Lippestad: - Du må velge om du vil være lærer eller ekstremist

Mens advokat Geir Lippestad mener Max Hermansen ikke lenger kan være lærer, mener advokat Vidar Strømme at samfunnet har strøket i praktisk ytringsfrihet.

– Åpenbart at Hermansen ikke kan fortsette som lærer

Advokat Geir Lippestad debatterte lærerjobben til Pegida-aktivist Max Hermansen i Dagsnytt 18 fredag.

Denne uken ble det kjent at Max Hermansen ikke får fortsette som lærer ved Opplæringskontoret på grunn av hans islamfiendtlige meninger.

Opplæringskontorets verdier «stemmer dårlig overens» med Hermansens synspunkter, sa kontorets leder Charles Galaasen til NRK.

Nå går debatten om Hermansen har mistet jobben på uriktig grunnlag – og hvor vid ytringsfriheten skal være for læreryrket og andre viktige samfunnsroller.

– Du må velge

Advokat Geir Lippestad sa i Dagsnytt 18 fredag at lærere er avhengig av tillit fra elever og foreldre, en tillit han mener Hermansen har mistet med sine uttalelser om muslimer.

– Man trenger ikke nødvendigvis å mene det samme som arbeidsgiver, men man skal i hvert fall ikke ha et motsatt verdisyn, sa Lippestad.

– Du må velge om du vil være lærer eller aktivist eller ekstremist, sa Lippestad mens han vendte seg mot Hermansen, som også satt i studio.

«Minst like farlig som nazisme»

Hermansen har tidligere uttalt at islam er «minst like farlig» som nazisme og at det ikke går an å skille mellom muslimer og islamister.

I Dagsnytt 18 fredag antydet han at muslimer generelt er mer uhøflige enn andre nordmenn.

Max Hermansen

Max Hermansen mener hans verdisyn ikke skiller seg fra Geir Lippestads.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Forsvarer Hermansen

Hermansen får imidlertid støtte av advokat Vidar Strømme, som blant annet har vært forsvarer for den avskjedigede UiO-professoren Arnved Nedkvitne.

– Hermansen kan nok mene ganske mye og likevel være lærer, sa Strømme i Dagsnytt 18.

– Jeg mener det er paradoksalt og litt trist at vi nå i ukevis har konkurrert om å være mest for ytringsfrihet, og så stryker vi i praktisk ytringsfrihet når det kommer en mann som ikke går i takt, sa Strømme.

Avviste Lippestad

Hermansen selv reagerte sterkt da Lippestad kalte hans verdisyn for uforenlig med læreryrket.

– Jeg sitter bare her og måper. At jeg liksom skulle ha et annet verdisyn enn foreldre og lærere og så videre, sa Hermansen i studio.

– Jeg har helt sikkert ikke et annet verdisyn enn deg heller, sa Hermansen til Lippestad.

SISTE NYTT

Siste meldinger