Hopp til innhold

Kraftig oljeprisfall: Forbundsleder er bekymret for arbeidsplassene

Oljeprisen har ramlet under 40 dollar fatet igjen etter rekordsmitte globalt og nye nedstenginger.

Oljearbeider

VERRE UTSIKTER: Oljepris på rundt 40 dollar fatet over tid kan bety at det investeres i færre nye felt på norsk sokkel.

Foto: Tore Meek / NTB

– Med en vedvarende lav oljepris og økt smitte i Europa, så vil det gå utover viljen til å satse på nye prosjekter, og viljen til å investere i nye felt og utbygging som ligger og venter. Jeg er faktisk bekymret for at det vil gi vedvarende lavere sysselsetting, sier forbundsleder i Lederne, Audun Ingvartsen til NRK.

Koronasmitten har sendt oljeprisen rett i kjelleren igjen i høst. Etter et prisfall på nesten 10 prosent den siste uken, kostet et fat nordsjøolje 36 dollar torsdag.

– Vår bransje påvirkes av dette ved at vi tjener mindre penger. Da må vi kutte kostnader og investere mindre penger, sier sjeføkonom Ellen Bakken i Norsk olje og gass, som legger vekt på at oljepakken har reddet mange arbeidsplasser.

Sjeføkonom Ellen Bakken i Norsk olje og gass.

Sjeføkonom Ellen Bakken i Norsk olje og gass.

Foto: Linda Reinholdtsen / LO

– På konkursens rand

De fleste arbeidsplassene kommer når selskapene investerer i ny produksjon.

For oljefeltene som allerede er i drift, har den lave prisen lite å si, forteller sjefstrateg i SEB, Bjarne Schieldrop.

Bjarne Schieldrop i SEB

Analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop, i SEB.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Investeringstrangen blir ikke veldig stor. Men produksjonen som allerede eksisterer, den tjener vanvittig gode penger. Når du først har gjort kapitalinvesteringene, koster det lite å hente opp oljen fra et hull som allerede eksisterer og inn i en infrastruktur som eksisterer, sier han til NRK.

Det er særlig leverandørindustrien som lider hvis investeringene i nye felt faller. I 2014 falt oljeprisen kraftig fra over 100 dollar fatet til under 30 dollar i 2015.

Lønnsomheten på norsk sokkel og leverandørindustrien er blitt mye mindre siden den gang, ifølge Menon-økonom Sveinung Fjose.

– Problemet da oljeprisen gikk ned nå, var at store deler av leverandørindustrien var på konkursens rand før denne krisen slo inn. Det blir en tøff tid for denne næringen fremover, sier han til NRK.

Audun Ingvartsen, leder Lederne

Forbundsleder Audun Ingvartsen i Lederne.

Foto: Hedvig Bjørgum / NRK

Dystre utsikter uten Opec-hjelp

For første gang passerte nye smittede 500.000 på én dag onsdag. Frankrike og Tyskland stengte ned deler av aktiviteten i økonomien for å bremse smitten.

Koronatiltakene gjør at markedet venter lavere etterspørsel etter olje globalt.

I tillegg venter et amerikansk presidentvalg med usikkert utfall, og Libya har overrasket markedet ved å øke produksjonen av olje i høst, ifølge Schieldrop.

– Man må nesten kunne si at det ser relativt dystert ut for resten av året, med mindre Opec kommer på banen og kutter dypere, sier han.

Opec består av flere av verdens største oljeproduserende land. I vår forsøkte landene å få opp oljeprisen ved å kutte produksjonen med 10 millioner fat daglig. Også Russland og Norge ble med på oljedugnaden.

Det neste møtet i Opec er 30. november. Men nå er det ingen signaler om at oljelandene vil forsøke å dempe prisfallet.

– Det meste vi har sett fra Opec er at de sier seg villige til å holde nåværende kutt inn i første kvartal, i stedet for å øke som planlagt med 1,9 millioner fat daglig, sier Schieldrop.

Oil Ministers Quevedo, Prince Abdulaziz bin Salman Al-Saud and Novak are seen at the beginning of a meeting in Vienna

OPEC: Venezuelas oljeminister Manuel Quevedo, Saudi Arabias energiminister, prins Abdulaziz bin Salman Al-Saud og Russlands energiminister Alexander Novak under Opec-møtet 6. desember 2019. Russland er utenfor Opec, men deltar i produksjonskutt.

Foto: Leonhard Foeger / Reuters

Høyere oljepris etter vaksine

I snitt har oljeprisen vært rundt 59 dollar fatet de siste 50 årene, omregnet til 2019-verdi, ifølge Schieldrop. Han tror prisen skal opp igjen fra rundt 40 dollar fatet.

I likhet med resten av verden, venter oljemarkedet på én løsning akkurat nå.

– En ordentlig bedring blir nok ikke før man får vaksine mot covid-19 en eller annen gang i første eller annet kvartal i 2021. Da kan også bedringen komme hurtig.

AKTUELT NÅ