Hopp til innhold

– Kvinner i flere svenske bydeler tør ikke å gå ute om kvelden

TENSTA, STOCKHOLM (NRK): Mange av innbyggerne i flere innvandrertette bydeler i Sverige risikerer å bli trakassert av islamister eller kriminelle, bekrefter både svensk politi og kvinnesaksforkjemper.

Politiker Nalin Pekgul bor i bydelen Tensta i Stockholm. Hun forteller at det finnes flere folk som anser seg selv som moralpoliti, og mener olabukser er usømmelig.

Nalin Pekgul bor i bydelen Tensta i Stockholm, et område hvor svensk politi innrømmer at de er i ferd med å miste kontrollen, hvor bydelen forandrer seg etter lunsj og blir et sted hvor selv ikke parkeringsvaktene tør å gi bøter, og hvor kvinner risikerer å bli trakassert og spyttet på.

Pekgul mener kvinnenes situasjon i dagens Tensta er verre enn i Kurdistan for 50 år siden.

– Den friheten mine tanter hadde i Kurdistan på 60- og 70-tallet, har ikke jeg i Tensta i Sverige i 2016. De kunne kle seg som de ville, mens her går nå moralens voktere rundt i bydelen og spytter på dem som går i korte skjørt, forteller Pekgul.

Hun er en av Sveriges mest kjente innvandrere og forkjemper for kvinners rettigheter. Hun var den første muslimen som ble valgt inn i Riksdagen, som representant for Socialdemokraterna. I mange år var hun også leder for kvinneforbundet i Arbeiderpartiets svenske søsterparti.

Nå har hun trukket seg ut av politikken og gir få intervjuer. Hun gjør likevel et unntak for NRK når vi besøker hennes bydel Tensta i Stockholm.

Mener situasjonen er forverret

Tensta er én av over 50 bydeler politiet i Sverige har blinket ut som spesielt utsatte områder. Der har det utviklet seg parallellsamfunn, hvor det er lokale regler som gjelder, og hvor kriminelle nettverk har stor makt.

Pekgul hevder at også «moralpolitiet» er sterkt til stede i mange av disse bydelene.

– En jente som gikk med jeans – og som hadde sjal og kåpe på også – opplevde at en fra samme land som henne, sa til henne: «Hei du, jente, hvorfor går du naken?». Bare fordi hun hadde jeans, sier Pekgul.

– Mye har forandret seg siden jeg kom hit som barn i 1980. Da kunne jenter gå i shorts og korte skjørt, og vi kunne gjøre som vi ville. Religionen hadde overhodet ingen plass. Min mamma var en av få som ba og gikk med sjal, og syntes religionen var viktig for henne.

– Finnes det et organisert moralpoliti her?

– Absolutt, de sier det åpent. Det var et stort møte her i bydelen for litt siden. Da jeg passerte, hørte jeg en taler som sa: «De går i våre gater med sine korte skjørt og forulemper oss.»

Ifølge Pekgul er det få kvinner som tør å gå ute i Tensta om kvelden.

– Det er delvis fordi de kriminelle tar over sentrum. Enten er det de kriminelle, eller så er det de islamistiske kreftene. Man vet ikke hvordan man blir behandlet, så jeg forstår at folk er redde for å gå ute om kvelden. Det er jeg også, sier Pekgul.

– Samfunnet endres etter lunsj

Politibetjent i Stockholm-politiet Biljana Flyberg forteller til NRK at parkeringsselskapene er blant dem som ikke tar sjansen på å ha vakter ute om ettermiddagen og kvelden i områder som Rinkeby og Tensta, forsteder til Stockholm.

– Etter lunsj en gang forandres lokalsamfunnet. Om ettermiddagen kommer de flere ungdommer, og da kan parkeringsvaktene bli jaget bort eller angrepet. Dermed synes parkeringsselskapene ikke at de kan garantere for sine ansattes arbeidsmiljø, sier Flyberg.

Politi: – Mer utrygt for kvinner

NRK har besøkt bydelene Husby, Rinkeby og Tensta i Stockholm over flere dager som også dekket en helg. Etter at butikkene stengte var det nesten ingen kvinner på gater eller torg. De fleste som beveget seg ute på den tiden av døgnet, var grupper av unge menn.

Politiinspektør Lars Alvarsjø i Stockholms politiregion bekrefter at det flere steder er blitt mer utrygt for kvinner i Sverige.

– Ja, det vil jeg si det er blitt. Mange kvinner føler seg utrygge når de ferdes ute i visse områder. At de skal kjenne på en slik redsel, er selvsagt ikke akseptabelt. Vi har sett en økning i voldtektsforsøk og seksuell trakassering, sier Alvarsjø.

– Det dreier seg om flere faktorer, deriblant kulturelle forskjeller. Her gjenstår et omfattende arbeid, mener politiinspektøren.

Ifølge Alvarsjø har politiet sett en økende oppslutning om radikal islam i de belastede områdene rundt Stockholm.

Nalin Pekul er troende muslim og også feminist. Hun mener islamister har fått sterk innflytelse i deler av det svenske samfunnet, særlig i bydelene med mange innvandrere.

I Tensta er innvandrerandelen nesten 90 prosent.

– Det finnes grupper som mener at det er deres lover og regler som skal gjelde. De har ingen respekt for at dette er Sverige, og at kvinnene har sin frihet her, sier Pekgul.

SISTE NYTT

Siste nytt