Hopp til innhold

Krever 7.3 millioner av John Bauer

Elevene ved Skandinavias største friskolekjede, John Bauergymnaset, har ikke fått den undervisningen de har krav på, mener Utdanningsdirektoratet, og krever 7.3 millioner tilbakebetalt. Elevene frykter for skoleplassene sine.

John Bauer-gymnasets fasade
Foto: Inger Lise Uhnger / NRK

Nå kommer myndighetene med sin endelige dom, og den er alvorlig, sier divisjonsdirektør Erik Bolstad Pettersen i Utdanningsdirektoratet.

7.3 millioner

- Vi krever nå tilbakebetalt 7.3 millioner kroner. I tillegg holder vi tilbake deler av statstilskuddet, og vi krever retting av lovbrudd. Vi setter nå i gang et utvidet tilsyn på områder vi må forsikre oss om at elevene får et forsvarlig tilbud.

John Bauergymnaset har tidligere avvist at de har brukt statsstøtte på en ulovlig måte. NRK har ikke klart å oppnå kontakt med ledelsen ved de to skolene i Oslo og Bergen.

Erik Bolstad Pettersen

Erik Bolstad Pettersen.

Foto: Håvard Grønli / NRK

Derfor er det usikkert hva straffen kommer til å bety for den videre driften av skolen.

- Frykter for skoleplassene

- Det høres jo litt skummelt ut med så mye penger. Hvis det går ut over oss så er det jo fryktelig dumt, sier eleven Tonje Kongerud .

Hun skal begynne i tredje klasse ved John Bauer gymnaset til høsten. Hun frykter at skoleplassen er i fare.

- Vi har vært redde for det lenge nå. Veldig mange av oss har søkt på andre skoler bare for å være sikre på å komme inn et sted sier Kongerud til NRK

Kjøpte tjenester fra egne selskaper

I oktober i fjor avdekket NRK at skoleeierne ved John Bauergymnaset kjøpte inn konsulenttjenester for millioner fra sine egne selskaper.

Les: Gymnas-eigarar handlar med seg sjølve

Det er ulovlig å tjene penger på skoledrift i Norge. Avsløringen førte til gransking. Den følgende rapporten konkluderte med at skolen brøt privatskoleloven på en rekke punkter.

Blant annet har den daglige lederen ved John Bauer leid seg selv inn fra sitt eget firma for 150.000 kroner i måneden. Det er langt over markedspris, og dermed ulovlig, mener utdanningsdirektoratet.

- Vi mener det er betalt langt utover markedspris for enkelte tjenester og de pengene kommer da nødvendigvis ikke elevene til gode, sier Bolstad til NRK.

AKTUELT NÅ