Varsler kortere vintre: – Blir utfordring for skisentrene

Fremtidens snømangel tvinger skisentrene til å tenke nytt for å sikre nordmenn puddersnø.

Det blir færre hvite vintre

DET BLIR MINDRE AV DETTE: Det varsles kortere vintre og mer regn i fremtiden. Da kan det bli færre dager til skikjøring. Her fra Tryvann.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Frem mot år 2100 vil det gradvis bli mindre snø, og lavereliggende områder kan områder hvor snøen vil være borte i mange år. Det er konklusjonene i en ny rapport fra Røde Kors.

Meteorologisk institutt har sammen med NVE beregnet fremtidens vær, og anslår at vinteren i enkelte områder kan bli opptil tre måneder kortere. For dem som tjener penger på skiglade nordmenn kan det by på utfordringer.

Så mange færre snødager vil det bli

MINDRE SNØ: Figuren viser hvor mange færre dager med snø man kan forvente seg. I de rød områdene er det snakk om over 80 færre snødager. De gule områdene antyder at snøperioden blir minst 50 dager kortere.

Foto: Meteorologisk institutt / NVE

– Det må jo bli en omstilling for skisentrene. De må finne ut hva de skal gjøre dersom det blir mindre snø. Dette skal jo skje over lang tid, så jeg tror publikum vil tilpasse seg den gradvise endringen, sier Eirik Aspaas, redaktør i Skiinfo.no

Mer kunstsnø

Han tror de fleste skisentrene vil takle endringene i klimaet, og at de vil finne måter å lokke folk til løypene på.

Eirik Aspaas, redaktør i Skiinfo.no

VARSLER UTFORDRINGER: Eirik Aspaas, redaktør i Skiinfo.no mener skisentrene må forberede seg på været som kommer.

Foto: Ida Mathiassen / Skiinfo.no

– Det blir en utfordring for skisentrene må sørge for at folk benytter seg av tilbudet når det er åpent, dersom sesongen blir kortere. Det er også mange som har gode muligheter for produksjon av kunstsnø, så det kan være en løsning. Men kunstsnø og regn blir jo is, og det er ikke moro, sier Aspaas.

Skisenteret på Hemsedal lar seg imidlertid ikke bekymre av spådommene fra Meteorologisk institutt og NVE.

– Alpinbransjen tilpasser seg. Vi kan lage snø på høyere temperaturer. Jeg er ikke bekymret for sesongen her på Hemsedal. Vi må tilpasse oss og omstille oss som alle andre. Det å gi seg er ikke å tilpasse seg, det er å gi seg, sier daglig leder i Hemsedal Skisenter, Andreas Smith-Erichsen.

Miljøfokus

Vinteren i fjor betegnes som relativt dårlig på Østlandet. Flere slike vintre er ikke noen drømmesituasjon, og daglig leder hos Oslo Vinterpark sier de er bekymret for kortere vintre.

– Vi er ikke avhengig av at snøen kommer fra himmelen, men det er veldig synd om det blir kortere vintre, spesielt for skikjørerne, sier Espen Bengtson til NRK.

Mannen som har ansvaret for skisenteret på Tryvann i Oslo synes rapporten fra Røde Kors gir et dystert bilde av fremtidens snømengde. På Østlandet anslår Meteorologisk institutt at vinteren kan bli mellom 30 og 70 dager høyere

– Det er jo kjempesynd hvis det skjer. Vi har en sesong på cirka 130 dager, så om det forsvinner mye av den er det veldig dumt. Folk må stå på ski nå som vi har snøen, sier Bengtson.

Hemsedal sier de er forberedt på mindre snø

ER FORBEREDT: Hemsedal skisenter sier de vil klare å sørge for snø i løypene selv med fremtidens klimaendringer.

Foto: Alvik, Halvard / NTB scanpix

Får laget snø

Lenger vest i landet, hos Myrkdalen skisenter i Voss mister de ikke nattesøvnen av klimarapporten.

– Det har svinget hele tiden. Sist vinter var snøfattig, men vi hadde likevel snø fra midten av mai til midten av november. Men det er klart at om det blir mindre snø er det dårlig butikk for oss. Det er jo snøen vi lever av, sier daglig leder John Ivar Norheim.

Han får støtte fra daglig leder i Røldal skisenter.

– Vi har åpent i seks måneder og om det skulle bli mindre nedbør har vi fremdeles massevis av snø. Dette er sett i et veldig langt perspektiv og er en omstilling vi skal klare å ta, sier Oddvar Bratteteig.

SISTE NYTT

Siste meldinger