Lippestad fikk bremsene «kappet»

Først da han suste nedover den bratte bakken på vei til jobb oppdaget advokat Geir Lippestad at bremsene på sykkelen var koblet fra.

Først da han suste nedover den bratte bakken på vei til jobb oppdaget advokat Geir Lippestad at bremsene på sykkelen var koblet fra.

For første gang siden han ble oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik 23. juli i fjor snakker advokaten åpent om truslene som har rammet ham og familien.

I stor fart, og uten å forstå helt hva som skjedde, klarte han å slenge sykkelen ut i en grøft.

– Jeg kunne nesten ikke tro at det var sant da jeg så at bremsene var koblet fra, sier Lippestad til NRK om den skremmende episoden, som inntraff i fjor høst.

For første gang siden han ble oppnevnt som forsvarer for Anders Behring Breivik 23. juli i fjor snakker advokaten åpent om truslene som har rammet ham og familien.

I en Brennpunktdokumentar som sendes på NRK 1 tirsdag, kommer det fram at Lippestad har mottatt hundrevis av trusler.

NRK vet at flere av personene som har truet ham er tidligere straffedømte, og at flere av truslene har vært konkrete drapstrusler.

Truslene har kommet fra både høyre- og venstreradikale personer.

Ikke anmeldt

Fredag denne uken avsluttet advokaten formelt sitt forsvareroppdrag i Skien fengsel.

Selv om han trolig vil bistå terrordømte Anders Behring Breivik i mange spørsmål fremover, er selve 22. juli-saken nå avsluttet.

Gjennom hele dette året har det vært en jevn strøm av trusler mot advokaten, men Lippestad har ikke ønsket å snakke om dem.

– Jeg har ikke ønsket å få fokus på dette, særlig ikke mens saken pågikk. Både fordi oppmerksomhet kan lede til nye trusler og fordi jeg tenker at politiet har andre ting å bruke ressursene sine på, sier Lippestad til NRK.

Han har likevel holdt politiet i Oslo løpende orientert om truslene. Det har blitt gjort flere sikkerhetstiltak rundt advokaten og hans famile.

– Trodde det var guttestreker

Ett forhold velger Lippestad nå å fortelle om, episoden som virkelig fikk ham til å ta truslene på alvor:

En morgen i fjor høst, etter at den verste bølgen med trusler var over, oppdaget han at noen hadde kappet av bremsene på sykkelen hans.

– Jeg rakk ikke å tenke noe før jeg hadde altfor stor fart til å være annet enn kjemperedd. Jeg havnet i buskene. Jeg trodde nesten ikke det var sant da jeg så at de var koblet fra. Det skal litt til. Du skal skru litt for å koble fra bremsevaierne, sier han.

Advokaten forteller at han først avfeide de ødelagte bremsene som guttestreker, men at det raskt gikk opp for ham at sabotasjen var mer utspekulert.

– Jeg tenkte: «Vi bor på toppen av en bakke, og i bunnen av bakken er Mosseveien». Man oppnår fort 50-60 kilometer i timen på sykkelen ned den bakken. Det var ikke en hyggelig opplevelse, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Geir Lippestad

Geir Lippestad og kona Signe Lippestad forteller at det har kommet mange trusselmeldinger.

Foto: NRK

Sjekker syklene til barna

Lippestad slo seg kraftig i fallet, men fortsatte å sykle til jobben etter først å ha reparert bremsene.

– Jeg endte opp i en hekk på siden av veien. Jeg koblet bare på bremsene og syklet videre. Om kvelden da jeg kom hjem tenkte jeg at dette ikke var noe morsomt.

Etter episoden har han begynt å sjekke bremsene på syklene til barna regelmessig.

Truslene mot Lippestad har kommet i flere bølger. Rett etter 22. juli i fjor kom det mange meldinger, men utover året er det enkelte konkrete drapstrusler som har skremt mest.

– Jeg husker at jeg gikk gjennom byen en av de første ukene, som jeg alltid gjør. Jeg hadde med meg en av de minste barna våre. Jeg trror vi hadde vært på Aker Brygge og spist en burger eller noe. «Jeg hadde ikke vært lenge i byen da noen kom bort til meg og sa: Hva pokker gjør du her? Hvorfor er du i byen? Kom deg hjem. Du har ikke noe her å gjøre», forteller Lippestad.

Han sier han har forståelse for at folk var sinte.

– Jeg tenkte at det kanskje var riktig og at jeg kanskje ikke hadde noe i byen å gjøre når jeg har tatt på meg det oppdraget jeg har.

I begynnelsen gikk Lippestad og kona Signe Lippestad gjennom trusselmeldingene sammen.

– Vi gikk sikkert gjennom 200-300 meldinger. Folk er veldig kreative, sier Lippestad.

Advokaten valgte å slette flere av truslene.

– Jeg slettet fordi jeg ikke orket å forholde meg til det. Det var så mye og så massivt, sier han.

Samarbeider med politiet

Etter at forsvareroppdraget for Breivik er avsluttet regner Lippestad med at truslene mot ham avtar.

Leder for 22/7 enheten i Oslo-politiet John Roger Lund ønsker ikke å kommentere hvilke sikringstiltak politiet har gjort rundt advokaten, men i en e-post til NRK skriver han at «Politiet er kjent med hva som har fremkommet av trusler og episoder mot Geir Lippestad».

Lund opplyser også at det i samhandling og tett dialog med Lippestad er iverksatt tiltak opp mot både hans og familiens sikkerhet

NRK Brennpunkt har gjennom hele rettssaken mot Anders Behring Breivik fulgt advokat Geir Lippestad og hans forsvarerteam. Programmet om det spesielle året vises på NRK1 førstkommende tirsdag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger