Loai Deeb tiltalt i GNRD-saken

Økokrim har tatt ut tiltale mot mannen bak Global Network for Rights and Developement (GNRD).

Loai Deeb, tidligere president og styreleder i GNRD

TILTALT: Loai Deeb ble siktet av Økokrim i mai 2015. Nå har det blitt tatt ut tiltale mot den tidligere presidenten i menneskerettsorganisasjonen GNRD.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Loai Deeb ble siktet av Økokrim for hvitvasking i mai 2015. Det samme ble menneskerettsorganisasjonen GNRD.

Deeb var en av grunnleggerne av organisasjonen, og hadde rollen som president fram til organisasjonen gikk konkurs i juli 2016. Organisasjonen har holdt til i Stavanger.

Økokrim har etterforsket opphavet og bruken av over 100 millioner kroner som politiet mistenker er utbytte fra en straffbar handling. Deeb har også vært siktet for å ha gamblet med organisasjonens penger.

Statsadvokat Håvard Kampen bekrefter overfor NRK at det nå er tatt ut tiltalte mot Deeb, mens siktelsen mot GNRD er frafalt.

– Jeg kan bekrefte at det er tatt ut tiltale mot Loai Deeb, sier Kampen til NRK.

Han bekrefter også at siktelsen mot GNRD er henlagt fordi organisasjonen er slått konkurs.

Økokrim sier til NRK at de ikke ønsker å gi noen ytterligere detaljer rundt tiltalen fordi den ikke er forkynt ennå. Som følge av dette har heller ikke NRK tilgang til tiltalen.

Håvard Kampen, Økokrim

BEKREFTER: Statsadvokat Håvard Kampen bekrefter at det nå er tatt ut tiltalte mot Deeb, mens siktelsen mot GNRD er frafalt.

Foto: NRK

– Tiltalt for gambling med organisasjonen penger

Deeb har helt siden mai 2015 benektet den omfattende tiltalen mot ham og organisasjonen.

I en pressemelding på Facebook torsdag, bekrefter Deeb at siktelsen mot GNRD er frafalt og at det er tatt ut tiltale mot han.

I pressemeldingen benektes det at tiltalen omhandler hvitvasking av penger.

– Denne tiltalen omfatter ikke noen av den omfattende siktelsen om hvitvasking. Det viser at den opprinnelige siktelsen mot ham om hvitvasking bygget på et åpenbart feil grunnlag, står det i pressemeldingen.

Deebs advokat, Kjell M. Brygfjeld sier til NRK torsdag kveld at tiltalen går ut på underslag i forbindelse med at Deeb skal ha spilt på pengespill med organisasjonens penger.

Brygfjeld sier til NRK at det er snakk om ca. 10 millioner kroner av midlene til menneskerettighetsorganisasjonen.

– Deeb påstår selv å ikke ha gjort noe straffbart. I tillegg til denne posten er det noen andre, mindre poster. De er bagatellmessige i forhold til den opprinnelige siktelsen, sier Brygfjeld til NRK.

Statsadvokat Håvard Kampen vil ikke bekrefte eller avkrefte uttalelsene.

– Loai Deeb skriver på Facebook at han ikke er tiltalt for hvitvasking. Kan du bekrefte det?

– Nei, det kan jeg ikke, sier Kampen til NRK.

Ble mangemillionær

Den norske statsborgeren er opprinnelig fra Palestina. Han kom til Norge i 2002, og livnærte seg blant annet som avisbud på Jæren og vekter, før han på oppsiktsvekkende vis ble mangemillionær og president i den internasjonal menneskerettighetsorganisasjonen GNRD.

I mai 2015 gikk politiet til aksjon mot organisasjonen etter at Økokrim fattet mistanke mot GNRD og Loai Deeb.

I løpet av tre år overførte sponsorer fra De forente arabiske emirater rundt 114 millioner kroner til GNRD. Økokrim mistenker at pengene har kriminelt opphav.

I et tidligere intervju med NRK, sa Deeb at pengene var «100 prosent lovlige» og at han selv hadde tjent seg rik på konsulentarbeid i Midtøsten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger