Kolberg tror Baksaas visste om informasjonen under høringen

– Jeg har vanskelig for å tro at Telenor-systemet og Økokrim visste om informasjonen da det var høring, uten at Baksaas og Aaser også visste om det, sier Martin Kolberg som leder Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Jon Fredrik Baksaas under møtet i kontroll- og konstitusjonskomiteen

HØRING: Martin Kolberg (sittende) hørte hva den avgåtte Telenor-sjefen Jon Fredrik Baksaas (t.v.) hadde å si om Vimpelcom-saken i en høring i januar. Nå er Kolberg i tvil om han fikk høre den fulle sannheten.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I januar møtte selskapets tidligere konsernsjef Jon Fredrik Baksaas og den nylig avgåtte styrelederen Svein Aaser i en høring om Vimpelcom-skandalen. Den gang sa Baksaas at de hadde fortalt alt de visste om saken.

I kveld sier derimot den nye konsernsjefen Sigve Brekke at informasjonen var kjent i Telenor-systemet da Baksaas og Aaser møtte i høringen. Det får Kolberg til å reagere.

– Du snakker sant til Stortinget når du møter der. Det er en forpliktelse man har. Telenor-ledelsen er tillitspersoner i det norske samfunnet, sier Kolberg.

Verken Baksaas eller Aaser har svart på NRKs henvendelser i kveld.

– Bra Brekke står frem

Martin Kolberg

Martin Kolberg reagerer sterkt på at Telenor skal ha hatt mer informasjon enn det som kom frem i høringen i januar.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Lederen for kontroll- og konstitusjonskomiteen syns det er veldig bra at Sigve Brekke står frem i kveld og sier alt han vet.

– Han gir et inntrykk av at han vil rydde opp. Når det er sagt kommer han med veldig alvorlige opplysninger, sier Kolberg.

Han presiserer at man ikke enda vet hvor mye Baksaas og Aaser har visst i saken. Men han har vanskelig for å tro at de ikke har visst om informasjonen, når både Telenor-systemet og Økokrim har visst om det.

– Hvis det viser seg at det stemmer, så er dette en meget alvorlig sak både for Telenor og de to det gjelder.

Etterforskes for korrupsjon

Næringsministeren mottok onsdag ny informasjon om Telenor-styrets håndtering av Vimpelcom-saken. Telenor er minoritetseier i selskapet som nå er under etterforskning i flere land i forbindelse med kjøp av mobillisenser i Usbekistan.

I Dagsrevyen i kveld sa Brekke at Telenor visste mer enn det som har kommet frem tidligere.

– Din forgjenger Jon Fredrik Baksaas og styreleder Svein Aaser var i en omfattende høring i Stortingets kontrollkomité. Forelå denne informasjonen da de var i Stortinget?

– Den informasjonen som vi gikk videre med forelå i Telenor-systemet på det tidspunktet. Det er korrekt.

Konsernsjef i Telenor Sigve Brekke i Dagsrevyen.

Konsernsjef Sigve Brekke gjestet Dagsrevyen søndag.

– Løgn må få konsekvenser

Abid Raja under beredskapshøringen i Stortingets kontrollkomité

Abid Raja i Venstre har liten tiltro til at Telenor-ledelsen snakket sant i januar.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Komitémedlem Abid Raja mener det bør få «alvorlige konsekvenser» hvis det viser seg at Telenor-toppene løy under høringen i januar.

– Dersom det stemmer at man holdt tilbake informasjon, og at Baksaas og Aaser bevisst har løyet for Stortinget, så er det brudd på alle spilleregler. Da blir dette en veldig stor sak, og de skal ikke slippe unna med å lyve til Stortinget, sa Raja til VG

Han er klar på at han ikke festet lit til forklaringene de kom med den gangen.

– Jeg har ikke vært i tvil. Jeg står ved at jeg ikke har tiltro til uttalelsene Aaser og Baksaas kom med i januar.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger