Hopp til innhold

Kristian Valen i retten: Dette er våpnene politiet mener er ulovlige

Politiet fant over 50 våpen og våpendeler hjemme hos Kristian Valen. Hans forsvarer mener de ikke lenger kan kalles våpen, fordi de er ubrukelige.

VÅPEN-KOLLASJE

11 våpen og våpendeler mener politiet at Kristian Valen har oppbevart ulovlig. I tillegg er rundt våpen og våpendeler begjært inndratt.

Foto: POLITIET

I retten svarer komikeren tydelig nei på spørsmål om han erkjenner straffskyld for noen av tiltalepunktene.

– Jeg ser på meg selv som komiker. Jeg kjenner meg ikke igjen – når aktor leser opp dette så høres det jo alvorlig ut. Det er absurd hele greia, sier Valen om tiltalen mot han.

Han har ikke tidligere forklart seg til politiet om saken.

Det gjør at politiet har en pågående etterforsking av saken, ifølge aktor Andreas Meeg-Bentzen. Han ønsker ikke å gå inn på hva denne etterforskingen innebærer.

Etterforsking pågår fortsatt

I februar 2020 fant politiet et halvautomatisk gevær, rifler, pistoler og andre våpen hjemme hos Valen.

Flere av våpnene sier Valen at ble inndratt i 2007 i forbindelse med at han mistet våpenkortet, og ble utlevert til ham etter å ha blitt plombert av politiet.

– Når han ber politiet plombere våpnene, gjør politiet det eller gjør de dem varig ubrukbare?

– Politiet plomberer ikke våpen.

– Var det våpen som politiet kom over i 2020 som de kjente igjen fra 2007?

– Det kommenterer jeg ikke på, det vil den videre etterforskningen vise. Jeg forholder meg til rapporten fra Kripos som sier at dette ikke er gjort varig ubrukbar.

Hva som ligger i å plombere våpen, og om det er gjort godt nok i Valens tilfelle, er blant spørsmålene retten skal ta stilling til i de fire dagene rettssaken skal vare.

Hvis retten mener han har brutt loven, risikerer Valen fengsel i opp til seks år for å ha våpen han ikke hadde registrert eller fått lov til å ha.

Både aktor Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg mener selv at de har hatt en god dag i retten.

kristian valen

Kristian Valen er tiltalt for oppbevaring av blant annet et halvautomatisk gevær – en AR15. Det må han svare for i retten denne uka.

Foto: Helga Tunheim

Uenig med aktor om hva som skjedde i 2020

Bakgrunnen for at politiet dro til Valens adresse, var en innringing til operasjonssentralen, forklarer Meeg-Bentzen i retten mandag morgen.

Valen forklaret at tungt bevæpnet politi kom til hans adresse på Aker Brygge i Oslo etter en krangel som endte med at hans samboer ringte politiet.

– Jeg og aktor er jo ikke enige om hvordan hendelsesforløpet var på denne datoen for nesten tre år siden. Det som skjedde da var rimelig traumatisk for både meg og min samboer, sier Valen.

Rettssak mot Kristian Valen

Aktor Andreas Meeg-Bentzen og forsvarer Bernt Heiberg i retten mandag morgen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Han sier han og samboeren flyttet vekk fra Oslo som følge av hendelsen. Kort tid etter hendelsen måtte flere planlagte Valen-show i Norge avlyses.

– Jeg startet vel å få et alkoholproblem. Det er vel det det kalles når det brukes til noe annet enn å bare ha det gøy, sier han.

Valen sier han la seg inn til avrusning i tre måneder, og siden ikke har rørt alkohol.

– Jeg føler jeg har klart å starte et nytt og bedre liv nå. Og plutselig kommer dette for retten igjen. Jeg føler jeg må tilbake til Norge igjen for en tre år gammel sak som drar opp en del traumer ikke bare for meg, men også de rundt meg.

– Alltid hatt plomberte våpen hjemme

Valen begynte sin forklaring med å fortelle at han tidlig ble våpeninteressert. Dette gjorde ifølge Valen at han samlet på plomberte våpen av ulike slag, og brukte sparepengene på dette i tenårene.

– Jeg har alltid hatt en del plomberte våpen hjemme. Jeg kjøpte våpenkopier i Spania da jeg var 14 år for å ha hjemme, rett og slett for å samle på det.

våpen kollasje

Jeg har alltid hatt en del plomberte våpen hjemme, sier Valen.

Foto: POLITIET

Valen går så inn på årsaken til at han ble fratatt våpenkortet i 2007. Selv forklarer han at han frivillig ga fra seg våpenkortet, blant annet på grunn av medieoppmerksomheten.

Hendelsen som førte til at våpenkortet til komikeren ble tatt tilbake, var det Valen beskriver som et innbrudd i hans leilighet. Han sier han avfyrte et varselskudd etter å ha ringt politiet, fordi han oppfattet at de som gjorde innbrudd hadde stikkvåpen.

Saken fikk bred medieomtale, noe Valen sier preget han og gjorde han deprimert.

– Det var en usedvanlig tung tid. Og jeg lurte på om det var vits, var det verdt det, den jobben jeg holdt på med.

I etterkant sier Valen at han brukte saken i jobben sin. Han brukte egne plomberte våpen og politiskjorte i flere underholdningsoppdrag for polititjenestefolk, forklarer han selv.

Derfor mener han det er merkelig at han nå står tiltalt for å besitte nettopp disse våpnene, samt en skuddsikker vest med riksvåpenet og påskriften «POLITI».

– Det er ikke bruken av «politi» eller politiuniformen, det er snakk om bruken av riksvåpenet, men dette kommer vi tilbake til senere, sier aktor Meeg-Bentzen.

