NRK Meny
Normal

Lovendring skal få flere til å fullføre skolen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vil endre opplæringsloven for at flere skal fullføre videregående opplæring - i stedet for å havne på Nav.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H)

VIL ENDRE LOVEN: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen sier at forslaget vil fjerne unødige barrierer og slippe å vente til man blir 25 år.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mange ungdommer som dropper ut av videregående skole, risikerer å måtte vente til de er 25 for å få en ny sjanse. I mellomtiden går mange på støtte fra Nav. Det vil kunnskapsministeren ha slutt på og foreslår å endre opplæringsloven.

Forslaget som legges fram på nyåret, er at alle som har fullført grunnskolen vil ha rett til videregående utdanning - uavhengig av alder.

– Det viktigste målet mitt er at flest mulige skal få seg en utdannelse og komme seg ut i jobb, sier Røe Isaksen til NRK.

Skal fjerne unødige barrierer

Kunnskapsministeren sier at forslaget vil fjerne unødige barrierer og slippe å vente til man blir 25 år.

Så mange som en av fem dropper ut eller fullfører ikke i løpet av fem år, og blant yrkesfagelever gjelder dette en av tre. Sånn har det vært i mange år.

I ettertid er det mange som angrer på dette valget. En av dem som ønsker å være anonym, forteller følgende til NRK:

– Det er ganske kjedelig å se at venner er ferdig med utdanningen sin, mens jeg ennå ikke er ferdig med videregående. Jeg angrer veldig.

– Mange havner på Nav

I dag har ungdom i utgangspunktet rett til videregående opplæring i 3 år. Skolegangen må tas i løpet av fem år fra de begynner på skolen.

Elever som dropper ut, kan dermed miste retten til skoleplass. Hvis de senere ønsker å fullføre, må de vente til de blir 25 og får en ny rett til utdanning.

– I verste fall betyr dagens system at du risikerer å måtte vente i fire år på å fullføre utdanningen din, hvis du for eksempel har byttet linje, eller er blitt forsinket. Da er det veldig mange ungdommer som havner på Nav, sier Røe Isaksen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger