Tar oss med dit ingen film har vært før

Joralf Gjerstad har i løpet av livet sitt forsøkt å hjelpe over 50 000 personer med sine spesielle evner. Filmen «Mannen fra Snåsa» gir deg et innpass i et ellers lukket rom, hjemme hos Snåsamannen.

Snåsamannen

Joralf Gjerstad sammen med en av sine pasienter, ei 11 år gammel jente med en låsning i ryggen.

Foto: Speranza Film

I april fyller Joralf Gjerstad 90 år. Snåsamannen. Han som har jobbet som kontrollassistent på meieriet i Snåsa, vært klokker i kirka og oppfostret tre sønner, samtidig som han har prøvd å gi over 50 000 mennesker hjelp.

Folk men uhelbredelige sykdommer, folk med vonde rygger og nakker, folk i krise.

– Det skulle bare mangle at en av landets dokumentarister tok på seg oppgaven med å lage film om Joralf, sier Margreth Olin.

22 møter med pasienter

Åpningsfilmen på årets Tromsø internasjonale filmfestival er filmen hennes, «Mannen fra Snåsa».

Olin har vært til stede på 22 møter mellom Joralf Gjerstad og folk som ønsker hans hjelp.

– I denne filmen får vi være til stedet på Joralfs behandlingsrom i Snåsa. Det har ingen vært med på tidligere, sier Margreth Olin.

Selv om Gjerstad har mange som tror på hans evner, har han også flere kritikere.

– Vi lever i en tid der vi forventer at alt skal fortolkes og analyseres for oss. I denne filmen får vi se det som ingen kan fortolke for oss. Jeg håper publikum tar med seg noen de kjenner på filmen, så håper jeg de kan diskutere det de ser etterpå, gjerne på en åpen måte, sier Olin.

Filmpolitiets Birger Vestmo gir «Mannen fra Snåsa» terningkast 5. Les hele anmeldelsen her!

At det virkelig skjer noe med folk når de får Gjerstads varme hender på seg, blir vanskelig å fornekte etter denne filmen.

Birger Vestmo, Filmpolitiet

– Løfter folk til å bruke kreftene sine

Selv om Olin understreker at hun ikke forsøker å fremme alternativ behandling i filmen, og oppfordrer alvorlig syke folk til å oppsøke lege, har hun latt seg imponere av den snart 90 år gamle mannen fra Snåsa.

– Det Joralf har vist er responsen som oppstår mellom de som er på besøk hos han. Det forteller noe om menneskets iboende krefter. Hvordan slike møter foregår vil være avgjørende for hvordan det andre mennesket blir løftet til å bruke sine egne iboende krefter til å løfte seg ut av sykdom, sier Olin.

– Jeg henviser først og fremst ikke til Joralfs varme hender, men til det som oppstår hos andre mennesker når Joralf møter dem slik han gjør det.

Nyheter fra Troms og Finnmark