«Mette-Marit har fått et desto yngre og vakrere utseende siden hun giftet seg med prins Haakon Magnus og offisielt ble en del av den kongelige familien», står det i den falske artikkelen på Facebook.
Det ligner på en NRK-artikkel, men det er den altså ikke. Den falske artikkelen hevder at «kongefamilien er rasende over kronprinsessens krem til 40-kroner».
FALSKE NYHETER: Mette-Marit samt flere seriøse aktører har blitt misbrukt i falske artikler som reklamerer for kronprinsessens såkalte hudprodukter.
Foto: Skjermdump/FacebookReagerer på misbruk
Kongehuset sier i en e-post til NRK at de reagerer på misbruken av kongefamilien i markedsføring på nettet.
– Nettstedene som publiserer dette er gjerne uten fungerende kontaktinformasjon, slik at det er svært vanskelig å komme i kontakt med dem, sier Ole Edvard Wold-Reitan, slottets kommunikasjonssjef.
Mange av de falske annonsene kan se ut som at de er fra seriøse tunge aktører. Tidligere har Mette-Marit og VG blitt misbrukt i en slankereklame som ble spredd på Facebook.
I noen av skjermdumpene NRK har fått tak i står det også at innholdet i artikkelen tidligere har vært omtalt i blant annet VG, NRK2, TV2 og Dagbladet.
- Les:
Kongehuset har kontakt med Facebook
Annonsene ligger blir spredd på sosiale medier for å nå ut til et bredere publikum.
– De annonserer for sin egen reklameartikkel hos tunge aktører, i første rekke Facebook, og hos seriøse nyhetskanaler som NRK, for å nå et bredere publikum, sier Slottets kommunikasjonssjef.
Kongehuset har hatt kontakt med Facebook fordi de ønsker å få de falske annonsene fjernet.
– Vi har hatt kontakt med Facebook over lengre tid om fjerning av disse annonsene hos dem, og kontakter også andre seriøse aktører som blir misbrukt til å spre annonsene, sier Wold-Reitan.
Kongehuset beklager om folk blir lurt av den type reklame.
– Det er ikke anledning til å bruke medlemmer av kongefamilien i reklame. Det er beklagelig hvis folk blir lurt av denne annonseringen, sier Wold-Reitan.
- Les også:
NRK vil forfølge
NRK får jevnlig henvendelser fra folk som har funnet falske artikler og nettsider der NRKs logo eller innhold har blitt misbrukt. NRK kommer til å forfølge saken om Mette-Marit for å få den fjernet.
– Vi reagerer så raskt vi kan for å få bort slikt innhold, men ofte kan det være vanskelig å få tak i den eller de som opprinnelig har lagt det ut. Ofte deles dette i sosiale medier og vi samarbeider med blant andre Facebook for å få ting fjernet, sier Kari Anne Lang-Ree, jurist i NRK.