Hopp til innhold

Madelaine Rodriguez må trolig vente flere år på endelig dom

Den norske kvinnen som er dømt for kokainsmugling i Bolivia, har fått en ny og skjerpet straff på 13 år og fire måneders fengsel. – Madelaine er fortvilet og nær ved å miste alt håp, sier forsvarsadvokat Marius O. Dietrichson.

Madeleine Rodriguez sitter i fengsel i Bolivia dømt for forsøk på kokainsmugling.

FORTVILET: – Hun ser ingen utvei, rett og slett, sier forsvarsadvokat Marius O. Dietrichson om Madelaine Rodriguez.

– Slik jeg ser det er det helt kritisk for henne i Bolivia nå. Hun ser ingen utvei, rett og slett, sier Dietrichson, som jobber for Rodriguez fra Norge.

Tidlig i sommer annullerte Bolivias høyesterett den siste fellende dommen i saken, som var på ti års fengsel. Rodriguez har sittet varetektsfengslet siden hun i 2008 ble stoppet på flyplassen i Cochabamba sammen med to andre norske kvinner. Ifølge myndighetene i landet hadde de 22 kilo kokain i bagasjen.

I august i år kom lagmannsretten med en ny og skjerpet dom: 13 år og fire måneders fengsel.

Behandling av anke kan ta opptil fem år

Men det er ikke straffutmålingen 28 år gamle Rodriguez er fortvilet over. En av de andre som ble dømt i saken, har valgt å anke til Høyesterett. I det bolivianske rettssystemet skal alle som er tiltalt i en sak dømmes samtidig.

Det betyr at dommen mot Rodriguez ikke blir endelig før anken til den medtiltalte er behandlet. Sist gang Høyesterett behandlet en anke i saken, tok det fem år, opplyser Marius O. Dietrichson.

– Det eneste som betyr noe for Madelaine er at straffen blir avgjort, ikke om den går opp eller ned. Vi vet ikke hvor lang tid det vil ta denne gangen, men det kan gå år. Sist gang tok det fem år. Derfor beklager vi sterkt at en av de andre domfelte anket, sier han.

Ber UD om hjelp

– Madelaine etterspør en endelig avgjørelse i saken, slik at hun vet hvor mye hun har igjen å sone. Nå sitter hun i varetekt på åttende året, hun har to barn som er født i fengselet og ett barn som er hjemme i Norge.

Forsvarsadvokaten sier at det eneste de nå kan gjøre, er «å påkalle alle gode krefter».

– Det vil si det lille hun har av advokathjelp i Bolivia og norsk utenrikstjensete. Jeg forventer at Utenriksdepartementet bistår når en norsk borger i utlandet nektes rettferdighet og behandles i strid med internasjonale konvensjoner, sier Dietrichson.

UD: – Kan ikke gripe inn i rettsprosess

Utenriksdepartementet opplyser til NRK at den norske ambassaden i Buenos Aires forsøker å få informasjon om forventet tidspunkt for ankebehandlingen.

– Vi forstår at det er en stor påkjenning at det fortsatt ikke har kommet en rettskraftig dom i saken, sier pressevakt Rune Bjåstad.

– Det er viktig å huske på at norske myndigheter ikke kan gripe inn en rettsprosess i et annet land, akkurat som andre land ikke kan gripe inn i norske rettsprosesser, understreker Bjåstad.

AKTUELT NÅ