Lege Skavlan: Fastleger kan lære av Snåsamannen

Alternativ medisin-skeptiker Jørgen Skavlan lot seg begeistre av filmen om «Snåsamannen», men tror ikke Joralf Gjerstad har magiske evner eller er synsk. – Det er en liten «Snåsamannen» i oss alle, mener legen.

Snåsamannen

Joralf Gjerstad sammen med en av sine pasienter, ei 11 år gammel jente med en låsning i ryggen.

Foto: Speranza Film

– Egentlig tror jeg norsk allmennmedisin har gått glipp av et veldig flott medmenneske i Joralf Gjerstad. Hvis fastleger hadde utrolig god tid, og kunne bruke mye tid på pasientene, så er jeg sikker på at vi alle sammen hadde mye å lære av han, sier lege Jørgen Skavlan.

Jørgen Skavlan

Allmennlege Jørgen Skavlan.

Foto: Anne Liv Ekroll / NRK

Denne uken har Margreth Olins film om Joralf Gjerstad, «Mannen fra Snåsa», igjen skapt debatt om evnene til 89-åringen fra Nord-Trøndelag. Har han magiske evner og er syk, eller er han en bløffmaker.

I en debatt på radioprogrammet Ukeslutt i NRK tar skeptikeren Jørgen Skavlan Gjerstad i forsvar. Han har tidligere vært kritisk til «alternativ medisin-bransjen». Det synet har ikke endret seg, men etter å ha sett filmen om «Snåsamannen», mildner kritikken noe.

– Jeg synes filmen var nydelig. Det er den kommersielle delen av dette jeg er kritisk til. Helsekost, Vitapro, kurs om sjel på danskebåten og slike ting, er jeg skeptisk til, mener Skavlan.

"Snåsamannen" klar for premiere

VIDEO: Gjerstad er i Oslo for premieren om filmen «Mannen fra Snåsa».

Bruker

Skavlan mener det at «Snåsamannen» ikke tar betalt når han møter mennesker som trenger hjelp gjør det mer spiselig. Etter å ha sett filmen mener han at han har avslørt teknikken Gjerstad bruker.

Skavlan mener Gjerstad praktiserer en teknikk som kalles «cold reading».

– Han spør ikke om du har vondt, han sier; Jeg ser du har vondt! Og hvem har ikke det, hvis man har reist fra Sarpsborg til Snåsa for å møte Joralf Gjerstad, bruker Skavlan som et eksempel.

Et annet eksempel Skavlan peker på er «de varme hendene», som er et av varemerkene til «Snåsamannen».

– Hvis du har hørt i tiår om «Snåsamannens varme hender», og du kommer til han, så har han varme hender. Det ville jeg også hatt, sier allmennlegen.

Alle er litt Snåsamannen

På spørsmål om han vil være litt mer «Snåsamannen» på legekontoret framover, svarer Skavlan:

– På gode dager er jeg sikkert litt «Snåsamannen» jeg også. Det er en liten «Snåsamannen» i oss alle, avslutter Skavlan.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger