Hopp til innhold

Høyre krangler med Høyre om reservasjonsretten

Erna Solberg sliter med å få høyretopper i det ganske land til å bli med på å gi fastleger reservasjonsrett. – Jeg tror på overtalelsens makt, sier høyrelederen.

Statsminister Erna Solberg (H)
Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Det har stormet rundt ledelsen i Høyre etter at regjeringen sendte ut et forslag om å gi fastleger rett til å reservere seg mot å henvise til abort på høring.

Nå forsøker samme ledelse, som tidligere har uttalt seg mot en slik rett, å argumentere for at forslaget de har sendt ut på høring er noe helt annet enn tidligere reservasjonsrettsforslag.

Problemet er at sentrale høyretopper utenfor partiets stortingsgruppe ikke vil høre.

Solberg: – Jeg var mot reservasjonsretten til KrF

I Politisk kvarter på NRK P2 sier statsminister Erna Solberg følgende:

– Jeg er selv sterk tilhenger av selvbestemt abort, og jeg var mot den reservasjonsmuligheten KrF foreslo i Stortinget i fjor.

Det til tross har en rekke sentrale høyrepolitikere sagt at de kommer til å blokkere reservasjonsretten lokalt.

Blant disse er høyreordførerne Fabian Stang i Oslo og Trude Drevland i Bergen. Høyres bystyregruppe i Trondheim har også sagt at de kommer til å stemme mot at legene i deres kommune får ta del i reservasjonsretten.

– Hva er det du har forstått som ikke de har sett, Solberg?

– Jeg har ikke sagt at folk i Høyre ikke har forstått. Jeg har sagt at å tenke gjennom hva vi faktisk foreslår kan kreve litt tid. Hvis man mener dette er en begrensing i muligheten for å få abort mener jeg man ikke har forstått det. Det er det ikke. Man kan være enig eller uenig i om fastleger skal få ha denne muligheten, men kvinnens rettigheter er meget godt tatt vare på i dette forslaget.

– Er det de ikke har forstått at KrFs seier om reservasjonsrett er så utvannet at knapt noen leger får reservere seg når kommunene får vetorett?

– Jeg har aldri brukt ordet vetorett.

– Det er vel det det er?

– Fastlegeavtalene inngårs av kommunene. I det høringsforslaget som er lagt ut er det opp til komunnene hvordan avtalen skal være. Jeg tror på forståelsens og overtalelsens erkjennelse rundt om kring, så jeg tror ikke dette blir et så stort problem.

Ville du i det hele tatt foreslått dette dersom det ikke var for tilleggsavtalen med KrF?

Nei, vi har samarbeidet med KrF...

Da må det vel være en nedside her du ikke ønsker å snakke om?

– Jeg mener dette er et godt system å praktisere. Jeg mener at man i et samfunn skal ta hensyn til at noen mennesker har sterke samvittighetsproblemer knyttet til liv og død. Abort er et vanskelig spørsmål både for den som søker og for mange andre i samfunnet. Da har vi gitt en klar og tydelig prioritet til dem som ønsker at det ikke skal være innskrenkninger i retten til, eller muligheten for å få abort, sier Solberg.

Høyre 2012: – Legene må finne seg en annen jobb

Ordførerene og gruppelederne i Høyre er ikke de eneste som har uttalt seg negativt om leger som påberoper seg reservasjonsrett.

I «Debatten» på NRK i februar 2012 var nåværende statssekretær Julie Brodtkorb (H) ved Statsministerens kontor klinkende klar.

– Jeg blir skremt når jeg hører at en del leger mener at dette (reservasjonsretten, red.anm) er noe man har hatt. Når man leser regelverket så er det ikke det. Konsekvensene hvis man ikke vil følge det er at man må slutte, sa Brodtkorb den gangen.

Se hele innlegget til Brodtkorb her!

Nåværende helseminister Bent Høie (H) fulgte opp i avisen Vårt Land i slutten av måneden.

Da sa han:

– Helsepersonell kan også avstå fra å assistere ved eller utføre assistert befruktning, dersom de er prinsipielle motstandere av det. Da dette ble vedtatt, i forbindelse med felles ekteskapslov, var det aldri Stortingets intensjon at reservasjonsretten skulle gjelde henvisninger, slik heller ikke reservasjonsretten i abortloven gjelder henvisninger.

AKTUELT NÅ