NRK Meny
Normal

– Jeg har ikke lyst til å snakke med jentene igjen

Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen sier hun aldri mer vil snakke med jentene som hun dro til Bolivia sammen med.

Video 285c77d9-ad6b-4e0a-ac00-c7ca2bf1db74.jpg

NETT-TV: Lillesand-kvinnen ble i lagmannsretten frikjent for forsøk på kokainsmugling. – Det er vanvittig deilig, helt ubeskrivelig, sier hun til NRK.

Den 22 år gamle Lillesand-kvinnen som var siktet for å forsøke å innføre kokain fra Bolivia til Norge, er i dag frikjent i Borgarting lagmannsrett.

Dermed kom lagmannsretten til samme konklusjon som Oslo tingrett i fjor høst.

Hun og to venninner ble tatt med flere kilo kokain i Bolivia – men hun klarte å rømme før saken kom for retten. Stridsspørsmålet i ankesaken var hvorvidt Lillesand-kvinnen visste at det var narkotika i bagene, noe hun selv hele tiden har benektet.

– Det er vanvittig deilig, helt ubeskrivelig, sier hun til NRK, kort tid etter kjennelsen.

Etter kjennelsen, klemte 22-åringen sin advokat, samt moren og noen venner som var til stede i retten. Hun gråt og lo om hverandre.

Lillesand-kvinnen og moren

Lillesand-kvinnen (til venstre) ga en venninne en stor klem etter at hun var frifunnet i den såkalte Bolivia-saken. I bakgrunnen forteller moren hennes om frifinnelsen på mobiltelefon.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Hun sier til NRK at de siste fire årene har vært alt annet enn lystige.

– De har vært et helvete. Fire helt forferdelige år. Både for meg og familien min. I kveld skal jeg være sent oppe og feire. Jeg skal bare kose meg med familie og venner. I morgen reiser vi tilbake til Sørlandet.

– Hva har vært det verste?

– Alt. Å bli lurt av noen jeg hadde tillit til, sier hun, og legger til at hun føler seg forhåndsdømt av både media og norske myndigheter.

Hun takker for støtten hun har fått underveis.

Madeleine Rodriguez

Fengslet i Bolivia: Madeleine Rodriguez

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX
Stina Brendemo Hagen

Dømt i Bolivia, men rømte til Norge: Stina Brendemo Hagen.

Foto: Oddvin Aune, NRK

– Hjemme på Sørlandet har jeg fått stor støtte, både blant lærere og medelever, og i lokalsamfunnet.

Hun sier hun og familien aldri har tvilt på at hun kom til å bli frikjent. Nå begynner et nytt liv for 22-åringen.

– Jeg tror aldri jeg klarer å legge saken helt bak meg. Jeg har lært mye, og spesielt det å sette pris på de små tingene i livet som å spise middag sammen med familien og nyte dagligdagse hendelser. Jeg vil aldri reise tilbake til Bolivia, sier hun.

Vil aldri se dem igjen

Hun har ikke mye pent å si om Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez, som hun ble arrestert sammen med på flyplassen i Cochabamba i Bolivia. De to andre ble dømt til fengsel i Bolivia, men kun Rodriguez sitter i fengsel i dag.

Både i tingretten og i lagmannsretten sa Rodriguez at alle visste at det var noe ulovlig i bagene, men ikke at det var ren kokain. Og i lagmannsretten sa Stina Brendemo Hagen at alle visste at de skulle til Bolivia, mens Lillesand-kvinnen har forklart at hun trodde de skulle til Spania.

– Jeg vil ikke si at jeg var naiv da jeg ble lurt med på turen for fire år siden. Men jeg stolte på min daværende kjæreste og venner, sier hun.

– Av de jeg reiste sammen med til Bolivia føler jeg meg til de grader fullstendig sviktet. Jeg har ikke lyst å snakke med dem igjen, legger hun til.

På telefon fra fengselet i Cochabamba, sier Rodriguez til NRK at det er veldig urettferdig at Lillesand-kvinnen ikke ble dømt i lagmannsretten.

– Det er urettferdig overfor de andre i saken. Alle ble fortalt at det skulle være kjemikalier i bagene som skulle gjøres om til kokain. Det er jo uansett ulovlig, sier hun og legger til at de skulle få 20-30.000 kroner hver for jobben.

– Nå er hun frifunnet to ganger. Betyr ikke det at hun er uskyldig?

– Jeg står fortsatt for det jeg sa i retten. Hvorfor skulle jeg ikke det? Jeg har ingenting å vinne på å lyve, det har hun som ble frikjent i lagmannsretten, sier Rodriguez

– Når regner du med å slippe ut?

– Lovene her nede er annerledes. Så lenge saken min er i anke så kommer jeg ikke ut. Så lenge saken ikke er rettskraftig, kan du ikke søke om å komme ut.

Rømte fra Bolivia

Lillesand-kvinnen ble sammen med Brendemo Hagen og Rodriques arrestert på flyplassen i Cochabamba i Bolivia 19. mai 2008, etter at det ble funnet det som ble oppgitt å være 22,4 kilo kokain i flere bager i bagasjen til de tre kvinnene. Denne mengden har senere blitt nedjustert.

Lillesand-kvinnen nektet straffskyld både i ting- og lagmannsretten, og hele tiden hevdet at hun trodde at hun og Stina Brendemo Hagen skulle på kjærestetur til Spania – og at det kom som et sjokk på henne at de ble lurt til å dra til Bolivia sammen med Madeleine Rodriguez. Stridsspørsmålet i ankesaken var hvorvidt hun visste at det var narkotika i bagene, noe 22-åringen hele tiden har benektet.

Lillesand-kvinnen klarte å rømme fra Bolivia før saken mot henne og de to andre norske kvinnene kom opp for retten der i 2010.

De to andre venninnene ble dømt til ti år og åtte måneders fengsel, men Hagen rømte i fjor, og befinner seg nå i Norge.

– Det jeg husker best fra tiden i Bolivia er møter med mange flotte mennesker. Folk som ville hjelpe meg og som viste meg støtte, spesielt folk fra misjonen og fra et barnehjem. de var til stede og ordnet praktiske ting og viste medmenneskelighet, sier 22-åringen.

Etter frikjennelse ser Lillesand-kvinnen lyst på fremtiden. Hun studerer i dag medier og kommunikasjon, og har en drøm om å jobbe i radio.

– Jeg tror det blir en deilig sommer. Og i tiden fremover skal jeg flytte ut fra foreldrene mines hus og begynne et normalt liv, sier hun.

Hun sier det ikke betyr noe for henne at Hagen også er kommet seg til Norge nå.

– Jeg har ingenting til overs for henne, sier hun.

Lillesand-kvinne frikjent i Boliviasaken

Lillesand-kvinnen sammen med sin mor Mette Øygarden like etter frikjennelsen i lagmannsretten var et faktum.

Foto: Hans Erik Weiby / NRK

Tøft for familien

Moren til 22-åringen sier har vært noen meget tøffe år for familien.

– Det har vært helt forferdelig. Vi har vært redde underveis og vi har opplevd trusler mot familien. Det har også kostet familien mange penger. Selv var jeg til sammen åtte måneder i Bolivia, og min mann var åtte måneder i Bolivia. Besteforeldre har vært der nede. Vi har følt at vi havnet i helvete, sier Mette Øygarden.

– Det har vært spesielt tøft å se hvordan det har virket inn på barna våre. Vi har to andre barn, og for oss som foreldre var det forferdelig å måtte reise fra datteren vår i Bolivia, samtidig var det ille å reise fra barna våre i Norge, sier hun.

I dag er hun bare glad, og synes dagen er nesten uvirkelig.

– Jeg burde skrive bok om det vi har opplevd, for jeg har mye å skrive om. Vi får se hvordan det går. Nå skal vi bare nyte dagen, avslutter Øygarden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger