NRK Meny
Normal

Lippestad vil be om strafferabatt

Anders Behring Breiviks forsvarere skal i dag på befaring på gården på Åsta for å se med egne øyne stedet der terroraksjonen 22. juli ble planlagt.

Geir Lippestad, Vibeke Hein Bæra

Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra forsvarer Anders Behring Breivik. Fredag besøker de gården for første gang.

Foto: Morten Holm/Ola Haram / Scanpix

Ingunn Andersen på Åsta
Foto: NRK

På en pressekonferanse klokken 12.30 utenfor Vålstua gård på Åsta vil forsvarerne Geir Lippestad og Vibeke Hein Bæra fortelle om sin strategi for å gi Breivik så mild straff som mulig i rettssaken mot ham.

– Vi skal fortelle hva vi skal jobbe med fram mot rettssaken. Det en del ubesvarte spørsmål som vi er spesielt opptatt av, sier Lippestad til NRK.

Forsvarerne vil komme til å trekke fram alle omstendigheter som kan føre til at straffen blir kortere enn fengsel eller forvaring i 21 år, skriver VG i dag.

Følg pressekonferansen direkte på NRK.no

Etter loven 30 prosent strafferabatt

Punktene forsvarene vil bruke er for det første at Breivik har erkjent at han sto bak terrorhandlingene, og at han har forklart seg grundig om både forberedelser og gjennomføring. Etter norsk lov skal han da ha inntil 30 prosent strafferabatt.

For det andre forsøkte han to ganger å ringe politiet for å overgi seg under massakren på Utøya. For det tredje sparte Breivik livet til de yngste barna han kom over.

Til slutt vil forsvarerne peke på den dårlige sikkerheten i regjeringskvartalet, på Utøya og politiets responstid som sterkt medvirkende til at 32-åringen klarte å gjennomføre terroraksjonen.

– Som å fylle hav med teskje

Professor i kriminologi, Nils Christie, tror likevel ikke det vil være aktuelt å snakke om formildende omstendigheter i denne saken.

– Det denne personen har gjort er så hinsides og så redselsfullt, at det å snakke om formildende omstendigheter blir som å prøve å fylle vann i Atlanterhavet med teskje, sier Christie til VG.

– Viktig å se gården

I tillegg til Lippestad , er forsvarer Vibeke Hein Bæra og to andre medforsvarere med på befaringen fredag.

De fire forsvarerene får følge av en politibetjent fra Oslo, som har hatt ansvar for den taktiske og tekniske etterforskningen på gården, får NRK opplyst.

– Vi vil se gården med egne øyne. Det er viktig å gå gjennom alle fysiske steder som siktede har forklart seg om i avhør. Vi er i ferd med å gjennomgå alle dokumentene i saken, og mye av dette handler om gården på Åsta, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Flere av beslagene fra blant annet hovedhuset og låven, regnes som svært viktige bevis i saken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger