Hopp til innhold

Borgerlig splid om kontantstøtten

Regjeringspartiene vil gjøre ordningen kommunal, og valgfri. Det slår ikke godt an hos KrF-nestlederen som spør om velferdsstaten står for fritt fall.

Dagrun Eriksen

KONTANTSTØTTE: – Barnefamilier blir en ideologisk kampsak i hver eneste kommune, sier Dagrunn Eriksen i KrF når hun hører forslaget til Høyres programkomité.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Kontantstøtten er under press. Støtteordningen som i dag blir utbetalt til foreldre som har ettåringer som ikke er i barnehage, kan bli en kommunal valgfri ordningen.

Dette har vært en av KrFs hjertesaker siden 90-tallet, og har i lang tid blitt beskyttet av partiene på borgelig fløy mot angrep fra venstresiden. Nå har Venstres programkomite konkludert med å avskaffe den. Høyres programkomite vil gjøre den kommunal, og Frp vurderer det samme.

Blir den kommunal må man bo i kommunen får å få støtteordningen. Krf-nestleder Dagrunn Eriksen frykter at den økonomiske forskjellen mellom barnefamilier kan øke.

– Barnefamilier blir en ideologisk kampsak i hver eneste kommune, og det kan skape store forskjeller mellom folk, sier hun.

KrF-nestlederen spør seg om det er andre statlige velferdsordninger Høyre har tenkt å gjøre valgfrie for kommunene.

– Da er jo velferdsstaten i fritt fall, sier Eriksen til NRK.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup (H) tror kommunene vil tilby kontantstøtte selv om de ikke lenger vil gjøre den «lovpålagt».

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Valgfri kontantstøtte

I det nye utkastet tar Høyre ut ordet «lovpålagt» fra partiprogrammet, det vil si at ikke kommunene må tilby kontantstøtte og kan selv velge hva de prioriterer å bruke pengene på.

– De trenger ikke å tilby kontantstøte, men jeg tror de aller fleste annerkjenner at valgfrihet for de aller minste er et gode. Så jeg tror de aller fleste vil tilby det. Det gir en fleksibilitet av hensyn til barnehageplasser, sier Nikolai Astrup, parlamentarisk leder i Høyre.

– Hvis valgfriheten ligger hos kommunene, kan det ikke da gå utover valgfriheten til barnefamiliene?

– Ja, men så er det også slik at vi har politikere som styrer på vegne av oss, vi har valg så får man stemme frem politikere som vil ha kommunal kontantstøtte.

Kontantstøtte-partiet KrF mener valgfriheten må ligge hos familiene.

– Her er det noen feil premisser. Hvem skal ha valgfriheten? For oss er det barnefamiliene, ikke kommunen, argumenterer Dagrunn Eriksen i KrF.

Frp frykter trygdeeksport

Hoksrud

Bård Hoksrud i Frps programkomité frykter trygdeeksport og dårligere integrering.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Frps modell skiller seg litt ut fra Høyres, som også vil gjøre ordningen kommunal.

– Det vi er helt enige om er å gjøre ordningen kommunal. Vi er for friheten til å velge. Men vi har utfordringer med trygdeeksport, der kontantstøtte tas ut av landet, og utfordringer med integrering fordi en del innvandrer velger å holde barn hjemme for å få kontantstøtte. Det ønsker vi ikke, sier Bård Hoksrud, stortingsrepresentant og medlem av Frps programkomité.

Frps programkomite har tatt ut dissens på forslaget. Det betyr at noen i programkomiteen er uenige med flertallets konklusjon. Mindretallet vil heller avvikle ordningen og gi skattelette.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger