Hopp til innhold

Krekar erkjenner ikke straffskyld

OSLO TINGRETT (NRK): Mulla Krekar mener han er uskyldig i å ha truet blant andre Erna Solberg.

Mulla Krekar med sine forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin

Mulla Krekar i Oslo tingrett med sine forsvarere, Brynjar Meling og Arvid Sjødin.

Foto: Anders Brekke / NRK

Etter at tiltalen ble lest opp i Oslo tingrett onsdag sa Krekar først at han innrømmet delvis straffskyld for de fire paragrafene han er tiltalt for å ha brutt, men fastholdt at han ikke var skyldig.

– Jeg sier det samme som jeg har sagt tidligere, uten noen forandring. Men jeg er ikke skyldig, sa Krekar.

Les: – Krekar mener han ikke har truet noen

Han har tidligere sagt at han står fast ved alt han har sagt, men mener de angivelige truslene er en politisk tolkning av det han har sagt.

Krekar kaller uttalelsene om Solberg en «analyse», og sier han bare ga uttrykk for sin mening.

Les: Krekar vil flytte til Somalia
Les: – God tur til Somalia, Krekar!

– Må tolkes som trusler

– Det som er spesielt ved denne trusselsaken er at tiltalte ikke truer på den måten vi oftest ser. Utsagnene er formet som beskrivelser av hva som vil skje, og følgene av forskjellige handlinger, sier aktor Marit Bakkevig.

– Aktoratets oppfatning er at innholdet i tiltaltes utsagn må tolkes som trusler som er skikket til å fremkalle alvorlig frykt, få myndighetene til å unnlate å handle, og oppfordre til straffbare handlinger, sier hun.

Påtalemyndigheten har lagt flere intervjuer til grunn, og viser en australsk og en amerikansk dokumentar i retten. Begge er vist på norsk TV.

Kan få 15 års fengsel

Krekar er også tiltalt for brudd på den såkalte terrorparagrafen, samt paragraf 99, som brukes mot «den som ved vold, trusler eller andre ulovlige midler søker å hindre Kongen, Regenten, Statsrådet, Stortinget eller noen av dets avdelinger, Høyesterett eller Riksretten i sin virksomhet».

Sistnevnte har en strafferamme på 15 års fengsel.

– Det blir et spørsmål om det er trusler, om det kan tolkes som trusler, og om det er straffbart, sa Krekars forsvarer Brynjar Meling til NRK før rettssaken startet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