Hopp til innhold

Listhaug: – Sjokkert over tilstandene i Sverige

Situasjonen i Sverige viser hva en naiv og snillistisk innvandringspolitikk kan føre til, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug

Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug.

Foto: Montgomery, Henrik / NTB scanpix

NRK fortalte i går om hvordan lovløsheten herjer i Sverige.

Over 50 bydeler i vårt naboland i øst er blinket ut som spesielt utsatte områder, hvor kriminelle nettverk har mye makt.

Bård Vegard Solhjell

– Vi har ikke ført den snillistiske politikken som Sylvi Listhaug anklager oss for, sier SVs Bård Vegar Solhjell.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Da NRK var med politiet på oppdrag, ble patruljen angrepet.

– Jeg tror alle som så reportasjen fra Sverige på Dagsrevyen er sjokkert over hvilke tilstander som er der borte. Det er et bevis på hva en naiv og snillistisk innvandringspolitikk kan føre til, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug i NRKs Politiske kvarter mandag morgen.

Om to dager legger regjeringen frem sin integreringsmelding.

– Det viktigste av alt er hvor mange som kommer til Norge. Vår viktigste oppgave for å lykkes med integreringen, er å holde antallet som kommer fremover, nede, sier Listhaug.

Sylvi Listhaug og Bård Vegard Solhjell om tilstanden i Sverige når det gjelder manglende integrering i enkelte svenske forsteder.

SV: – Vi er Ikke snillister

Bård Vegar Solhjell sitter i utenrikskomiteen for SV. Han er rykende uenig, og mener regjeringen svikter på integrering.

– Vi har ikke ført den snillistiske politikken som Sylvi Listhaug anklager oss for. Vi har mye mindre innvandring. Det viktigste er at vi har mye bedre integrering, sier Solhjell.

Han er i likhet med statsråden sjokkert over at det har utviklet seg parallellsamfunn i Sverige, og sier at hovedforskjellen mellom FrP og SVs politikk er at FrP er mest opptatt av å begrense antallet som kommer, mens SVs hovedløsning er å sørge for god integrering.

– Det er veldig vanskelig å være et godt vertskap hvis man egentlig ikke vil ha besøk, sier Solhjell.

– Tre tiltak viktige

Sylo Taraku er ansatt i tankesmien Agenda, og er aktuell med boken Innvandringsrealisme.

Han peker på tre tiltak for å unngå å ende opp som Sverige.

  • Spredt bosetting
  • Kontrollert og begrenset innvandring
  • Bedre integreringstiltak, for å hindre utenforskap
Sylo Taraku står på Youngstorget i Oslo

Spredt bosetting av de som kommer til Norge er en av nøkkelfaktorene for å unngå å ende opp som Sverige, mener Sylo Taraku, som er aktuell med boken Innvandringsrealisme.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Vi kan ta imot tusener årlig, men titusener årlig blir veldig vanskelig, fordi vi ikke har jobber å tilby dem. Kommer det mange menn og vi ikke har jobber å tilby, kan vi fort komme til en situasjon som i Sverige, mener han.

Lovløsheten herjer i Sverige

I parallellsamfunnene som har utviklet seg i Sverige, er det lokale regler som gjelder.

Kvinner tør ikke å gå ute om kvelden, i frykt for å bli trakassert av islamister eller kriminelle.

Politiet bruker alltid skuddsikre vester.

Eksperter frykter imidlertid ikke svenske tilstander i Norge, fordi det har vært store forskjeller på norsk og svensk integreringspolitikk.

Derfor er det ikke noe som tyder på at vi i Norge risikerer lovløse parallellsamfunn, slik det har utviklet seg flere steder i Sverige, mener ekspertene.

Biljana Flyberg drar aldri på jobb uten skuddsikker vest og pistol. Slik har det blitt i bydelene Husby, Rinkeby og Tensta i Stockholm.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger