Hopp til innhold

Hvitvaskingssiktet organisasjon saksøker Norge for milliarder

Den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen som Økokrim har siktet for hvitvasking og heleri svarer med å saksøke Norge for 6 milliarder norske kroner.

Kontorer GNRD

SIKTET: Den 27. mai gikk politiet til aksjon mot hjelpeorganisasjonen Global Network for Rights and Developement i Stavanger.

Foto: NRK

Fredag fortalte NRK at den Stavanger-baserte menneskerettighetsorganisasjonen GNRD og organisasjonens leder, Loai Deeb, er siktet for hvitvasking og heleri.

Onsdag sendte GNRD ut en pressemelding på arabisk, der organisasjonen skriver at de kommer til å saksøke Norge for 6 milliarder norske kroner.

President i GNRD, Loai Deeb

Bekrefter søksmål: Presidenten i GNRD er siktet for hvitvasking og heleri, i likhet med organisasjonen han har opprettet. Nå svarer GNRD med et søksmål.

Foto: GNRD

– GNRD har satt i gang strakstiltak for å be norske myndigheter om en offentlig unnskyldning og satt i gang tiltak for å kreve økonomisk erstatning på 6 milliarder norske kroner, heter det i pressemeldingen.

Økokrim undersøker over 100 millioner kroner som er knyttet til organisasjonen. Politiet har mistanke om at midlene stammer fra straffbare handlinger. Pengene skal GNRD ha mottatt fra kilder i De forente arabiske emirater over en periode på tre år.

– Det norske politiet har opptrådt uansvarlig, og deres handlinger kan ikke unnskyldes. Det de har gjort strider mot internasjonal rett, som Norge vanligvis skryter av i internasjonale fora og i FN, skriver GNRD om siktelsen.

GNRD hevder at organisasjoner i andre land også vil saksøke Norge for rundt 16 milliarder norske kroner.

– Ja, det stemmer, svarer Loai Deeb på spørsmål om søksmålet er reelt.

Han vil ikke kommentere saken ytterligere, men legger til at han kommer til å la seg intervjue om siktelsen senere.

– Anklagene er grunnløse

Deebs advokat, Kjell M. Brygfjeld, skriver i en pressemelding at Loai Deeb avviser at han har medvirket til heleri eller hvitvasking av midler som er overført til Norge, og at alle overføringer er gjort i det ordinære banksystemet gjennom anerkjente banker.

Videre skriver advokaten at alle overføringer til Loai Deeb er registrert som inntekt for han, oppgitt i selvangivelser for de enkelte år og dermed undergitt beskatning med millionbeløp som skatt.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