Hopp til innhold

Kolberg mener Ap er i krise: – Hadde uansett vært jævlig dårlig valgresultat

Arbeiderpartiets vrakede kjempe Martin Kolberg (68) mener sosialdemokratiet er i krise og at Aps valgresultat var «jævlig dårlig». Partiledelsen er uenig.

Kolberg

KALLER DET KRISE: Martin Kolberg gav fagorganiserte i Buskerud rene ord for pengene da han snakket om Ap og sosialdemokratiet på et møte fredag. Her fotografert i Vandrehallen på Stortinget.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Det var foran sine egne kjernetropper, under LOs fylkeskonferanse i Buskerud, at Martin Kolberg (68) i helgen åpnet opp om hvordan han har opplevd Aps mareritthøst fra innsiden.

– Vi er i en krise. Det er en alvorlig situasjon for det norske sosialdemokratiet, sa Kolberg ifølge FriFagbevegelse.

I usedvanlig tydelige ordelag manet han til et nådeløst oppgjør i eget parti.

– Vi må ta et oppgjør med oss selv, og jeg må ta et oppgjør med meg selv. Det er selvkritikk av det store «vi», men også selvkritikk av meg.

– Vi er i en alvorlig situasjon når hverken fagbevegelsen eller vi klarer å mobilisere oppslutning for vår virkelighetsoppfatning, sa Ap-nestoren.

«Uansett jævlig dårlig»

NRK har snakket med noen av de som lyttet til Kolbergs tale. De forteller om en tydelig opprørt og dypt engasjert Ap-veteran.

Kolberg dro også paralleller mellom årets valgnederlag og 2001-valget, som var Aps verste valg siden 1927. Forskjellen mente han var at det i 2001 fantes en forklaring i saken om sykelønnsordningen, som skremte mange fagorganiserte bort fra partiet.

Samtidig kom han med en tindrende klar beskjed til de som mener årets valgnederlag var knepent:

– Noen sier at det var bare så vidt vi ikke vant, at det bare handlet om noen få stemmer. Da skvetter jeg! Det hadde uansett vært et jævlig dårlig valgresultat!

En av de som må føle seg truffet av Kolbergs uttalelse, er Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre.

Senest for fire dager siden omtalte Støre tapet på valgdagen som marginalt.

– Denne målingen viser hvor jevnt valget var. Marginene falt ned slik at det sikret fortsatt Høyre/Frp-regjering. Med bittesmå endringer tipper flertallet over til vår side. Men for Ap er det uansett en lang vei å gå for å komme opp på et høyere nivå, sa Støre i en kommentar til en fersk meningsmåling i Dagbladet.

Plassert på sidelinjen av Støre

Kolbergs erkjennelse er en av de tydeligste som har kommet fra fremtredende Ap-politikere til nå i den offentlige skittentøysvasken som har pågått siden valgnatten.

68-åringen fra Lier i Buskerud er alt annet enn hvem som helst i partiet. Han er kjempen som gikk gradene fra fagforeningen ved Drammen kabelfabrikk og klatret helt til topps i arbeiderbevegelsen.

Fra 2001 til 2009 var han partisekretær og øverste sjef for Aps mektige hovedkontor på Youngstorget. Han har også vært statssekretær og stabssjef for Gro Harlem Brundtland. Siden 2009 har han vært stortingsrepresentant, og fra 2013 til 2017 ledet han Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Det siste vervet ønsket Kolberg å fortsette i også denne stortingsperioden, men ble vraket av Jonas Gahr Støre, som heller gav et av Stortingets tyngste verv til en annen Ap-veteran: Dag Terje Andersen (60).

Kolberg ble på sin side plassert som menig medlem i Utenrikskomiteén, til tross for ønsker om å slippe nettopp det, på grunn av manglende engelskkunnskaper.

Heller ikke Kolbergs fraksjonspartner fra kontrollkomiteen de siste åtte årene, Jette Christensen (34), fikk som DN tidligere har skrevet, sine ønsker oppfylt da partiledelsen fordelte verv og komiteer tidligere i høst.

Partiledelsen: – Ingen krise

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde mandag ikke anledning til å kommentere Kolbergs krise-betegnelse.

Kjersti Stenseng, partisekretær Ap

NEI: Partisekretær Kjersti Stenseng er uenig med Martin Kolberg i at det er krise for Arbeiderpartiet.

Foto: Arbeiderpartiet

Det hadde derimot partisekretær Kjersti Stenseng:

– Vi gjorde et alt for dårlig stortingsvalg i høst, men det er ingen krise i Arbeiderpartiet. Vi er det største opposisjonspartiet på Stortinget og har en bred organisasjon med aktivitet landet over. Martin peker på mange viktige årsaker til det dårlige valget, blant annet at vi i for liten grad greide å engasjere velgerne, og få samfunnsdebatten til å handle om det vi mener er de viktige sakene.

– Selv om vi åpenbart gjorde en for dårlig jobb nå, betyr ikke det at vi ikke skal greie å øke oppslutning. Det norske sosialdemokratiet står i en annen situasjon enn våre søsterpartier. Vi opplever stor oppslutning rundt de etablerte partiene og fellesskapssløsninger i Norge, vi har sterke bånd til fagbevegelsen og en grasrotbevegelse som når ut i hele landet, sier Stenseng til NRK.

Nestleder Trond Giske, som ifølge Aftenposten ble kraftig kritisert av nettopp Martin Kolberg på et lukket Ap-møte kort tid etter valget, har ikke besvart NRKs henvendelser.

Den andre nestlederen i Arbeiderpartiet, Hadia Tajik, oppholder seg for tiden i New York og har takket høflig nei til å kommentere de hjemlige forholdene nå.

AKTUELT NÅ