Hopp til innhold

Fant levende hund i skredgropa: – Gir motivasjon

Redningsmannskapene har fremdeles håp om å finne de tre savnede i Gjerdrum i live. De fortsetter å lete gjennom natta. Mandag kveld hoppet en liten hund ut fra husruinene.

Lys for ofrene i Gjerdrum-raset

Leirskredet i Gjerdrum dro med seg mange hus mens folk sov i sengene sine. Fortsatt er tre personer savnet.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

– Det er en ting som er gledelig. Vi har i kveld funnet en liten hund i god behold. Den ble funnet blant en del husrester i området som vi stort sett har jobbet med i dag, bekrefter innsatsleder Ivar Myrbø mandag kveld.

Ivar Myrbø

– Det er en ting som er gledelig. Vi har i kveld funnet en liten hund i god behold, sier innsatsleder i politiet Ivar Myrbø.

Foto: NTB

Hunden hoppet ut fra et hulrom inne i vrakdeler til en hus da letemannskaper lette i skredgropa.

– Det er en gladsak for oss, og gir motivasjon til å jobbe hardt videre. Vi fortsetter som en redningsaksjon, sier innsatsleder i brannvesenet, Gøran Syversen.

Tidligere er to andre hunder berget levende ut fra rasområdet.

Ifølge politiet er situasjonen ellers «ganske lik». Ingen flere personer er funnet i rasområdet mandag.

Rundt 25 til 30 personer leter mandag kveld nede i skredgropa. I tillegg arbeider rundt det dobbelte for å støtte opp rundt redningsarbeiderne.

– Finnes mange luftlommer

– Vi er nødt til å finne ut om det kan være mennesker i de hulrommene som vi vet er i de aktuelle, sammenraste bygningene, sier medisinsk leder helse Halvard Stave.

Redningsarbeiderne fokuserer nå på å lete i bygningsrestene. Ifølge Stave finnes det mange luftlommer inne i ruinene.

Halvard Stave

Halvard Stave sier redningsaksjonen nå fokuserer på å lete etter hulrom i sammenraste bygninger. Han sier det er mange luftlommer inne i bygningene, som de er nødt til å grave seg ned til.

Foto: Terje Bend / NTB

– Historien har lært oss at man kan overleve veldig mye lenger enn seks døgn under sammenraste bygninger, men ingen skadesteder er like, sier Stave.

Ifølge Stave må flere forutsetninger være til stede om de skal finne overlevende:

– Det må være et hulrom der en man oppholde seg, en bør ikke være særlig hardt skadd, en må ha isolerende materiale rundt seg for å holde varmen og en må ha drikke etter så lang tid, sier Stave.

Han sier det er vanskelig å svare på hvor lenge man kan ha håp om å finne overlevende etter kvikkleirskredet.

– Det avhenger av hvordan det måtte være under disse bygningsmassene som vi nå kommer ned i, sier Stave.

Redningaksjonen i Gjerdrum pågår for fult.

Redningsarbeidere søker i skredområdet i Gjerdrum.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Flytter hus med nevene

– Vi bruker informasjon fra politiets etterretningsinformasjon til å finne ut hvilke områder det vil lønne seg å lete i. Deretter bygger folk i skredgropa veier og stier fram dit, så slipper ut hund. Der vi får markering fra våre hunder, bygger man seg videre stier og veier fram til, og starter med gravearbeid, forteller innsatsleder Ivar Myrbø.

Hundene, som er trent på å finne mennesker eller gjenstander som er håndtert av mennesker, har ifølge politiet markert flere steder på rasstedet mandag.

Under en presseoppdatering ved 15.30-tida kom det blant annet frem at ruinene av en flermannsbolig med seks leiligheter må flyttes.

– Hele boligen skal flyttes for hånd. Det er mye jobb og tar mye tid, men vi jobber systematisk videre. Det er planen utover kvelden og natten, sier innsatsleder Morten Thoresen i brannvesenet.

– Det er store hus og tidkrevende, og alt må flyttes for hånd. Det gjøres en kjempejobb der ute som er tung.

Redningspersonell i rasområdet.

Redningspersonell frakter en person ut av rasområdet. Totalt seks personer er funnet omkommet i rasområdet.

Tre personer fortsatt savnet

Mandag har politiet blant annet fått bistand av etterretningsanalytikere fra Forsvaret. Dette er personell som er eksperter på å tyde dronebilder.

I tillegg bistår Forsvaret med spesialsoldater som er eksperter på søk.

Redningsaksjonen har nå pågått i over seks døgn. Det er snø og minusgrader i området. Politiet står fast ved at de fortsatt håper å kunne finne overlevende i ruinene.

Sju personer er så langt funnet omkommet. Alle er nå identifisert. En av de omkomne var høygravid.

– Dagene blir mer og mer preget av mange funn. Det er jo en sterk realitet vi må forholde oss til. Det er nå sju omkomne og tre savnede, sier ordfører i Gjerdrum Anders Østensen til NRK.

– Det må vi fordøye, og det er krevende. Samtidig må vi legge litt mer langsiktige planer for å gjenreise kommunen og produserer tjenester for innbyggerne våre, sier ordføreren.

Norsar konkluderte i kveld med at jordskredet i Gjerdrum ikke ble utløst av et jordskjelv.

Over 110.000 nordmenn bor i det som kalles «kvikkleiresoner». Det er ikke farlig i seg selv, om leira får ligge i ro.

Over 110.000 nordmenn bor i det som kalles «kvikkleiresoner». Det er ikke farlig i seg selv, om leira får ligge i ro.

AKTUELT NÅ