er at personer da ville utnytte ordningen og trenere beslutningen om å reise ut av Norge.

– Det er helt uaktuelt å invitere til misbruk, sier Lønseth.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger