Vet ikke når hun kommer ut av Bolivia-fengsel

COCHABAMBA (NRK.no) Madeleine Rodriguez sitter fengslet i Bolivia uten å vite når hun får komme hjem til Norge. Slik har hun hatt det i seks år.

Madeleine Rodriguez i fengsel i Bolivia dømt for forsøk på smugling av kokain.

SE VIDEO: Madeleine Rodriguez vet ikke når hun får reise til Norge igjen.

Fire murblokker rammer inn firkanten Madeleine kan bevege seg på. Slik har det vært siden hun i 2008 innrømmet å skulle frakte flere kilo kokain til Norge. Innholdet i bagene fikk henne dømt til ti og et halvt års fengsel.

Men dommen er anket. Og i over tre år har ikke Høyesterett i Bolivia funnet tid til å behandle saken.

De var tre norske kvinner på tur i Bolivia da de ble pågrepet med kokain i koffertene. En av kvinnene stakk av før rettssaken. Den andre rømte fra dommen. Igjen sitter Rodriguez og venter på at dommen blir rettskraftig. Uten det kan hun ikke be om å løslates.

- Jeg har gjort det den riktige veien. Jeg har ikke stukket av og rømt. Jeg har ikke sagt jeg er uskyldig. Det er som livstid helt til jeg får en dom, mener Rodriguez.

I Norge sitter forsvarsadvokat Marius O. Dietrichson og jobber frivillig for Rodriguez. Han er ikke i tvil om at menneskerettighetene brytes hver dag når den norske kvinnen er fengslet uten å vite når hun får komme ut.

- Straffen kan for alt hun vet dobles. Den kan bli godtatt eller bli stående. Hun vet ikke, og ingenting er gjort på 4 år. Ifølge FN-kommisjonen så har hun krav på å få avklart saken sin innen rimelig tid. Vi mener det er brudd på de bestemmelser, sier Dietrichson.

Datter hjemme i Norge

Fram til nå har Rodriguez jobbet i fengselet for å redusere straffen. Når hun stryker skjorter, bluser og duker i en time gir loven i Bolivia henne en time mindre straff. Dermed kunne hun ha vært utenfor de fire murblokkene nå. Faktisk allerede i august i fjor.

Hjemme i Norge sitter en liten jente og venter på at mamma skal komme hjem igjen. Eldstedatteren var med da moren ble arrestert, men ble kort tid etter sendt hjem til familien i Norge.

Madeleine Rodriguez sitter i fengsel i Bolivia dømt for forsøk på kokainsmugling.

SE VIDEO: Madeleine Rodriguez sitter i fengsel i Bolivia dømt for forsøk på kokainsmugling.

– Det er ikke rettferdig for henne at hun ikke vet når jeg kommer. At hun vokser opp med så mange spørsmål. Jeg vet at jeg gjorde en feil. Men jeg har fått straff, og har gjort straffen min, så hvorfor må jeg sitte lenger. Hvorfor må jeg fortsatt være her, spør Rodriguez fra fengselet.


Datteren lurer ifølge moren også på når hun får møte sine to yngre søsken. De siste årene har Rodriguez fått en ny datter og en sønn i fengselet. De vokser opp sammen med moren i den trange fengselsgården i Sør-Amerika.


- Hun vet ikke når hun skal få se meg, være med meg, og bli kjent med søsknene sine. Det er ikke bare meg. Det er tre små, legger Rodriguez til.

Lærer å gå i fengselet

Dietrichson sier han har bedt norske myndigheter om å engasjere seg mer for å få den bolivianske høyesteretten til å finne tid til å behandle dommen.

– Når det så klart er brudd på de internasjonale konvensjoner som gjelder, må det kunne være å forvente at Norge retter en henvendelse og spør om hva som egentlig foregår. Jeg hadde forventet en hel annen involvering av norske myndigheter enn det vi har sett, mener Dietrichson.

Det er ikke kommunikasjonssjef Frode Andersen i Utenriksdepartementet enig i.

– Dette er først og fremst en vanskelig sak der høyesterett i Bolivia enda ikke har tatt opp hennes sak. Den er anket dit og vi må avvente ankebehandlingen. Jeg stiller meg uforstående til at en norsk advokat mener at vi skal legge press på en utenlandsk rettsinstans. Det tror jeg ikke han ville ha foreslått hvis det var i Norge, sier Andersen.

Han forteller samtidig at Utenriksdepartementet har tatt opp saken med bolivianske myndigheter, men kan ikke svare på hvor ofte dette har skjedd.

Madeleine sier hun vil be advokaten sin igjen om å dra til høyesterett og be dem behandle saken de har hatt i bunken i snart fire år.

– Advokaten har vært der tre ganger. De sier ja mars, så kommer mars og det skjer ingenting. Så juli og heller ikke da skjer det noe. Så oktober og ingenting skjer. Det er sånn det fungerer, og det er helt latterlig, sier Madeleine.

Hun ser ned på datteren som vil opp på fanget. Den lille jenta har lært å gå i fengselet. Hvor mye mer hun skal lære der før hun får møte storesøsteren i Norge er opp til Høyesterett i Bolivia.