Hopp til innhold

Kritiserer norske myndigheter i ny Bolivia-dokumentar

Dokumentaren «The Bolivian Case», som handler om de tre norske jentene som ble arrestert for kokainsmugling i Bolivia i 2008, ble vist på en filmfestival i Canada i natt. I dokumentaren fremkommer blant annet anklager om norske myndigheters rolle i flukten fra Bolivia.

Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez på vei inn i fengselet i Cochabamba, Bolivia

DØMT: Stina Brendemo Hagen (t.v.) og Madeleine Rodriguez ble begge dømt til over ti års fengsel i Bolivia for kokainsmugling. Hagen rømte senere til Norge da hun slapp ut mot kausjon, mens Rodriguez fortsatt sitter fengslet.

Foto: Stian Lysberg Solum / Scanpix

«The Bolivian Case» er laget av den anerkjente bolivianske filmskaperen Violeta Ayala og presenteres som en film med «skandaløse hendelser», hvor det «kommer til å gi hakeslepp når det viser seg hvem som står bak».

Bakgrunnen er historien om tre unge, norske kvinner som i mai 2008 ble pågrepet på flyplassen i Cochabamba i Bolivia med kokain skjult i bagasjen.

En av dem, en kvinne fra Lillesand, klarte å rømme landet før rettssaken startet.

Stina Brendemo Hagen

RØMTE: Stine Brendemo Hagen, her i vitneboksen under rettssaken i Bolivia, rømte etter at hun ble løslatt mot kausjon.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

De to gjenværende kvinnene, Stina Brendemo Hagen og Madeleine Rodriguez, ble dømt til over ti års fengsel av retten i Cochabamba.

Hagen slapp ut av fengsel i 2011 mot 350.000 kroner i kausjon. Hun rømte via Brasil til Norge.

Rodriguez er den eneste av de tre som fortsatt sitter fengslet i Bolivia.

Anklager

I den nye dokumentaren er det blant annet anklager om norske myndigheters rolle i flukten fra Bolivia, kritikk av norsk medias dekning av saken og hvordan kvinnene er blitt fremstilt, samt anklager om diskriminering, ettersom Rodriguez, den av kvinnene med utenlandsklingnende etternavn, er den eneste som fortsatt sitter fengslet.

– Det er som om de bare har glemt den tredje personen, som om jeg ikke eksisterer. Jeg ble født i Norge og vokste opp der. Jeg har norsk blod og norsk familie, uansett om faren min er fra et annet land. Hvorfor skulle det spille noen rolle at navnet mitt er Rodriguez? Jeg er det samme som dem, jeg er en norsk borger, sier Rodriguez selv i filmen.

Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen i UD, avviser påstandene som fremmes av Rodriguez i dokumentaren.

– Vi avviser at Utenriksdepartementet har bidratt til noen forskjellsbehandling i denne saken. Rodriguez har i likhet med de to andre fått konsulær oppfølging etter at hun ble pågrepet, sier Andersen til NRK.

Madeleine Rodriguez i vitneboksen under rettssaken i Cochabamba, Bolivia

FENGSLET: Madeleine Rodriguez er den eneste av de tre norske kvinnene som ble tatt for kokainsmugling i Bolivia, som fortsatt sitter fengslet. Her er hun i vitneboksen sammen med tolk Hanne Baardseth (t.h.) under rettssaken i Cochabamba.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Jobber med norsk versjon

NRK har vært med på å finansiere dokumentaren.

– NRK har finansiert dette prosjektet med tanke på en TV-dokumentar som skal kunne sendes i Norge, og vi har vært en av flere finansiører, sier Brennpunkt-redaktør Odd Isungset.

Hvor stort ansvar har NRK for innholdet?

Brennpunkt-redaktør Odd Isungset

FINANSIERT: NRK har vært med på å finansiere dokumentaren. – Vi jobber med en variant av den som kan vises i Norge, sier NRK Brennpunkt-redaktør Odd Isungset.

Foto: NRK

– NRK har ikke noe ansvar for innholdet i en film som blir vist på en filmfestival et annet sted i verden, selv om vi har vært med på å finansiere den. NRK har kun redaktøransvar for det som eventuelt vises på fjernsyn i Norge, sier Isungset.

Det jobbes nå med å få laget en versjon av dokumentaren som kan vises i Norge.

– Jeg synes det er veldig interessant å få et boliviansk perspektiv på denne saken og høre mer om hva bolivianske myndigheter synes. Det er fortsatt vårt utgangspunkt. Vi er i dialog for å komme frem til en variant som vi mener kan vises i Norge.

AKTUELT NÅ