Hopp til innhold

Lotteritilsynet truer Carew og Riise med bøter

De to fotballprofilene er blant 23 norske kjendiser har fått et informasjonsbrev fra Lotteritilsynet. I brevet advares de mot å fronte ulovlig pengespillselskap ved å dele innlegg på sosiale medier eller opptre på arrangementer.

John Arne Riise og John Carew i treningstøy fra landslaget

ADVARES: De tidligere landslagsspillerne John Arne Riise og John Carew har begge fått et brev fra Lotteritilsynet der de advares mot å ulovlig pengespillselskap.

Foto: Stian Lysberg Solum / Erlend Aas / NTB scanpix

Blant dem som har mottatt brevet, er flere tidligere landslagsspillere i fotball, fotballkommentatorer, realitykjendiser, pokerspillere, kampsportutøvere og andre idrettsutøvere.

Et helt identisk brev ble sent til i alt 23 norske kjendiser den 29. september i år. Nettstedet Kampanje har tidligere omtalt dette.

Utenlandske pengespillselskap

Linda Vøllestad Westbye

ADVARER: Avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye i Lotteritilsynet advarer kjendiser mot å dele innlegg på sosiale medier eller opptre på arrangementer i samarbeid med ulovlige pengespillselskap.

Foto: Lotteri- og stiftelsestilsynet

– Brevet handler om at disse mer eller mindre kjente personene kan bli forbundet med et utenlandsk pengespillselskap, og da er det vår oppgave å gjøre dem oppmerksomme på det norske regelverket, sier avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye i Lotteritilsynet til NRK.

– Utenlandske spillselskap har verken lov til å tilby eller reklamere for pengespillene sine i Norge. Grunnen til det er først og fremst at vi skal beskytte folk mot spilleavhengighet.

I det to sider lange brevet står det blant annet:

«Du mottar dette brevet fordi vi anser deg som en kjent person med stor påvirkningskraft, som også blir forbundet med et utenlandsk pengespillselskap. Mange kjente personer utøver aktivitet som kan rammes av forbudet mot ulovlig markedsføring og formidling av pengespill.»

Kan få bøter

«Dersom du fronter et ulovlig pengespillselskap, enten ved å dele innlegg på sosiale medier eller ved å opptre på arrangement i samarbeid med et ulovlig pengespillselskap, kan dette innebære brudd på forbudet mot markedsføring og formidling av ulovlige pengespill.»

Lotteritilsynet har ikke gått nøye inn i hver enkelt sak, men sier at de vurderer videre undersøkelser, som potensielt kan føre til bøter.

«Dersom Lotteritilsynet finner brudd på pengespillovgivningen, kan vi sende varsel om vedtak, fatte vedtak og ilegge tvangsmulkt. Tvangsmulkt kan være en løpende bot som vokser eller et engangsbeløp,» heter det i brevet.

«Skremselspropaganda»

Linni Meister

SKREMSELSPROPAGANDA: Linni Meister sier hun håper det snart blir slutt på tippemonopolet i Norge. Hun kaller brevet fra Lotteritilsynet for skremselspropaganda.

Foto: TV3

En av dem som har fått brevet, er TV-personlighet og modell Linni Meister. Hun kaller det skremselspropaganda.

– Det er ikke første brevet jeg får, men det kommer så å si en gang i året til oss profilerte og ellers hører vi ikke noe fra Lotteritilsynet, sier Meister til NRK.

– Jeg er pokerspiller og kommer til å fortsette med det, og håper vi snart ser slutten på tippemonopolet og får lisens som Danmark.

Også tidligere fotballspiller John Arne Riise sier han har fått lignende brev tidligere.

John Arne Riise

IKKE REDD: Tidligere landslagsspiller John Arne Riise er ifølge manageren sin opptatt av å følge de norske reglene. Han bruker advokater for å passe på at han ikke gjør noe galt og er derfor ikke redd for å få bøter fra Lotteritilsynet.

Foto: Helle Fjelldalen / NRK

– Jeg ønsker en regulering slik at det er like regler for alle. I fotballen kaller vi det fair play. Det er synd at staten som er største konkurrent til utenlandske spillselskaper, ikke opptrer mer redelig, sier Riise til NRK.

– Jeg synes det er uprofesjonelt av Lotteritilsynet å gjøre dette. De sender brevet til mennesker som ikke kan jussen i det, og artister som har et helt annet fagfelt enn å kunne lovgivningen. Jeg mener de forsøker etter beste evne å skremme i det brevet, sier Erland Bakke som er manager for John Arne Riise.

Lotteritilsynet avviser at de forsøker å skremme.

– Brevet er kun ment som informasjon, ingen trussel. Vår oppgave er å sørge for at det blir få negative konsekvenser av pengespill. Da er det viktig å informere om hva som er lov og ikke lov. Ut over det må en mer enn gjerne ta kontakt med oss, sier avdelingsdirektør Linda Vøllestad Westbye til NRK.

Flere idrettsprofiler

Video Carew vraket til landslaget

IKKE SETT BREVET: Tidligere landslagsspiller John Carew er en av de totalt 23 kjendisene som har fått brev fra Lotteritilsynet. Han hadde ikke sett brevet da NRK ringte ham om det.

Foto: Nyhetsspiller

En annen tidligere landslagsspiller som har fått brevet fra Lotteritilsynet er John Carew.

– Jeg har ikke sett dette brevet og synes det er vanskelig å kommentere noe jeg ikke har sett, sier Carew til NRK.

Marit foran sin ombygde to-seters Formel-2 båt som kun brukes til oppvisning

FØRSTE GANG: Båtrace-fører Marit Strømøy er blant idrettsprofilene som har fått brev fra Lotteritilsynet. Strømøy sier hun er opptatt av å følge reglene.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Båtrace-fører Marit Strømøy sier det er første gang hun får et slikt brev fra Lotteritilsynet og mener hun ikke bryter reglene.

– Jeg kjører for et arabisk team i utlandet, og de er sponset av et nettselskap. Jeg er fullstendig klar over reglene, men slikt sett så reklamerer ikke vi i Norge, sier Strømøy til NRK.

NRK har i dag forsøkt å kontakte alle de 23 personene som har mottatt brevet. Flere av dem vil ikke kommentere saken, eller de har ikke svart på vår henvendelse.

– Det skal mer til enn et brev for stoppe meg i å delta i diverse eventer for bettingselskaper, sier realitykjendis Audun Sørseth.

Lotteritilsynet sier til NRK at de nå vil vurdere om de skal gå videre med noen av disse sakene.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