NRK Meny
Normal

Tulip trekker pålegg etter listeria-mistanke

Påleggsleverandøren Tulip trekker tilbake flere påleggssorter etter at et parti med skinke solgt i Sverige hadde spor av listeriabakterien i seg.

Dansk mann spiser "rullepølse"

BAKTERIEUTBRUDD: Flere mennesker er døde etter å ha spist listeriainfisert pålegg i Danmark. Nå trekker også påleggsprodusenten Tulip tilbake produkter.

Foto: SCANPIX DENMARK / Reuters

På grunn av funnene i partiet med skinke har påleggsleverandøren valgt å trekke tilbake flere andre produkter, for å være på den sikre siden.

Ifølge det svenske nyhetsbyrået TT ble skinken som hadde spor av listeria i seg solgt i Sverige.

– Det er produkter solgt i Sverige og Danmark. Det er ingen produkter som er solgt i Norge som nå kalles tilbake, men det kan være nordmenn som har kjøpt dette på grensen, sier kommunikasjonssjef i Tulip, Rune Jungberg Pedersen til NRK.

Vanlig prosedyre

Selskapet understreker at det er snakk om svært små mengder av listeriabakterien som er funnet, og de mener personer som allerede har spist pålegget ikke vil bli syke.

– Det viktig å si at det ikke er listeria i alle produktene vi nå trekker tilbake. Det er kun en skinketype hvor det er funnet svært små mengder av bakterien. Men det er vanlig prosedyre når vi oppdager dette å gå tilbake til det tidspunktet hvor vi er sikre på at produktene ikke hadde bakterier i seg, og trekke det som er produsert etter dette, sier Pedersen.

De aktuelle påleggstypene har blant annet vært til salg hos den danske supermarkedkjeden SuperBest.

– Kast pålegget

Det er produkter produsert etter 7. august i år som nå kalles tilbake. Produktene det er snakk om er Schächter Luftikus, Schächter Bauernskinke, Tulip Kokt Skinke og Tulip Røkt skinke. Pedersen anbefaler personer som har kjøpt pålegget om å enten levere det i butikk eller kaste det.

– Vi kaller alt tilbake av hensyn til forbrukeren. Listeriabakterien kan vokse og derfor kan det være man blir dårlig om man spiser pålegget nærmere utløpsdatoen, sier kommunikasjonssjefen.

13 døde i Danmark

Tulip er ikke det eneste selskapet som har måttet trekke tilbake mat etter funn av listeria. I Danmark har 13 personer mistet livet etter å ha spist listeriainfisert mat.

Jørn A. Rullepølser er ifølge danske myndigheter hovedkilden til listeriautbruddet. Også selskapet Delika har trukket tilbake pålegg solgt i danske Rema 1000-butikker.

Trolig stammer listeriabakterien som er påvist hos Delika, fra Jørn A. Rullepølser som har sendt produkter til oppskjæring hos Delika.

De som har dødd av listeriasmitten hadde andre alvorlige sykdommer i tillegg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger