- De skjøt mer fra hofta før

Nå rykker hun ut og støtter nestleder i KrF, Inger Lise Hansen. Det er over 20 år siden Kristin Aase ble erklært politisk død i samme parti.

Kristin Aase

Kristin Aase, høsten 1990, etter at hun var ute av KrF.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

I dag er Kristin Aase ikke en gang medlem av Kristelig Folkeparti.

- Ingen støttet meg

Hun var en fargeklatt som skapte politiske bølger i egne rekker. Rett før påske i 1989 gikk sentralstyremedlemmet fra Sunnfjord ut og erklærte at kvinnen måtte ha det avgjørende ordet i abortspørsmålet, riktignok etter en obligatorisk rådgivning.

Det gjorde hun ikke ustraffet. I mediene ble det kalt "Påskeopprøret". Partiveteran Kåre Kristiansen vurderte å trekke seg fra partiets stortingsgruppe. I stedet var det Kristin Aase som ble støtt ut i mørket. I dag rykker hun ut og støtter Inger Lise Hansen, som også blir beskyldt for å være illojal .

Kristin Aase

Kristin Aase i dag

Foto: Oslo fredssenter

- Det er en dramatisk forskjell på meg og Ingen Lise Hansen. Da jeg brøt med partilinjen skjøt de fra hofta. I dag tenker de seg litt mere om. En annen forskjell var at jeg ikke hadde noen allierte. De ville ikke ødelegge sine egne politiske karrierer, sier Aase i dag.

Inger Lise Hansen har fått støtte fra blant andre stortingsrepresentant Knut Arild Hareide.

Større åpenhet

Kristin Aase kaller Inger Lise Hansens uttalelser for en "åpenhetskampanje". KrFs 2. nestleder har gått hardt ut mot sentrale deler av partiets program.

KrFs nestleder Inger Lise Hansen

KrFs nestleder Inger Lise Hansen

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Hun ønsker en kristendemokratisk modernisering av partiet og en omlegging av den politiske kursen i liberal retning.

Dette betyr blant annet en ny Israel-politikk og ja til homofile ekteskap. Det har falt mange tungt for brystet .

- Ingen god søknad

I går var Inger Lise Hansen på besøk hos KrF i Aust-Agder. - Jeg traff flere som støttet meg, sier hun. Blant dem var ikke Ove Gundersen, Aust-Agder KrF. Han mener Hansen er på grensen til illojal.

I Politisk kvarter i NRK P2 svarer han slik på spørsmål om Inger Lise Hansen ville fått hans stemme på et landsmøte i dag:

Jeg synes ikke akkurat hun har levert noen god søknad. Jeg synes at hun ikke har vært lojal overfor kjernepunkter i partiets program. Mange er oppørte og frykter at partiet skal endre seg i liberal retning.

Ove Gundersen, Aust-Agder KrF

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger