Pegida-leder møtte sin muslimske elev

Samfunnsfaglærer Max Hermansen har den siste uken stått fram som leder av den norske avdelingen av den islamkritiske gruppen Pegida. NRK utfordret ham til å møte en av sine tidligere elever, som er muslim.

Den islamkritiske bevegelsen Pegida har spredd seg til Norge
Mandag demonstrerte nærmere 200 mennesker mot muslimsk innvandring i Oslo. 
Bak demonstrasjonen stod Max Hermansen, islamkritiker og lærer.
Vår reporter Maria Lavik var med da Max møtte sin tidligere elev Mohammed

VIDEO: Muslimske Mohammed (t.h.) er Max Hermansens tidligere elev.

Samtidig som mellom 400 og 500 mennesker demonstrerte for ytringsfrihet og mot ekstremisme i Oslo mandag denne uken, samlet 190 personer seg et steinkast unna for å markere sin motstand mot muslimsk innvandring til Norge.

Pegida er inspirert av den tyske gruppen med samme navn som hver mandag siden i høst har samlet tusener i flere byer i Tyskland for å protestere mot islam og muslimer.

Hør hele Ukeslutts reportasje:

I Norge ledes gruppen av Max Hermansen, en samfunnsfagslærer som har undervist på flere videregående skoler i Oslo med muslimske elever.

Sykmeldt

Han har vært sykmeldt siden i fjor høst etter at elevene klaget på de anti-islamske holdningene hans.

NRK utfordret ham denne uken til å møte en av sine tidligere elever. Mohammed Amir Secici hadde Hermansen som lærer på Kuben videregående skole i Oslo.

– Vi visste egentlig ikke hva du tenkte om islam. Du var lærer på en skole hvor over halvparten er muslimer. Jeg har vært inne og sett på ting du har lagt ut på Facebook, og det er veldig ekstremt, sier Secici.

– Kanskje dere så at jeg som mange andre hadde sterke meininger. Det er umulig for en person å være 100 prosent nøytral, sier Hermansen.

Fikk hjelp

Hermansen argumenterer med at uten muslimer ville Norge ikke hatt tvangsekteskap, kjønnslemlestelser og vi ville hatt mindre kriminalitet.

– Det virker jo som om du ser på oss muslimer som en byrde som bare går på sosialen. Men du ville hjelpe meg og klassen min. Hvorfor har du i stedet valgt å starte med Pegida-marsjen?, spør Secici.

– Så lett er det ikke. Som et samfunnsengasjert menneske, ser jeg fortsatt en rekke problemer, sier Hermansen.

– Tør ikke komme tilbake

På skolen ligger fortsatt samfunnsfagprøvene urettet, men Hermansen tør ikke å returnere til sin gamle jobb. Secici tror ikke at han og Hermansen noen gang vil oppholde seg i samme klasserom igjen.

– Jeg tror ikke det. Max sine meninger om min religion er helt forkastelig, sier Secici.

Hør hele møtet mellom Max og Mohammed øverst i saken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger