Hopp til innhold

Telenor varslet ikke tross «klare bekymringer»

De nye opplysningene om Vimpelcom-saken kommer frem i et hemmeligstemplet vedlegg. Før næringsminister Monica Mæland (H) ba styreleder Aaser gå, var ministeren i møte med Telenor-toppene.

Næringsminister Monica Mæland

ALVORLIG: Næringsminister Monica ble i oktober kjent med opplysninger som gjorde at styreleder Svein Aaser måtte gå av. Næringsministeren beskriver de nye opplysningene som «alvorlige».

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Telenor-toppene ba om møtet med næringsministeren for å diskutere nye opplysninger om Vimpelcom-saken. Opplysningene toppsjefene ga i møtet, var så alvorlige og kom så sent at Mæland besluttet å kaste en av de to som var på møtet – styreleder Svein Aaser.

– I forbindelse med at Telenor fikk ny konsernsjef i høst, gjorde styret en strategisk gjennomgang av eierskapet i Vimpelcom. Det var dette som var tema for møtet, sier informasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor.

Satt på mer informasjon

Svein Aaser

MÅTTE GÅ: Svein Aaser har vært styreleder i Telenor siden 2012. I dag ble han kastet av næringsministeren.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

NRK erfarer at Telenor-toppene visste om den spesielle måten Vimpelcom klart å få lisens i Usbekistan mye tidligere enn de innrømmet.

Ifølge VG mottok Mæland den nye informasjonen fra Telenor i et møte 23. oktober og i et brev datert 28. oktober. Økokrim var da allerede informert.

Avisen er kjent med deler av innholdet i det hemmeligstemplede vedlegget, som forklarer årsaken til Aaser måtte gå av.

I vedlegget står det at Telenor har gjennomgått selskapets arkiv og oppdaget et dokument som viser at Telenor-sjefene har hatt tilgang på mer informasjon enn hva de har opplyst Mæland og Stortinget om.

Videre står det at styret i Vimpelcom diskuterte «klare bekymringer» knyttet til investeringene Vimpelcom gjorde i Usbekistan, i samarbeid med selskapet Takilant, skriver VG.

Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas var styremedlem i Vimpelcom fra vår 2010 til juni 2011, og fra desember 2011 til desember 2014 før det ble bestemt at han skulle trekke seg fra styrevervet.

Kan bli ny høring

På bakgrunn av sakens utvikling karakteriserer Mæland de nye opplysningene som «alvorlige». Hun mener hun burde blitt informert langt tidligere.

– Det ligger i sakens natur når dette får de konsekvensene det får, at informasjonen jeg har mottatt er alvorlig, sier næringsminister Monica Mæland til NRK.

Mæland har redegjort om Vimpelcom-saken til Stortinget flere ganger, og uttrykte da at hun stolte på at Telenor hadde fulgt opp Vimpelcom-saken slik staten forventer.

Leder Martin Kolberg i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier følelsen av at alle tråder ikke var nøstet opp, kan se ut til å stemme. Nå kan det gå mot ny høring i saken.

– Sakens alvorlighetsgrad kvalifiserer til at det kan bli ny høring, og nye spørsmål til statsråd Monica Mæland, sier Kolberg til NRK.

– Komiteen skal gå grundig inn i dette fordi det var en omfattende behandling i Stortinget for ikke mange månedene siden, hvor også Stortinget i plenum behandlet saken, sier Kolberg.

AKTUELT NÅ