Hopp til innhold

Kongen innlagt på sykehus i Malaysia

Kong Harald (87) er blitt syk på et ferieopphold, skriver kongehuset i en pressemelding.

Kong Harald ikledd uniform da han ankom den høytidelige åpningen av det 168. Storting i oktober 2023.

Kong Harald ikledd uniform da han ankom den høytidelige åpningen av det 168. Storting i oktober 2023.

Foto: Emilie Holtet / NTB

Kong Harald er blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der.

Ifølge kongehuset er monarken innlagt på grunn av en infeksjon.

NRK har flere ganger tirsdag vært i kontakt med det offentlige sykehuset Sultanah Malihai i Langkawi, der det malaysiske nyhetsnettstedet Astro Awani har hevdet at den norske kongen er innlagt.

Da har ansatte hverken bekreftet eller avkreftet dette.

På dette sykehuset er Kongen innlagt i Malaysia

På dette sykehuset i Malaysia skal kongen være innlagt.

Foto: Hospital Sultanah Malihah / Sykehusets netttsider

Til TV 2 bekrefter et sykehus på øygruppa Langkawi at kongen er innlagt der, og en ansatt ved Hospital Sultanah Malihai i Langkawi bekrefter til Aftenposten tirsdag kveld at kongen er pasient der.

Den ansatte oppgir også at det er satt inn sikkerhetstiltak på sykehuset, men at hun ikke kan gi mer informasjon.

Privat reise

Kong Harald får god oppfølging av både malaysisk og norsk medisinsk personell, skriver kongehuset i en pressemelding.

Kong Harald ankommer Regjeringens lunsj for Tanzanias president Samia Suluhu Hassan i Representasjonsboligen 14. februar.

Kong Harald ankommer regjeringens lunsj for Tanzanias president Samia Suluhu Hassan i Representasjonsboligen 14. februar.

Foto: Cornelius Poppe / NTB

Kongen er på privat reise i Malaysia, og NRK får bekreftet at dronning Sonja er med på ferien.

Kronprinsparet skal til Finse for å besøke Røde Kors-kurset i redningsledelse onsdag. Slottet opplyser at de ikke gjør noen endringer i programmet sitt.

God bedring-ønsker

Ifølge kong Haralds offisielle kalender er hans neste planlagte arbeidsoppdrag fredag 8. mars, når han skal lede statsråd på Slottet.

Statsminister Jonas Gahr Støre og Kong Harald under cupfinalen i fotball for menn i 2023 mellom Bodø/Glimt og Molde på Ullevaal stadion i Oslo.

Statsminister Jonas Gahr Støre og kong Harald under cupfinalen i fotball for menn i 2023 mellom Bodø/Glimt og Molde på Ullevaal stadion i Oslo.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) ønsker kongen god bedring.

– Det var leit å høre at kong Harald er innlagt på sykehus i Malaysia. Jeg vil ønske kong Harald god bedring og håper han snart er frisk igjen, sier Støre til NTB.

Jeg ønsker kong Harald riktig god bedring og håper han kommer seg trygt hjem til Norge, sier Høyre-leder Erna Solberg i en kommentar.

På ferie

Nøyaktig hvor lenge kongen har vært på reise, har ikke Slottet opplyst om.

Da kong Harald – Europas eldste monark – fylte 87 år onsdag i forrige uke, var det imidlertid statsflagget som gikk til topps på Slottet. Det er et flagg som brukes når både kongen og kronprinsregenten er ute av landet.

Les også I dag fyller kong Harald 87 år – slik er hans arbeidshverdag

Kong Harald smiler, han går utendørs på fylkestur i Nordland sommeren 2023 og er ikledd skjorte og slips og ytterjakke.

Kongen hadde også blank kalender i hele forrige uke, og har også en stund stått oppført med tom kalender denne uken og deler av neste uke.

Kronprins Haakon står i det offisielle programmet oppført som kronprinsregent, en slags «kongevikar», til og med onsdag 6. mars.

