Hopp til innhold

KrF: Mye av dette kommer vi ikke til å akseptere

Før Frp-ledelsen i det hele tatt har rukket å starte forhandlingene om bompenger med regjeringspartnerne, blir flere av kravene kontant avvist fra KrF.

Hans Fredrik Grøvan på Gardermoen før plattformen legges frem

UAKSEPTABELT: Hans Fredrik Grøvan (KrF) beskriver deler av Frps krav som virkelighetsfjerne og uakseptable.

Foto: Gunhild Hjermundrud / NRK

Landsstyret i Frp ble i kveldens krisemøte enige om seks punkter som partileder Siv Jensen må ta med seg tilbake til de andre regjeringspartiene og forhandle videre.

  • Stopp i nye bypakker
  • Kutte kostnadene i eksisterende bypakker
  • Fortsette slettingen av bompengegjeld
  • Være tydelige på at de er imot veiprising
  • Endre nullvekstmålet
  • Stille strengere krav til egenandel fra lokale myndigheter når staten bidrar med penger til byområdene

– Vi har en ambisjon om å få til et resultat, men vi vet ikke hva vi får til. Men vi har fått en klar marsjordre fra fylkesledere, grasrota og velgerne, sa Jensen etter kveldens møte og understreket at de fortsatt er fornøyd med Granavolden-plattformen.

– Virkelighetsfjernt

Parlamentarisk leder i Kristelig Folkeparti Hans Fredrik Grøvan kan allerede i kveld bekrefte at Frp-ledelsen vil slite i forhandlingene med dem.

– Mye av disse ligger langt utenfor det vi har blitt enige om i regjeringsplattformen, og det kommer vi ikke til å akseptere, sier Grøvan til NRK.

Han karakteriserer Frps ønske om å bruke oljepenger til å slette bompengegjeld «ikke hører hjemme i den virkelige verden».

– Vi kan ikke skrote en fire måneder gammel avtale fordi bompenger plutselig er veldig viktig for ett parti, sier Grøvan.

Hagen gir to ukers frist

Carl I Hagen

TO UKER: Carl I. Hagen forventer at Siv Jensen kommer tilbake med resultater innen to uker.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Frp-nestor Carl I. Hagen forventer at partiledelsen presenterer gjennomslag for landsstyret før de nye bompengepakkene vedtas i Stortinget 19. juni.

Hagen sier til NRK etter kveldens krisemøte i partiet at han nå forventer å se resultater raskt.

Siv Jensen fortalte tidligere i kveld at landsstyret har klart å enes om seks punkter som de nå har fått i oppdrag å forhandle frem gjennomslag for med de andre regjeringspartiene.

– Dette ser bra ut, men ting må skje fort. Jeg tenker absolutt siste frist for å ha resultater klare er 19. juni, sier Hagen til NRK.

Dette er datoen da Stortinget skal ta stilling til tre nye bompengeprosjekter på over 15 milliarder kroner.

– Disse tre store bompengeprosjektene som Frp støtter må nedskaleres kraftig, og det forventer jeg at vil skje i forhandlingene. Eksisterende bypakker må nedskaleres kraftig, og så må vi blant annet se på Oslopakke 3. Vi er villige til å revurdere Fornebubanen, sier Hagen.

Hallstein Bjercke i Oslo Venstre fnyser av Hagens forslag til reforhandlingen av bypakken.

– Hadde Frp fått bestemme, hadde det fremdeles vært åttefelts motorvei over Rådhusplassen. Nå har vi kjempet i 30 år for en renere by, og jeg har en krystallklar forventning om at Venstre ikke flytter en millimeter på Oslopakke 3 i forhandlingene med Frp, sier Bjercke til NRK.

SV: Forventer at Erna legger ballen død

Venstre Terje Breivik

STÅR FAST: Terje Breivik (V) sier regjeringsplattformen ligger fast, men at han kan bli med på å diskutere prioriteringer.

Foto: Berit Roald / NPK

Nestleder i Venstre Terje Breivik sier til NRK at han er glad for at regjeringsplattformen ligger fast, og at det ikke er aktuelt å reforhandle den.

– Vi kan være med på å diskutere prioriteringer, men grunnlaget må være regjeringsplattformen, sier Breivik.

– Granavolden-plattformen balanserer fint de ulike partiene sine krav, og derfor er det ikke noe grunnlag for å endre på den etter bare fire måneder, mener han.

SVs nestleder Torgeir Knag Fylkesnes sier at det eneste resultatet av kveldens krisemøte til Frp er at de fremdeles vil sørge for å stemme gjennom 15 nye bompengemilliarder før sommeren.

– Frp truer med å kutte i miljøtiltakene i byene, rett etter at SSB varslet økning i klimautslippene i Norge. Vi forventer at Erna Solberg legger den ballen død umiddelbart, sier Fylkesnes i en e-post til NRK.

AKTUELT NÅ