Hopp til innhold

KrF frykter ordføreroppgjør knuser hjertesak

STORTINGET (NRK): KrF kjempet gjennom en avtale som gir leger mulighet til å reservere seg mot aborthenvisning. Nå kan det ende med at færre fastleger får følge sin samvittighet med loven i hånd.

Erklæring om reservasjonsrett

AVTALE: Det ble regnet som en stor seier for KrF da de fikk regjeringspartiene til å skrive under på avtalen som åpner for at fastleger kan reservere seg mot aborthenvisning. Nå frykter de kommunestyrene kan torpedere planene.

Foto: NRK

– Det kan bli konsekvensen dersom det blir opp til kommunestyrene å bestemme. Fastleger som har jobbet i kommunen i mange år kan få beskjeden: «Du må finne deg noe annet å gjøre, for vi har vedtatt at vi ikke vil gi deg en reservasjonsmulighet».

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold og resten av KrF ser mørkt på at regjeringen legger opp til at den enkelte kommune skal avgjøre om de vil inngå avtaler med reservasjonsleger eller ikke.

Fra stilltiende praksis til lov

Siden loven om selvbestemt abort ble innført i 1978 har en rekke fastleger nektet å henvise kvinner til abort. Hvor mange det er, vet ingen.

Geir Jørgen Bekkevold (KrF)

PARADOKS: KrFs Geir Jørgen Bekkevold mener det er et paradoks at lovforslaget kan ende med at færre fastleger får reservere seg.

Foto: Stortinget

I 2011 sendte Helsedepartementet et rundskriv som slo fast et en slik praksis er i strid med lovverket. Brevet førte til en massiv mobilisering fra KrF og såkalte samvittighetsleger som mente fastlegers menneskerettigheter var krenket.

I kjølvannet av debatten seilte reservasjonsrettigheter for fastleger i spørsmål som angår liv og død opp som en hjertesak for KrF. Under sonderingene etter den borgerlige valgseieren fikk de viljen sin.

Helt på tampen av forhandlingene gikk regjeringspartiene Høyre og Frp med på en særavtale som åpner for at fastleger får reservere seg mot å henvise til svangerskapsavbrudd.

Sist uke kom forslaget fra helseminister Bent Høie (H) ut på høring. Men i høringsforslaget som skal lovhjemle fastlegers mulighet til å nekte aborthenvisninger, legges det opp til at kommunene fritt kan bestemme om de vil inngå slike avtaler eller ikke.

Ordførere sier nei

Resultatet er en voldsom mobilisering fra Fagforbundet og opposisjonen på Stortinget om å få kommunene til å si nei. Også en rekke profilerte Høyre-ordførere, som Oslos Fabian Stang og Bergens Trude Drevland, har flagget sin motstand.

I en kartlegging VG har gjennomført blant landets ordførere har 187 svart på hvordan de stiller seg til det omdiskuterte spørsmålet. 165 av dem sier nei til å gi fastleger adgang til å nekte å gi aborthenvisning. Bare ti er positive, mens tolv svarer at de ikke vet.

Mens enkelte fastleger i det stille har reservert seg av samvittighetsgrunner i en årrekke, er saken nå blitt et brennhett politisk tema som det enkelte kommunestyre må ta stilling til.

Nå frykter KrF at loven de kjempet for, kan føre til at fastleger som i strid med dagens lovverk har reservert seg, likevel ikke får en lovfestet mulighet til å si nei til å henvise kvinner til abort.

– Dette er en praktisk ordning som har fungert veldig bra i snart 40 år. Nå skal vi gi legene en lovhjemmel som gjør at den praksisen blir lovlig, men da må vi ta ansvar og gjøre jobben her på Stortinget, og ikke skyve det ned til det enkelte kommunestyre, sier Bekkevold.

KrF krever nasjonale kriterier

Helseminister Bent Høie sa til NRK mandag at så lenge kommunene sitter med ansvaret for fastlegetjenesten, kan ikke regjeringen tvinge dem til å inngå avtaler de er imot. Men ifølge KrF er det uheldig at et så viktig spørsmål blir overlatt til kommunestyrene.

Dagrun Eriksen

OMKAMP: Dagrun Eriksen og KrF er ikke fornøyd med hvor mye makt regjeringen legger opp til at kommunene skal få.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Kommunestyrene endrer seg, og de debattene som pågår der vil endre seg. Man vil få ulik praksis fra kommune til kommune, sier Bekkevold.

Hvorfor er det et problem?

– I så viktige spørsmål som dette, bør man ha en nasjonal forskrift som gjør at det ikke er avhengig av hvilken kommune du bor i. Både pasientenesrettigheter og legenes muligheter til å reservere seg bør være like over hele landet.

Også nestleder Dagrun Eriksen varsler at KrF vil presse på for at den endelige loven Stortinget vedtar ikke lar kommunene bestemme helt fritt selv.

– Hvis dette skal bli en reell reservasjonsadgang, ser vi et behov for tydeligere nasjonale kriterier enn det høringsutkastet legger opp til. Men det tror jeg vi skal finne ut av sammen, sier Eriksen til NRK.

Solberg: Stortinget har det siste ordet

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at regjeringen vil lytte til innspillene som kommer i høringsrunden.

– Så er det stortinget som vedtar hvordan det blir til slutt, sier hun.

Da hun møtte i Stortingets muntlige spørretime onsdag, ble hun hun pepret med kritiske spørsmål om nettopp reservasjonsmuligheten for fastleger.

Tross kritikken har Solberg tro på at mange av motstanderne vil støtte reservasjonsmuligheten dersom de setter seg inn i hva forslaget innebærer i praksis.

Statsminister Erna Solberg under den muntlige spørretimen

MOTSTAND: Erna Solberg forsvarte reservasjonsmuligheten for fastleger under den muntlige spørretimen i Stortinget onsdag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Vi foreslår ingen svekking av abortloven. Reservasjonsretten, eller muligheten slik vi har utformet den, svekker ikke kvinners mulighet til fri abort, sa Solberg fra talerstolen.

Men statsministeren lyktes ikke i å overbevise sine politiske motstandere. I spørretimen møtte hun hard motstand fra opposisjonspartiene Ap og SV. De mener enhver reservasjonsadgang for fastleger vil svekke kvinners rettigheter og uthule abortloven.

– Det er, prinsipielt sett, veldig viktig at vi er tydelige på at kvinnens rettigheter er viktigere enn legers adgang til reservasjon, sa Ap-leder Jens Stoltenberg.

Avviser omkamp om abortloven

Slike uttalelser får KrFs Geir Jørgen Bekkevold til å riste på hodet. Han mener debatten føres på feil grunnlag.

– Det har blitt en debatt mellom Høyre og Arbeiderpartiet, som er knyttet til likestilling og beskyldninger om at man fratar kvinner rettigheter. Man lar det handle om helt andre ting enn det som var utgangspunktet, sier han.

KrF-politikere står fast på at dette ikke handler om å innskrenke kvinners rett til fri abort, men om at fastleger skal få muligheten til å følge sin samvittighet.

– Jeg føler at denne debatten blir ført på feil premisser. Når jeg hører en del av uttalensene, så hører jeg at man argumenterer med at kvinner skal miste rettighetene sine. Det er ikke det denne saken handler om.

– Nei, ikke for KrF, men for mange andre er det jo nettopp det det handler om?

– Og da prøver vi å si at nei, det er ikke det. Kvinnens rettigheter står fast, dette er ikke en omkamp om abortloven, men et forsøk på å se om det er mulig å forene to hensyn: Nemlig kvinnens rettigheter og legens samvittighet.


AKTUELT NÅ