Hopp til innhold

Kommentator: – Ap sier «for lite, for sent» til nesten alt

Arbeiderpartiet har falt over 10 prosentpoeng siden målingen i oktober i fjor da de var dobbelt så store som Høyre. Samfunnsredaktør i Dagsavisen, Irene Halvorsen, mener Ap må være tydeligere når de kritiserer regjeringen.

Politisk kvarter om dårlig Arbeiderparti-måling

ANALYSERER: Irene Halvorsen mener Arbeiderpartiet må si tydelig hva de mener selv om de jobber med et nytt partiprogram.

Jonas Gahr Støre

DÅRLIGE TALL: Jonas Gahr Støre må svare for en meget dårlig meningsmåling.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

29,7. Det er tallet som lyser mot Ap-leder Jonas Gahr Støre i Norstats siste meningsmåling for NRK. Det er i sterk kontrast til målingene oppe i 40-tallet for bare måneder siden.

Er det Støre som er utydelig og vinglete? Eller er det alle forlikene i høst som har hindret Arbeiderpartiet i å føre opposisjonspolitikk? Støres egen forklaring er det siste. Arbeiderpartiet har vært med på å ta ansvar i viktige saker for landet og dermed ikke fått satt fokuset på sakene de ønsker å fronte.

– Når en så ekstraordinær situasjon inntreffer, tar Arbeiderpartiet ansvar. Vi samler oss sammen med de andre partiene på Stortinget og bruker energi på det. Om det betyr at vi går ned noen prosentpoeng, mener jeg vi må stå i det. Skulle vi kjørt en blank opposisjonspolitikk og skapt konflikt, så tror jeg ikke velgerne ville kjent igjen det, sier Støre.

– Vi forholder oss til alle forslag

Sylvi Listhaug

RETORIKK: Støre kritiserte Sylvi Listhaug for ordbruken hennes i innvandring- og integreringsdebatten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I VG i romjula tok Støre til orde for mindre fokus på retorikk og mer fokus på innhold i innvandring- og integreringsdebatten. Senere i intervjuet tar han likevel et oppgjør med Listhaugs retorikk.

– I Stortinget har vi samlet oss om både integrering og innvandring. Det er innholdet vi skal ta stilling til, men så mener jo jeg at måten politikere snakker på om de som kommer, om det ansvaret vi har, om måten vi skal stille opp på, kravene vi stiller for norsk lov, at vi skal følge et verdisett når vi lever sammen i Norge. Det er viktig, og her mener jeg at Sylvi Listhaug har snakket på en måte som det er grunn for opposisjonen å ta til motmæle mot. Samtidig som vi da må sette oss ned i Stortinget og se på tiltakene som skal gjennomføres, svarer Støre.

– Men du sier i intervjuet at vi bør snakke mindre om retorikken, for så å angripe retorikken. Di kan ikke si begge tingene samtidig, for begge tingene kan ikke være sant.

– Det jeg forsøker å si er at fordi det er Sylvi Listhaug som legger fram forslag, så kan vi ikke hoppe opp å si at alle de er gale. Da må vi se på innholdet i dem.

– Enten er ordene viktige eller så er de ikke viktige. I dette intervjuet så sier du begge deler, og det kan jo kanskje brukes som argument for å si at du er litt uklar og snakker med to tunger?

– Jeg tror at vi i disse kompliserte spørsmålene må få snakke i hele setninger. Vi skal forholde oss til forslagene som fremmes uavhengig av hvem som fremmer med dem, og se dem opp mot hva Stortinget har vedtatt. Men når vi politikere på kommunenivå, rikspolitisk nivå og særlig regjeringen er ute og snakker om de menneskene som kommer og om det som skal gjøres, så teller ord. Vi må skille forslag fra ord og ha litt orden i det. Det har jeg tenkt til å fortsette med.

– Skattekuttene til de rike blir gjentatt vært år

Jonas Gahr Støre i spørretimen

SPURTE OM SKATT: Jonas Gahr Støre utfordret Erna Solberg på sosial ulikhet i spørretimen på Stortinget onsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tiltak mot den økende ledigheten, hvordan Norge skal omstilles og skattepolitikken var Aps fokus før det meste begynte å handle om innvandring og integrering utover høsten.

– Dere er enige i at selskapsskatten må ned og formueskatten er ikke lenger så høyt prioritert i budsjettet for i år. Har du ikke da mistet ditt viktigste argument mot regjeringen?

– De store kuttene denne regjeringen har gjort på skatt til de aller rikeste, de blir jo gjentatt vært år. Den kritikken er meget rimelig å komme med.

– Men da må du gå til valg på å øke skattene? Og det vil du ikke si ennå?

– Vi skal avklare vårt skattenivå. De har redusert skattene og redusert fellesskapets muligheter til å virkelig satse. Dette er hovedsatsingen mot ledigheten.

– Men da må du vil si at dere går til valg på å øke skattene?

– Det skal du få et godt svar på Bjørn Myklebust, når vi ser på de oppgavene felleskapet skal løse sammen. De (regjeringen red. anm.) har krympet fellesskapet og krympet muligheten. Når statsministeren nå er bekymret for økt ulikhet og at det hemmer romstilling, så ser jo også hun at dette er en stor utfordring. Det hjelper ikke for henne å si det, hun må gjøre noe med det.

Sosial ulikhet

Lars Nehru Sand

- SVARENE BLIR TYDELIGERE: Lars Nehru Sand om Arbeiderpartiets dårlige måling.

Foto: Anne Liv Ekroll / Anne Liv Ekroll, NRK

Lars Nehru Sand, politisk kommentator i NRK, tror vi får se en tydeligere Støre og et tydeligere Arbeiderparti i tiden som kommer, når partier etter hvert skal sette sitt nye partiprogram og turnere landet rundt.

– Vi vil se et Arbeiderparti som vil reise rundt og komme med klarere svar, men også et Arbeiderparti på 29 prosent som trenger et stortingsflertall og ikke provoserer partiene som det er naturlig å tenke at skaper det flertallet, sier Sand.

– Vi vil også se et Arbeiderparti som er tydeligere på hvilke saker de har eierskap til. Da Støre stilte det første spørsmålet til Erna Solberg i spørretimen 2016, handlet det om sosial ulikhet og ikke om integrering.

Irene Halvorsen, samfunnsredaktør i Dagsavisen, mener det haster for Arbeiderpartiet å gi velgerne klarere svar.

– Litt av problemet for Arbeiderpartiet er at i mye av kritikken de kjører mot regjeringen så er svaret til Arbeiderpartiet nesten hel tiden "for lite, for sent". Det er det både når det gjelder arbeidsledigheten og økonomien. Og fra Trond Giske i går (spørretimen red. anm.) er det også knyttet til flyktningpolitikken.

– De som mister jobben kan kjenne seg igjen i «for lite, for sent», men det begynner å haste for Ap å være tydelig. Selv i en programprosess må de kunne si hva som er den alternative politikken.

AKTUELT NÅ