Hopp til innhold

Karakteren Sibbe fra Sandnes ga Kristian Valen en million kroner i søppelsekker

For 25 år siden sjokkerte Sibbe fra Sandnes både foreldre og rektorer. Nå skal han plage dem igjen. For fredag slippes hans første album digitalt.

Sibbe fra Sandnes

Sibbe fra Sandnes er et fenomen som rogalendinger vokste opp med. Nå kan også resten av landet plages med musikken. For nå slippes den digitalt.

Foto: Skjermdump

Er du over 30 år og iblant tar deg selv i å gå og synge på «Eg lige country og damer med svere pattar»?

Gjør du det i offentligheten, eller foran kone og barn?

Du er ikke alene.

Grunnen til det heter Sibbe fra Sandnes.

Nå ringer det kanskje ikke noen bjelle om du er under 30 år. Eller kommer fra et sted på Østlandet. Eller nord for Stad.

Men kanskje du hadde en kompis i militæret fra Undheim i Rogaland, som etter at det skulle være ro om kvelden, dro frem en CD-spiller. Og som fra et hemmelig rom i bagen dro opp en CD med bilde av en kar som så splitter pine gal ut.

Da var det nok Sibbe fra Sandnes. Og han sang kanskje om «Bimmelim eller Bommelom», «Kåsensangen» eller om at Lyngdal 2 var bedre en Start.

Men Sibbe fra Sandnes var aldri en ekte person. Han het nemlig Kristian Valen.

Eller, han heter det fremdeles.

Sjå reportasjen frå 1999 - då Kristian Valen først og fremst var eit radionamn. Ein av dei mange karakterane hans er inspirert av fotballspelaren Egil Østenstad, avslørar Valen i portrettet.

Se reportasjen fra 1999 – da Kristian Valen først og fremst var en radiomann. En av de mange karakterene hans er inspirert av fotballtreneren Egil Østenstad, avslører Valen i portrettet.

Startet på lokalradioen

En litt mer kjent kar fra Stavanger, som for 25 år siden fikk det du kan kalle en kickstart på karrieren med karakteren Sibbe fra Sandnes i lokalradioen i Stavanger.

Nå skal han provosere igjen. For nå slippes alle de fire albumene hans digitalt.

Det hele startet da Kristian Valen jobbet på Jærradioen i Stavanger. En kveld skulle han ha et diskusjonsprogram. Men det var ikke en sjel som ringte inn.

Da to minutt gjensto, ringte han til seg selv. Frem kom Sibbe fra Sandnes.

– Han hadde et litt spesielt syn på kvinner som bodde alene på hybel. Han mente de var litt kjipe, siden de sjelden gikk ut og han mente det var litt lite folk ute i Sandnes, forteller Valen.

Etter det stod telefonen omtrent aldri stille på Jærradioen.

– Folk ringte inn og sa at han der galningen aldri måtte slippes til på radioen igjen. Da tenkte jeg at her har vi noe, forteller han.

Valen hadde kjøpt seg et keyboard. Så han og noen barndomskamerater laget noen festsanger, og så skulle de se om de fungerte på resten av vennene.

– Disse sangene skulle aldri bli gitt ut eller noen ting. De skulle være nede i kjelleren hos meg når jeg hadde venner på besøk, sier han.

Solgte 400.000 CD-er

Men slik gikk det ikke. Sangene ble spilt på radio. De ble gitt ut, og de solgte som hakka møkk.

– Jeg tror vi solgte 400.000 CD-er, sier Valen.

For de litt yngre: Spør far om hva en CD er.

Den gangen skrev de ingen platekontrakt. For alle lo av dem og sa at det aldri ville selge.

Kristian Valen som Kristen Gislefoss.

Kristian Valen er kjent for omtrent hele Norge som humorist og parodikonge. Her parodierer han Kristen Gislefoss.

Foto: NRK

Men det skal de være glade for, ifølge Sibbe. For det endte opp med at de kjørte rundt på bensinstasjoner selv og leverte ut CD-er som de solgte. Før de hentet pengene fysisk selv.

– Etter første helgen hadde vi hentet inn over en million kroner i plastsekker og bossekker. Da jeg kom hjem til kjelleren hos min far, hvor jeg bodde i den tida, kastet jeg ut alle pengene i senga. Akkurat som på film. Så hoppet jeg opp i senga og veltet meg rundt, sier Valen.

Plutselig kom faren hans inn i rommet.

– Og han skrek: «Hva er det du har gjort?! Hvilken bensinstasjon er det du har ranet nå?», sier Valen.

Så da måtte han forklare faren hele situasjonen.

