Livlegen: – Han er den gode gamle kongen vår

Hans Majestet Kongen har gjennomgått en vellykket hjerteoperasjon. Kongefamilien har besøkt kongen på Rikshospitalet.

Like etter klokka 15 fikk Kong Harald besøk av familien.

– Kongen har det bra etter inngrepet. Han fikk noe beroligende medisiner under selve inngrepet, selv om han var våken, så han har ligget og døste litt, men i praksis vært våken og hatt det bra, og vært veldig fornøyd med dagen.

Det sier kongens livlege Bjørn Bendz, som overvar operasjonen på Rikshospitalet fredag.

– Han har sagt mye morsomt som han pleier å gjøre. Så han er den gode gamle kongen vår.

Like etter klokka 15 fikk kongen besøk av dronning Sonja og kronprins Haakon. De forlot Rikshospitalet rundt en time senere.

Bendz sier det er vanskelig å svare på når kongen kan komme hjem igjen.

– Men han blir nok over helgen.

Kongen vil være sykmeldt ut oktober. Når sykmeldingen opphører så skal han tilbake i jobb.

Om det blir i redusert stilling, er opp til kongens selv å bestemme, sier Bendz, som ikke tenker å råde kongen til å trappe ned aktiviteten.

– Det må han styre selv. Målet er at han står på beina igjen i morgen og rusler rundt. Det er sånn det pleier å være. Så får han bare se hva han orker.

Fikk ny hjerteklaff

Kongen ble innskrevet på Rikshospitalet torsdag foran operasjonen i dag. Han har slitt med tung pust i en periode.

For 15 år siden byttet kongen ut hjerteklaffen med en kunstig en. Det er denne som nå har nådd slutten av sin levetid og derfor måtte byttes ut med en ny en.

Kongens livlege forklarer hele hjerteoperasjonen

Kongens livlege forklarer hele hjerteoperasjonen

Det var et medisinsk team ledet av kongens livlege, overlege Bjørn Bendz, sammen med overlegene Lars Aaberge og Christian Eek ved Kardiologisk avdeling ved Rikshospitalet, som gjennomførte operasjonen, melder Kongehuset.

Etterpå ble Kongen tilbakeført til intensivavdelingen der han ligger til observasjon og han har det bra.

Kong Harald skal hjerteklaffopereres

Kongen ankom Rikshospitalet torsdag ettermiddag.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Ny metode

Metoden som er brukt under operasjonen av Kongen er relativt ny. Pasienten er våken mens operasjonen foregår, og kun lokalbedøvet.

I stedet for å legge pasienten i narkose og åpne opp området rundt hjertet, som sist gang kongen fikk ny hjerteklaff, blir den nye klaffen festet til et kateter og ført inn via hovedpulsåren i lysken.

– Operasjonen ble utført i et hybridrom – det vil si en blanding av et røntgenlaboratorium og en operasjonsstue. Det ble først lagt inn en midlertidig pacemaker. Deretter ble selve inngrepet utført via en pulsåre i lysken. En ny biologisk hjerteklaff ble satt inn via tilgangen i lyskepulsåren og plassert inne i den gamle klaffen. Den gamle klaffen ble således presset ut til siden av den nye velfungerende klaffen. Etter inngrepet ble Hans Majestet Kongen overført til Intensivavdelingen for videre observasjon, sier Bendz.

Mens kongen er sykmeldt, er det kronprinsregenten som tar Kongens oppdrag. Han skal blant annet være tilstede på en festgudstjeneste i Nidarosdomen for ny preses i den norske kirke søndag.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger