Hopp til innhold

Kjerkol-informant er Ap-politiker

Én av de fire som ble dybdeintervjuet i masteroppgaven til helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) og medstudenten, er selv Ap-politiker fra Trøndelag, ifølge NRKs opplysninger.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol avbildet i det hun presenterer helseberedskapsmeldingen i november 2023.

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol avbildet i november 2023.

Foto: Javad Parsa / NTB

Siden lørdag har NRK og andre medier avslørt at flere setninger i masteroppgaven Ingvild Kjerkol og en medstudent leverte i 2021 er identiske med tekst i andre masteroppgaver og fagtekster.

Først forklarte helse- og omsorgsministeren likheter i tekst ved lik metodebruk, deretter innrømmet Kjerkol at deler av tekstlikhetene i masteroppgaven stammer fra en tidligere oppgave.

Les også Helseminister Kjerkol: – Vi har ikke kopiert, vi har brukt samme metode

Nord universitet, som godkjente masteroppgaven, sier de skal behandle saken grundig, men kan mandag ikke svare på hvor lang tid det vil ta.

Etter hva NRK erfarer, vil innledende undersøkelser som skal avgjøre hvorvidt det blir nemndbehandling ta «et par uker». Saksbehandlingen vil bli unntatt offentligheten.

Statsministeren møter pressen i forbindelse med saken om helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave. Han sier han har tillit til henne som minister, og eventuelt går inn i saken når universitetet har behandlet saken.

Statsministeren møter pressen i forbindelse med saken om helseminister Ingvild Kjerkols masteroppgave. Han sier han har tillit til henne som minister, og eventuelt går inn i saken når universitetet har behandlet saken.

Mandag kveld sier statsminister Jonas Gahr Støre at han avventer universitetets vurdering, og at han har tillit til Kjerkol som minister.

Informant er Ap-politiker

Flere av de identiske passasjene i teksten, ble funnet i intervjuene med informantene i masteroppgaven. Det var ifølge Kjerkol totalt seks informanter, hvorav fire ble dybdeintervjuet.

I helgen videreformidlet Helse- og omsorgsdepartementet en kommentar fra én av informantene til VG. Da opplyste de ikke at personen er partifelle av Kjerkol, slik NRK erfarer.

Les også Klagenemnd-leder om Kjerkols nye forklaring: – Ville blitt vurdert som forsettlig fusk

Helseminister Ingvild Kjerkol avbildet i forbindelse med ny legevakt på Aker sykehus i november 2023.

I kommentaren bekreftet informanten at vedkommende ble intervjuet til Kjerkols masteroppgave og kjente seg igjen.

– Jeg bekrefter at jeg har vært informant til denne masteroppgaven. Jeg har lest masteroppgaven og kjenner igjen mine bidrag til masteravhandlingen til Kjerkol og medstudenten, og i det som er beskrevet i oppgavens tekst, står det skrevet i uttalelsen som ble videreformidlet av departementet.

Svarer ikke på hvorfor

NRK har spurt Kjerkol og departementet om hvorfor offentligheten ikke ble opplyst om at informanten er en partifelle, men Kjerkol har ikke besvart spørsmålet.

Les også Nord universitet om Kjerkol: Saksbehandlingen blir unntatt offentlighet

Ingvild Kjerkol

– Jeg kommer ikke til å kommentere oppgaven noe mer nå, men viser til Nord Universitet som skal se på saken på vanlig måte i tråd med gjeldende rutiner for dette. Jeg vil bli involvert i prosessen i tråd med deres rutiner, uttaler hun til NRK i en e-post mandag kveld.

Professor: Burde oppgitt partitilhørighet med én gang

Kristoffer Kolltveit er professor i statsvitenskap ved universitetet i Oslo. Han sier han som akademiker reagerer veldig sterkt på Kjerkol-saken.

Portrett av professor i statsvitenskap Kristoffer Kolltveit.
Foto: Tron Trondal / UiO

Han har blant annet forsket på regjeringer og ministre, og sier nøkkelen til god krisehåndtering er å legge seg flat og innrømme alt umiddelbart.

På spørsmål om hva han mener om NRKs avsløring av at informanten departementet videreformidlet sitat fra er Ap-politiker, svarer Kolltveit:

- De burde ha opplyst at vedkommende har en partitilhørighet. Drepen i krisehåndtering er når du drives fra skanse til skanse. Det er allerede gjort her, og så kommer dette i tillegg.

Han påpeker at det ikke bør være noen bakenforliggende årsaker til at noe sies eller gjøres om folk skal stole på det. Habilitetssaker handler nettopp om mistanker om bindinger.

- Det kan godt være informanten kjenner seg igjen og er riktig sitert, men med én gang noen mistenker at vedkommende sier det på grunn av partitilhørighet, har utsagnet litt mindre verdi. Derfor burde de bare sagt det med én gang, fastslår professoren.

Forsvarer oppgaven til lokalavis

Kjerkol har gitt et intervju til lokalavisen Bladet mandag ettermiddag. Der forsvarer hun oppgaven videre:

– Jeg står inne for den oppgaven jeg har levert og vet godt hvor den er sterk og hvor den har svakheter, sier hun.

Helseministeren mener det er naturlig at ulike eksperter har ulike meninger om masteroppgaven og funnene.

– Jeg kan si at sensor sine tilbakemeldinger da vi leverte oppgaven var veldig i tråd med tilbakemeldingene fra førsteamanuensis Laudal, sier Kjerkol til Bladet.

Førsteamanuensis Thomas Laudal ved Universitetet i Stavanger har støttet Kjerkol, blant annet i «Dagsnytt 18» mandag. Der sa han at det ikke var spor av stjeling av resultater fra andre oppgaver.

Laudal har tidligere vært engasjert i Arbeiderpartiet i Stavanger. Han stod på partiets liste i kommunen i 2007 og 2011. Ved kommunevalget i 2023 stod han på 23. plass på MDGs liste i Stavanger.

AKTUELT NÅ