Det endte opp med at de feiret.

– Vi slo skikkelig på tromma. Vi kjøpte ikke én Peppes Pizza. Vi kjøpte to.

– Det er fælt. Det er horribelt

Men det var ikke alle som var like begeistra for Sibbe fra Sandnes. Det er det ikke heller nå.

– Det er fælt. Det er horribelt. Det høres om noen har kastet en mengde forskjellige verktøy i ørene dine. Og så er Kristian Valen morsom oppå. Men jeg elsker det. Det er fantastisk å høre på, sier kulturjournalist i Stavanger Aftenblad, Leif Tore Lindø.

Han er rundt 40 år og har vokst opp i en liten bygd like utenfor Sandnes. Lindø vokste selv opp i et kirke- og bedehusmiljø. Og håpte for guds skyld at hans mor aldri fant CD-en med Sibbe fra Sandnes.

– Det var forbuden frukt.

Han mener det er noen helt klare kriterier for om du kan like Sibbe fra Sandnes.

– Du må være oppvokst på en viss tid på en viss plass. Du må helst ha vært ungdom på 90-tallet og du må helst ha vært fra Sandnes eller området rundt. Det er en del av vår kulturhistorie, sier han.

Leif Tore Lindø

Leif Tore Lindø er musikkjournalist i Stavanger Aftenblad og har vokst opp med Sibbe fra Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Selv lå han på senga og hørte på Kristian Valen da han var i lokalradioen. Sangene tok han opp på kassett.

Lurer du på hva en kassett er? Spør bestefaren din.

Umulig å lage i dag

Lindø mener en av grunnene til at Sibbe fra Sandnes ble stor, var at han tøyset mye med det lokale.

– Han tøyset med folk fra Sandnes, hadde en supportersang for Kåsen og tøyset med kleine, voksne folk. Han tøyset med stygge damer og feite menn som prøvde seg på damene med dårlig hell. Det var fryktelig morsomt.

Han mener imidlertid at sånn type musikk hadde vært nærmest umulig å lage i dag. Og han tror nok det kommer til å være noen som reagerer og vil øse seg opp over at musikken hans nå slippes digitalt.

– Han gjorde narr av folk som drev take away-butikker. Det er mye som krasjer litt med tiden vi lever i nå. Men jeg tror ikke det er farlig på noe som helst vis. Det er meningsløst og musikalsk «bunnsop», sier han.

Kristian Valen som Ole Torp.

NRKs Ole Torp fikk også gjennomgå i serien Valens Rikskringkasting som gikk på NRK i 2012.

Foto: NRK

Forstod ikke at det var tull

Kristian Valen er fortsatt overrasket over at det var mange som ikke skjønte at det var ment som tull.

Han var på VG-lista. I et TV-intervju på TV 2 satt han og kameratene der med de billigste parykkene og snakket om damer med store patter og en far som likte country.

– Og de trodde vi mente det. Vi så på hverandre og lurte på når de skulle skjønne at dette bare var tull. Men det var ingen som gjorde det, sier han.

Det var også rektorer på barne- og ungdomsskoler som gikk ut og hadde egne møter der de samlet hele skolen med foreldre. Der ga de beskjed om at denne Sibbe fra Sandnes aldri skulle høres på og at de i alle fall aldri måtte kjøpe CD-en.

– Du får ikke bedre reklame enn det. Det tok flatt av, sier Valen.

Han får ennå meldinger og videoer av tre generasjoner i en bil som sitter å synger på enten «Bimmelim eller Bommelom» eller «Laila».

– Det er gøy. Og så ser du småunger sitte i baksetet i bilen som synger med. De har jo sikkert ikke peiling på hva de synger en gang, sier han.

Nå lanseres sangene digitalt. Og Sibbe fra Sandnes utelukker ikke at han står på en scene og fremfører sangene sine en dag i fremtiden.

– Du skal aldri si aldri. Vi sa også at Mods tilhørte fortida, men det tok av igjen, sier han.

Det første av totalt fire album til Sibbe fra Sandnes har gitt ut slippes digitalt i dag, fredag. Så kommer et nytt hver 14. dag.

Les også Kristian Valen i retten: Dette er våpnene politiet mener er ulovlige

VÅPEN-KOLLASJE

Kristian Valen har akkurat vært gjennom en rettssak hvor han har stått tiltalt for grov overtredelse av våpenloven, våpenbesittelse og narkotikaovertredelse.

Aktor har bedt om ett års fengsel, men Valen har nektet straffskyld.

Valen sier til NRK at han er glad rettssaken er forbi, og at han mener han ikke har gjort noe galt.