Det vil si at kongen i utgangspunktet ikke var ventet tilbake i Norge før 7. mars, og det foreligger foreløpig heller ingen endringer i programmet.

Hans første offisielle oppdrag er altså etter planen dagen etter, fredag 8. mars, når han skal lede statsråd – en av kongens viktigste oppgaver.

Prinsesse Astrid, fru Ferner (f.v.), Dronning Sonja, Republikken Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, Kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i fugleværelset på Slottet, i forbindelse med president Hassan sitt offisielle besøk til Norge 13. februar i år.

Prinsesse Astrid, fru Ferner (fra venstre), dronning Sonja, Tanzanias president Samia Suluhu Hassan, kong Harald, kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Fugleværelset på Slottet, i forbindelse med president Hassan sitt statsbesøk til Norge 13. februar i år.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Kong Harald har flere ganger de siste årene dratt på vinterferie utenlands.

Han har flere ganger hatt sin livlege, kongens fastlege, med på store offisielle reiser.

Sykmeldt tidligere

Kong Harald har vært sykmeldt med infeksjon flere ganger tidligere.

I slutten av januar var kongen sykemeldt på grunn av en luftveisinfeksjon, men var tilbake på jobb etter noen dager.

Kong Harald, dronning Sonja og Emma Tallulah Behn ønskes velkommen av kirkevert Stein Erik von Hirsch og tekstleser Inger Merete Magnus før julegudstjeneste i Holmenkollen kapell i Oslo første juledag 2023.

Kong Harald, dronning Sonja og Emma Tallulah Behn ønskes velkommen av kirkevert Stein Erik von Hirsch og tekstleser Inger Merete Magnus før julegudstjeneste i Holmenkollen kapell i Oslo første juledag 2023.

Foto: Frederik Ringnes / NTB

I mai fjor ble kongen innlagt på Rikshospitalet, også den gangen fikk han behandling for infeksjon. Kong Harald måtte da overlate statsbesøk fra Italia til kronprinsregenten, men ble friskmeldt akkurat i tide til å ta plass på Slottsbalkongen 17. mai.

Les også Kongen vil ikke abdisere: – Har avlagt en ed som varer livet ut

Da kongeparet i juni ble spurt om hvordan de hadde opplevd kongens sykeperiode, sa kongen selv om sykehusinnleggelsene:

– Det jeg kan si, er at det var gørrkjedelig.

Johannes Thingnes Bø hilser på kong Harald etter seieren i herrenes fellesstart i skiskyting i Holmenkollen i mars 2023.

Johannes Thingnes Bø hilser på kong Harald etter seieren i herrenes fellesstart i skiskyting i Holmenkollen i mars 2023.

Foto: Javad Parsa / NTB

Også i 2022 hadde kongen flere perioder med helseproblemer.

Han ble operert sist i 2021, da for en skadd sene over høyre kne. Operasjonen var vellykket, og kongen ble i etterkant erklært å være i fin form.

I 2020 byttet kong Harald ut en hjerteklaff ved Rikshospitalet, etter å ha slitt med tung pust.

Også i 2005 gjennomgikk han også en operasjon av hjerteklaffen mellom hjertet og hovedpulsåren. Den gang ble aortaklaffen erstattet med en kunstig hjerteklaff.

Tett arbeidsår

Like før kong Harald dro utenlands på ferie nå i februar, tok han imot Tanzanias president på statsbesøk i Norge.

Les også Dette har aldri skjedd før

Kong Harald rekker ut armen og håndhilser på Tanzanias president Samia Suluhu Hassan inne på Slottet, i anledning presidentens statsbesøk til Norge

Også i fjor hadde kong Harald tett arbeidsprogram.

I løpet av 2023 gjennomførte kongen 431 arbeidsoppdrag. Det viser NRKs gjennomgang av kongens offisielle kalender, samt tall fra Slottet.

Les også Kong Harald om sykehusinnleggelsene: – Det var gørrkjedelig

 Kong Harald og dronning Sonja besøker Vevelstad kommune tirsdag. Kongeparet vil besøke seks kommuner under sin fylkestur i Nordland.

AKTUELT NÅ