Rettssak mot Kristian Valen

Bernt Heiberg forsvarer Kristian Valen.

Foto: Lise Åserud / NTB

Vil inndra 51 våpen og våpendeler

I retten sier Valens forsvarer Bernt Heiberg at flere av våpnene er rekvisitter som Valen har brukt i forbindelse med innspilling av sketsjer og musikkvideoer.

Overfor NRK nekter Heiberg å kalle våpnene for våpen. Det er fordi han mener de ikke lenger kan brukes som våpen, og bør karakteriseres som gjenstander.

– Valen har vist og forklart at han bruker disse som filmrekvisitter, de kan ikke brukes til noe annet, sier Heiberg.

I retten viser Heiberg flere sketsjer og musikkvideoer hvor Valen er ikledd politiuniform og bruker sine falske våpen. Flere av videoene bærer preg av å være fra 2000- og 2010-tallet.

våpnene til valen

11 våpen og våpendeler mener politiet at Kristian Valen har oppbevart ulovlig. I tillegg er rundt våpen og våpendeler begjært inndratt.

våpnene til Valen

11 våpen og våpendeler mener politiet at Kristian Valen har oppbevart ulovlig. I tillegg er rundt våpen og våpendeler begjært inndratt.

valens våpen

11 våpen og våpendeler mener politiet at Kristian Valen har oppbevart ulovlig. I tillegg er rundt våpen og våpendeler begjært inndratt.

Aktor Meeg-Bentzen sier at våpen må være gjort «varig ubrukbare» for at man har lov til å oppbevare dem uten våpenkort.

Altså – hvis våpenet er plombert, men fortsatt kan endres tilbake til et brukbart våpen, regnes det ikke som varig ubrukbart. Dette mener påtalemyndigheten at våpnene til Valen ikke er.

I sin utspørring av Valen bruker aktoratet mye tid på å stille Valen spørsmål om hans våpenkunnskap, og om han er god på å demontere og montere våpen.

En synlig irritert Valen mener han ikke har god kunnskap om våpnene, tross sin tid i militæret, og avviser at han har gjort annet med dem enn å bruke dem som rekvisitter.

– Jeg kjøpte det plombert

Aktoratet går gjennom alle våpnene, og spør om Valens kjennskap til dem. Valen får spørsmål om et Heckler & Koch G3 automatgevær, som han sier ble kjøpt plombert.

– Jeg spør ikke om det var plombert, men om det var varig ubrukbart, spør aktoratet.

– Jeg har kjøpt det plombert.

– Hvilken kunnskap har du om dette våpenet?

– Det er brukt av det norske forsvar. Var vel derfor jeg begynte å samle på det.

Forsvarer Heiberg sier at våpnene er forsøkt gjort varig ubrukbare, og at Valen oppfatter dem som dette.

Han mener at dersom retten finner at disse forsøkene ikke er gode nok, må de vurdere om Valen kan klandres for at våpnene ikke var gjort varig ubrukbare.

Vil inndra en lekepistol

Valen anslår at våpensamlingen hans er verdt rundt 2 millioner kroner.

Totalt er det 51 våpen og våpendeler politiet krever inndratt fra Valen. Disse inkluderer en lekepistol.

– Hvorfor er lekepistoler og vannpistoler på lista?

– På grunn av sin art så kan de bli tilforveksles for vanlige mennesker til å tro at det er ekte våpen. Det er jo uheldig og straffbart å anbringe det i det offentlige rom, sier Meeg-Bentzen til NRK.

Rettssak mot Kristian Valen

Aktor Andreas Meeg-Bentzen

Foto: Lise Åserud / NTB

Oppbevarte over 800 tabletter

Valen er også tiltalt for å ha oppbevart over 800 tabletter som inneholdt narkotiske stoffer.

Disse sier Heiberg at er vanlige medisiner som er forskrevet av lege. Han viser en legeerklæring fra mai 2022, hvor Valens lege skriver at han har utskrevet flere legemidler med ulik mengde i perioden 2005–2018.

– Tablettene kan ikke oppbevares uten resept fra lege om at man har behov for disse pillene. Påtalemyndigheten mener at tiltalte ikke har lovlig tilgang til disse pillene, sier Meeg-Bentzen i rettssalen mandag morgen.

Han sier påtalemyndigheten gjentatte ganger har forsøkt å få Valen til å frita helsepersonell fra taushetsplikten, men at Valen ikke har gjort det.

– Valen har sendt over dokumentasjon i forhold til medisiner, han mener at beslagleggingen av våpnene og straffen for våpnene politiet selv har plombert er et forhold han ikke trrodde ville gå videre til hovedforhandling, sier forsvarer Heiberg til NRK.

– Hvorfor har han ikke fritatt helsepersonell fra taushetsplikt?

– Hvis man serpå medieomtalen denne saken får er det helt naturlig at man ikke gir frislipp på helseinformasjon ut i offentligheten. For han er det nok å vise at de aktuelle medisinene er foreskrevet til han som medisin.

– Finnes det leger som forskriver så mange tabletter på en gang?

– Ja.

Kristian Valen ut fra politihuset

Kristian Valen avbildet i 2016 i forbindelse med saken han ble dømt for i 2017.

Foto: Lien, Kyrre / VG

Kristian Valen slo gjennom i norsk offentlighet som radioprogramleder og TV-profil på begynnelsen av 2000-tallet og har siden vært landskjent som komiker og programleder.

I 2017 ble Valen dømt for blant annet å ha truet politiansatte. Han er bøtelagt seks ganger for trafikkforhold og brudd på våpenloven, ifølge NTB.

Opprinnelig skulle rettssaken finne sted i Oslo i august, men den ble utsatt etter at politiet tok ut en utvidet tiltale.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger