Hopp til innhold

KrF vil øke kontantstøtten med 50 prosent

KrF går inn for å øke kontantstøtten fra 6000 til 9000 kroner i måneden, mens Venstre vil gjøre det stikk motsatte.

Hareide

SATSER: KrF går inn for en pakke på over to milliarder kroner til barnefamiliene.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag lanserer KrF sitt alternative budsjett, og foreslår en rekke satsinger innenfor familiepolitikk.

– Vi øker bevilgningene til barnehage, barnetrygden og kontantstøtten. Det er fordi vi ønsker å gjøre det enda enklere å få barn. Det er gode familieordninger i Norge, men vi tror vi må gjøre de enda bedre, sier Knut Arild Hareide (KrF).

Partiet vil også ha mer kvalitet i barnehagene og øke barnetrygden med fire prosent, og går inn for en pakke på over to milliarder kroner til barnefamiliene.

– Vi ønsker en reell valgfrihet for barnefamiliene. Skal det være en reell mulighet til å både velge kontantstøtte og bruke mer tid med barna, så må den økes. Vi velger også å prioritere barnehagene, sier Hareide.

Partiet foreslår en økning i barnehagemidlene øremerket flere ansatte og flere barnehagelærere på 346 millioner kroner.

Vil kutte den helt

Venstre synes KrFs forslag er en dårlig idé.

– Og jeg synes det viser at kontantstøtten har blitt en hellig ku for KrF, sier Venstre-politiker Guri Melby.

De foreslår å kutte hele kontantstøtten i deres alternative budsjett.

Guri Melby

KUTTER: Venstre vil fjerne kontantstøtten helt, sier Venstres Guri Melby.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

– Kontantstøtten fører til at kvinner er hjemme lenger enn de burde vært, særlig innvandringskvinner blir holdt utenfor arbeidslivet. Venstre foreslår å kutte hele kontantstøtten og heller bruke pengene på gratis kjernetid og flere barnehageplasser. Det er det som gir reell valgfrihet for alle barnefamilier, sier hun.

Hun viser til en fersk rapport fra Nav som fastslår at kontantstøtten bidrar til å holde kvinner hjemme, i stedet for i jobb.

– Det opprettholder et tradisjonelt kjønnsrollemønster. Og det gjør at de kvinnene som helst skulle vært i arbeidslivet holder seg hjemme, så det er både en fattigdomsfelle og et forslag som står i veien for integrering.

Ser på samarbeid

Lørdag skal KrFs landsstyremøte avklare partiets regjeringsstrategi fram mot valget i 2017 og diskutere om partiet skal fortsette samarbeidet med den blåblå regjeringen eller om de vil støtte Arbeiderpartiet ved neste års valg. Derfor er KrF og Hareide interessert i å høre hvem som er villig til å heve kontantstøtten.

– Skal kontantstøtten ha et videre liv, så er det helt avgjørende at KrF kan påvirke norsk politikk. Vi er det eneste partiet som reelt sett løfter kontantstøtten og med det valgfrihet for barnefamiliene. Vi ser at partier både til høyre og venstre angriper kontantstøtten. Det synes jeg er beklagelig, sier Hareide.

Selv om det er delte meninger i Høyre, mener finanspolitisk talsperson Svein Flåtten at Hareide har mer å hente på borgerlig side.

– Kontantstøtten har vært en del av god borgerlig familiepolitikk. Hvis Hareide ser til den andre siden vil han se at de har gjort betydelige kutt i sine alternative budsjett, sier han.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger