Hopp til innhold

Knuser Siv i statsministerduell

42 prosent av folket vil ha Jens Stoltenberg som landets statsminister. Forspranget til Siv Jensen og Erna Solberg er stort.

Statsminister Jens Stoltenberg
Foto: Berit Roald / SCANPIX

Det viser en meningsmåling utført av Norstat på vegne av NRK.

På spørsmålet «hvem ønsker du som statsminister etter valget», svarer 42 prosent Jens Stoltenberg.

Klar Jens-seier

Jens Stoltenberg synes tallene fra målingen er veldig hyggelige.

- Jeg tror dette er en tillitsærklæring til regjeringen. Resultatet viser at det er viktig å bruke penger på god eldreomsorg, god skole fremfor nye milliarder i skattelette, sier Jens Stoltenberg.

- Hvorfor tror du Siv Jensen og Erna Solberg gjør det så dårlig?

- Jeg tror folk ser at de sliter veldig med å få fram et klart alternativ. De lovet velgerne et alternativ i 2005. Det har de brukt fire år på å bygge, og det er de lenger fra å etablere nå enn for fire år siden, sier statsministeren.

Siv Jensen

16 prosent av befolkningen ønsker Siv Jensen som statsminister i NRKs meningsmåling.

Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Jensen er klar til å overta

De to andre kandidatene i undersøkelsen - Frp-leder Siv Jensen og Høyre-leder Erna Solberg - har et godt stykke frem. Jens gjør knock-out på Siv i og med at bare 16 prosent svarer at de ønsker henne som landets neste statsminister.

- Jeg synes dette er spennende tall. Vi er jo utfordrere til Jens Stoltenberg som sitter i stolen allerede. At han scorer høyt overrasker meg ikke. Men Fremskrittspartiet er rede og jeg er klar. Og jeg tror det norske folk er veldig klare for å få en regjering som kan få en ny regjering, sier siv Jensen.

FrP-lederen sier hun er fornøyd med tallene og sier de vitner om at det er mange velgere som vil ha fornyelse og forandring.

- 16 prosent er bedre enn null. Jeg er veldig fornøyd med det jeg. Vi vil jobbe knallhardt hver eneste dag i ukene fremover for å vise at Fremskrittspartiet er klar til å overta med meg som statsminister, sier Siv Jensen.

Vil snu bildet

Høyres Erna Solberg har flere ganger lansert seg selv som statsministerkandidat, men hun er ikke ønsket som statsminister av flere enn 6 prosent i vår måling.

- Meningsmålingen viser at det er mange som ikke har bestemt seg. Jeg tror at vi skal klare å snu bildet av hvem som bør være statsminister og hvilken politikk som skal føres i Norge i løpet av valgkampen, sier Erna Solberg.

Høyre-lederen sier hun skulle ønske hun hadde fått større oppslutning i denne målingen, og sier hun skal slåss for å få til det i ukene fremover.

- Jeg kommer til å slåss hver eneste dag for å forklare Høyres politikk, snakke om hvorfor vi trenger et regjeringsskifte, og minne folk på at for å få et regjeringsskifte er det bare ett parti velgerne bør stemme på, og det er Høyre, legger Solberg til.

Hvem ønsker du som statsminister?

Hvem ønsker du som statsminister
Foto: NRK

Åtte prosent av de spurte ønsker en annen kandidat enn disse tre. Samtidig er det store velgergrupper som ikke har tatt stilling til hvem de vil skal være statsminister etter valget. Hele 29 prosent av de spurte svarer at de ikke vet eller er usikre.

Andelen av de som ikke har bestemt seg er størst hos kvinner. 35 prosent av disse klarer ikke å bestemme seg for hvem de ønsker. Tvilergruppa er aller størst hos dem under 30 år.

Siv ønsket av menn

Jens Stoltenberg scorer like høyt hos menn og kvinner - altså 42 prosent. Samtidig er tanken om Siv Jensen som statsminister mer interessant for menn enn kvinner, ifølge meningsmålingen. 20 prosent av mennene i undersøkelsen foretrekker Frp-lederen i denne rollen, mens 11 prosent av kvinnene synes idéen er god.

Stoltenberg scorer jevnt høyt i alle aldersgrupper, og er aller mest populær i Midt-Norge, hvor 53 prosent av de spurte foretrekker ham som statsminister.

Siv Jensen gjør det dårligst hos respondenter under 30 år - hvor 10 prosent svarer at de ønsker henne som statsminister.

AKTUELT NÅ