«Snåsamannen» utfordrer ikke-troende til å forklare evnene hans

Joralf Gjerstad (89) gir åndelig kristendom æren for sine påståtte helbredende evner. Selv mener han det er kritikerne som har et forklaringsproblem.

Joralf Gjerstad

HELBREDER: Joralf Gjerstad har fått mye oppmerksomhet for sine angivelige helbredende evner. Onsdag var han i Oslo i forbindelse med premieren på Margreth Olins film om ham.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

– Kjenner du varmen? spør Joralf Gjerstad idet han tar NRKs reporter i hånda.

– Nei.

– Enn nå da? spør han, og legger hånda på kneet.

– Nei, fortsatt ikke.

– Nei, men så er du frisk, da, kontrer 89-åringen.

– Kristendommen som helbreder

Denne uka er det premiere på Margreth Olins film om Joralf Gjerstad, bedre kjent som «Snåsamannen». Hovedpersonen selv er i Oslo for å være med på lanseringen.

Mye har vært sagt og skrevet om Gjerstads påståtte helbredende evner, og debatten har det siste tiåret gått friskt mellom troende og ikke-troende.

Vi spør Gjerstad hvordan han selv mener evnene hans virker.

– Et menneske kommer til meg syk. Da kjenner jeg sykdommen på meg selv, og tar på dem med varme hender. Det som nærer meg til virksomhet er den åndelige kraften. Jeg tror veldig sterkt på kristendommen. Det er den åndelige kristendommen som gjør folk bra, sier Gjerstad.

Skeptiker er skeptisk

Kristian Gundersen

SKEPTISK: UiO-Professor Kristian Gundersen gir overtalelsesevner og -teknikker æren for Gjerstads evner.

Foto: NRK

– Jeg ser ikke noe her som er noe overnaturlig, konstaterer professor og profilert skeptiker Kristian Gundersen etter å ha sett den premiereklare filmen.

Han tror mye av forklaringen til «Snåsamannens» krefter ligger i evnen til å overtale og engasjere menneskene han møter.

– Gjerstad er en sjarmerende mann, og han har mye erfaring med å påvirke mennesker. Jeg synes også han er ganske insisterende når det gjelder at man skal kjenne den berømte varmen, sier Gundersen.

– Hvordan forklarer du evnene han viser i filmen?

– Hvor mange problemer han fikser, kan diskuteres. Men det er klassiske grep kjent fra andre former for healing. Noe av det er det som kalles «cold reading», at han er flink til å lese dem han snakker med. Og så er det suggesjon; at han påvirker og insisterer på at man føler seg bedre, mener biologen.

Garanterer ingenting

Gjerstad selv har ingen tro på at han overtaler folk til å tro at de føler seg bedre.

– Det tror jeg ikke. Jeg tror de er forsiktige. Men det kan være noen som ikke kjenner varmen, det er greit det. Det er naturlig. Men de fleste kjenner varmen og blir frisk. Jeg garanterer ingen ting.

Selv mener «Snåsamannen» at skeptikerne får mene det de vil.

– Det må være noe. Når jeg behandler noen som er lam fra midjen og ned, og de blir friske etter tre-fire måneder, vil jeg spørre dem som ikke tror: Hva er det som skjer da?

Vi har ikke klart å bringe på det rene når eller om den omtalte hendelsen fant sted.

Joralf Gjerstads hender

OMSTRIDTE HENDER: Joralf Gjerstad mener han helbdreder folk med sine varme hender.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Kulturstrøm

 • Kan bli digitaliseringsminister

  Etter det NRK erfarer oppretter regjeringen egen post som digitaliseringsminister, som skal bekles av en Høyre-politiker. Det er foreløpig ikke kjent hvem som får posten.

 • TV2 skal sende FIFA

  Norsk fotballforbund (NFF) og TV2 har signert en avtale som sikrer kanalen rettigheter til å vise Norges eFotballkamper og NM i eFotball. Det melder Medier24. Avtalen vil innebære et sted mellom 4–6 landskaper i tillegg til norgesmesterskapet som går av stabelen i oktober.

 • Nominasjoner til verste film klare

  Store navn som John Travolta, Melissa McCarthy, Bruce Willis, Jennifer Garner og Donald Trump er blant de nominerte i kategoriene verste mannlige og kvinnelige skuespiller i filmer fra 2018. Dette er den trettiniende gangen Razzies (Golden Rasberry Award) deles ut til de verste filmene og verste skuespillerprestasjonene fra året som gikk. Prisene deles ut 23. februar, dagen før Oscar-utdelingen.

  Bruce Willis
  Foto: Luke Macgregor / Reuters