Luftforurensning øker risikoen for hjerneslag

En ny studie viser at skader forårsaket av luftforurensning til lunger, hjerte og hjernen har blitt undervurdert. Alarmerende funn, sier forskere på feltet.

CHINA-POLLUTION-ENVIRONMENT-CLIMATE

15 MILLIONER: Rundt 15 millioner får slag i året, luftforurensning blir nevnt som en av de store årsakene til hjerneslag i en ny forskningsrapport.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

Rundt 15 millioner mennesker får slag i året på verdensbasis. Luftforurensning blir nevnt som en av de store bidragsyterne til hjerneslag i en ny rapport publiser i Lancet Neurology.

I rapporten er det gjort en global risikovurdering for slag, og luftforurensning i form av svevestøv blir rangert på syvende plass når det kommer til innvirkning på levetid. Fossilt brennstoff rangeres på åttende plass.

– Alarmerende funn

Forskere på feltet sier at funnene i rapporter er alarmerende. Rapporten viser at skader forårsaket av luftforurensning til lungene, hjertet og hjernen har vært undervurdert.

TOPSHOT-CHINA-ENVIROMENT-POLLUTION

HØY LUFTFORURENSNING: Ifølge WHO er 80 prosent av innbyggerne i verdens byer plaget av forurenset luft. Her i Shanghai i år.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Det mest alarmerende funnet er at omtrent en tredjedel av årsakene til hjerneslag skyldes luftforurensning. Det er kjent at luftforurensning er skadelig for lungene, hjertet og hjernen, men omfanget av denne trusselen svært undervurdert, forteller Valery Feigin, direktør for National Institute for Stroke and Applied Neurosciences ved Auckland University of Technology til The Guardian.

Rapporten viser at utslipp fra fossilt brennstoff er mer skadelig for det kardiovaskulære systemet enn svevestøv.

– Vi hadde ikke forventet at effekten ville være i denne størrelsesordenen, eller at den har økt så mye i løpet av de siste to tiårene, forteller Feigin.

CHINA-POLLUTION-ENVIRONMENT-CLIMATE

HOLD DEG UNNA: Forskere ber nå folk om å holde seg unna områder med stor trafikk.

Foto: JOHANNES EISELE / Afp

– Mulig med en sammenheng

Per Schwarze i Folkehelseinstituttet, sier det er holdepunkter for en sammenheng mellom luftforurensning og slag.

– Det er holdepunkter for at denne sammenhengen også forekommer ved lavere nivåer enn de man finner for eksempel i deler av Kina og India. Om denne sammenhengen også gjelder ved nivåer som dominerer i Norge er usikkert, sier Schwarze.

Han sier det er uklart hvilke komponenter i luftforurensning som er viktigst for sammenhengen mellom slag og luftforurensning, selv om svevestøvet eller deler av svevestøvet mistenkes mest.

Stiger i et alarmerende tempo

Verdens helseorganisasjon (WHO) har undersøkt luftkvaliteten i over 3000 byer i 103 land. 98 prosent av byene i lav- og mellominntektsland har luft som ikke oppfyller organisasjonens standarder, mens i rikere land har 56 prosent av byene dårlig luftkvalitet.

Britain Pollution Protest

FOLKEHELSEKRISE: WHO sier det er en folkehelsekrise i mange land når det kommer til luftforurensning.

Foto: Frank Augstein / Ap

– Vi har en folkehelsekrise i mange land. Luftforurensning fortsetter å stige i et urovekkende tempo, sa doktor Maria Neira, leder for WHOs avdeling for folkehelse og miljø til The Guardian tidligere i år.

De mest forurensede byene i verden er ifølge The Guardian Onitsha i Nigeria og Zabol i Iran.

En annen rapport fra Royal College of Physicians sier at minst 40.000 dødsfall i året i Storbritannia skyldes luftforurensning.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger