Hopp til innhold

Kristian Valen dømt til 21 dagers fengsel

Kristian Valen er i Oslo tingrett dømt til 21 dagers fengsel for blant annet å ha truet polititjenestemenn. Retten trekker fra de seks dagene Valen allerede har tilbragt på glattcelle i 2016.

Kristian Valen ut fra politihuset

FENGSEL: Komiker Kristian Valen er dømt til 21 dagers fengsel for blant annet å ha truet to politibetjenter.

Foto: Lien, Kyrre / VG

Valen er dømt for overtredelse av straffelovens paragraf 263 - som gjelder trusler, straffelovens paragraf 156, annet ledd - som gjelder hindring av offentlig tjenestemann, samt straffelovens paragraf 189, bokstav c - som gjelder ulovlig bevæpning med våpenetterligning på offentlig sted.

Til fradrag i straffen kommer seks dager for utholdt varetekt. Valen er også dømt til å betale 15.000 kroner i sakskostnader, og inndragelse av en pistoletterligning.

I rettssaken mot Valen, som ble avholdt mandag, la aktor ned påstand om 24 dagers fengsel for 41-åringen. Bakgrunnen for trusseltiltalen er at Valen i februar i år la ut et Facebook-innlegg med bilde av to politibetjenter som hadde vært hjemme hos Valen samme dag.

«10.000 kroner til de som kjenner og vet hvor disse politifolkene bor!», skrev Valen på sin offentlige Facebook-side, som har over 90.000 følgere. I en kommentar under innlegget skrev Valen også «neste gang tror eg de vil angre».

Rykket ut til blødende samboer

De to betjentene var en del av en større politistyrke som rykket ut til Valens leilighet på Aker Brygge på morgenen 5. februar i år. Valen hadde selv ringt ambulanse flere ganger og bedt om hjelp, etter at samboeren hadde fått et blødende kutt på armen.

– Det var blod overalt. Jeg ringer ambulansen igjen, og sier: «Hvis ikke dette er alvorlig, så skjønner ikke jeg», sa Valen i sin forklaring.

I retten forklarte Valen blant annet at han reagerte på politiets opptreden under utrykningen, og at samboeren ble fraktet fra leiligheten mot hans vilje.

– Ville bare ha informasjon

Valen forklarte i retten at han la ut innlegget for å komme i kontakt med de to politibetjentene. Etter å ha postet bildet av politimennene returnerte politiet til leiligheten og pågrep komikeren. I avhør skal 41-åringen ha sagt at at han bare skulle sende «blomster og positive tilbakemeldinger til politibetjentene», ifølge aktor Hacer Aydar.

– Politiet stikker, og jeg vet ikke hvor skadet hun er, om det er livstruende eller ikke. I min frustrasjon legger jeg ut bilder på Facebook, fordi jeg ville ha tak i de to politimennene jeg ville snakke med, som var positive, sa Valen i retten.

– Skulle spille inn sketsj

Lørdag morgen for snart to uker siden ble Valen pågrepet igjen, etter å ha blitt observert med det som senere viste seg å være en pistoletterligning i et garasjeanlegg og utenfor sin egen leilighet på Aker Brygge.

I retten forklarte Valen at han hadde slitt med å sove den aktuelle natten. Etter å ha inntatt alkohol og sovepiller gikk komikeren ned i garasjeanlegget for å spille inn en sketsj der han parodierte tidligere leder i Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen.

Etter å ha blitt observert av forbipasserende og overvåkningskameraer rykket politiet ut til Valens leilighet, og 41-åringen ble satt på glattcelle for andre gang i 2016.

I rettssaken erkjente Valen de faktiske forhold, men nektet straffskyld. Komikeren opplyser til VG at dommen vil bli anket til lagmannsretten.

– Han er sterkt uenig i at han har fremsatt noen trusler, og det er uforståelig at noen skal puttes i spjelet for å legge ut bilder på Facebook, sier forsvarer John Christian Elden til avisa.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Elden.

Artikkelen oppdateres.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger