Hopp til innhold

KrF kjemper med nebb og klør for kontantstøtten

Høyre anklages for å presse barnefamilier inn i A4-løsninger, og Ap-forslag kalles pinlig. KrF feller en hard dom over storpartienes forslag til ny familiepolitikk.

barnehagebarn

BARNEHAGE: KrF advarer Høyre mot å presser familier inn i A4-løsninger. Regjeringspartiets høyttekning om å skrote kontanktstøtten blir ikke tatt godt imot av støttepartiet KrF.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Vrak kontantstøtten og bytt ut barnetrygden med gratis barnehage og skolefritidsordning for foreldre med lavinntekt. I Dagens Næringsliv lørdag lanserte Høyres Tina Bru en rekke forslag hun mener både vil bedre likestillingen og familiepolitikken (se faktaboks).

Geir Bekkevold fra KrF

Geir Jørgen Bekkevold, KrF.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Tina Bru

Tina Bru, Høyre.

Også i Arbeiderpartiet tenkes det nytt. Partiets familieutvalg foreslår ventestøtte som alternativ til dagens kontantstøtte. En tidskonto med 20 timer fri for hver av foreldrene ligger også på forslagsbordet.

Men Kristelig Folkeparti, partiet både Høyre og Arbeiderpartiet vil ha på sin side etter neste stortingsvalg, vender tommelen ned til begge to.

– En fin måte å fri til KrF på, er i hvert fall å anerkjenne at familier er forskjellige, barn er forskjellige, og derfor trenger familier muligheten til å velge egne løsninger, og ikke en sånn A4-løsning om begge disse forslagene tar til orde for, sa KrFs familiepolitiske talsperson, Geir Jørgen Bekkevold, til Politisk kvarter på NRK P2 mandag morgen.

Bru: Feil å betale for at folk skal sitte hjemme

På spørsmål om KrF kan støtte en regjeringen som går inn for å fjerne kontantstøtten, svarer KrF-politikeren:

– Vi kan ikke støtte en familiepolitikk som gjør at familiene er nødt til å velge en A4-løsning, slik Høyre egentlig tar til orde for her.

Tina Bru, som leder Høyres likestillingsutvalg og er enstemmig innstilt som ny leder av partiets kvinneforum, avviser at hun ofrer valgfriheten til fordel for likestillingen.

Stortingspolitikeren viser til at ingen tvinges til å sende barna i barnehagen.

– Vi bruker store penger på familiene, og da kan vi ikke betale ut penger for at folk skal sitte hjemme i stedet for å gå på jobb. Da må vi heller satse på barnehager, sier hun.

– Det høres ut som om Høyre nå mener at vi kan ikke belønne foreldre som velger feil, sett ut fra hvordan Høyre tolker dette, kontrer Bekkevold.

– Nesten pinlig

KrF-politikeren er heller ikke særlig imponert over Ap-forslaget om en tidskonto, der hver forelder kan ta ut 20 timer fri fram til barnet fyllet tre år.

Martin Henriksen

Martin Henriksen, Ap.

Foto: Nils Mehren / NRK

– Hvis det skal være en erstatning for kontantstøtten, så må jeg si at det er nesten litt pinlig, sier Bekkevold.

Martin Henriksen, som leder familieutvalget i Ap, avviser at tidskontoen er ment å erstatte kontantstøtten.

– Vi har prøvd å se på hva slags ordninger vi kan gjennomføre for å sikre både økt likestilling og mer fleksibilitet for familiene, sier han.

AKTUELT NÅ