NRK Meny
Normal

– Staten må overta læreroppgjøret hvis ikke KS snur

KrF og SV vil at staten skal forhandle lønn med lærerne i fremtiden, hvis KS ikke snur. Sentrale politikere fortviler over at de ikke har muligheten til å påvirke skolepolitikken.

Audun Lysbakken

SV-leder Audun Lysbakken vil at staten skal ta tilbake forhandlingsansvaret for lærerne.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Nå må KS enten klare å gjenopprette tilliten til lærerne slik at det blir ro i skolen, eller så må staten ta tilbake ansvaret, sier SV-leder Audun Lysbakken.

Vi har hørt det gang på gang. Kunnskapsministeren som sier han ikke kan gjøre noe med den fastlåste konflikten mellom lærerne og KS.

– Hvis ikke situasjonen løses, hvis det stadig blir nye konflikter i skolen, så må regjeringen vurdere å ta tilbake forhandlingsansvaret, fordi dette undergraver viktige nasjonale mål for skolen, sier Lysbakken.

Høyre får ikke innfridd løftene

Anders Tyvand

Anders Tyvand i KrF føler seg hjelpesløs som politiker når KS har forhandlingsansvaret for lærerne.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

Denne uken tok også Høyre selvkritikk på lærerløftene de ga i partiprogrammet. For de kan ikke gjøre noe med det, sier de. Nå kaster skolepolitisk talsmann i KrF Anders Tyvand seg inn i debatten.

– Vi har en kunnskapsminister som er ambisiøs som snakker om at vi skal løfte lærerne. Det ønsker vi også i KrF og flere på Stortinget, men så ser vi at det ikke er vi som har muligheten til å gjøre det, fordi forhandlingsansvaret er flyttet over på kommunene, sier han.

– Betyr det at dere politikere ikke føler dere kan gjøre noe med politikken som føres overfor lærerne?

– Ja, så lenge forhandlingsansvaret ligger hos kommunene, er det utfordrende å få til et nasjonalt lærerløft, det er i det hele tatt vanskelig å føre nasjonal skolepolitikk. Så jeg mener vi i hvert fall må våge å ta den debatten om hvorvidt forhandlingsansvaret bør flyttes tilbake til staten eller ikke. Jeg ser at det er både fordeler og ulemper ved begge deler, sier Tyvand.

Ser få fordeler

Moxnes

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes mener man bør gå tilbakeføre forhandlingsansvaret til staten.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, ser få fordeler ved dagens system. Han mener man må tilbakeføre forhandlingsansvaret til staten slik det var før 2003.

– KS har vist at de ikke har tillit til lærerne, og jeg tror det er umulig å skape ro i skolenorge hvis det er KS som er på den andre siden av forhandlingsbordet for lærerne, sier Moxnes.

– Nå ligger skolene under kommunene, bør ikke de også ha forhandlingsansvar?

– Det vi har sett er at KS ikke fungerer godt som arbeidsgiver for lærerne, de har skapt konflikt i hvert eneste hovedoppgjør siden 2008.

– De bør få lov til å forhandle

Henrik Asheim

Henrik Asheim i Høyre innrømmer at han savner muligheten til å påvirke skolepolitikken, men mener det er kommunene, som skoleeire som bør få lov til å forhandle.

Foto: Høyre

I Høyre derimot mener de det blir helt feil å ta debatten nå.

– Det mener vi er en veldig dårlig idé. Det er kommunene som har arbeidsgiveransvar for lærerne, det er kommunene som betaler for lønnsøkningene når de forhandler seg fram til det, og da er det også kommunene som bør forhandle med lærerne, sier Henrik Asheim i Høyre.

– Savner du ikke muligheten til å påvirke skolepolitikken?

– Jeg tror alle politikere gjør det. men det er noe som heter lokalt selvstyre og det er sånn at våre kommunestyrerepresentanter og ordførere er skoleeierne. Det er de som har ansvar for sine lokale skoler og sine lærere, og da er det også de som bør få lov til å forhandle, ikke en eller annen pamp i kunnskapsdepartementet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger