Kan miste all norsk hjelp

Den 24 år gamle norskpakistaneren som er siktet for bortføring, voldtekt og drap på ei 7 år gammel jente i Islamabad, skaffet seg pakistansk pass før pilegrimsreisen til Mekka.

 Aud Marit Wiig

Ambassadør Aud Marit Wiig går foreløpig ut fra at mannen er norsk.

Foto: NRK

Dermed står hjelpen fra norske myndigheter i fare.

Dersom han har kjøpt eller på annen måte skaffet seg et falskt pakistansk pass, er han sikret norsk hjelp.

Men dersom han søkte formelt, og skaffet passet på lovlig vis, mister han etter alt å dømme retten til hjelp fra norske myndigheter, skriver Aftenposten.

HØR: UDI om norsk-pakistaner

I den norske statsborgerloven heter det at «Den som erverver annet statsborgerskap etter søknad eller uttrykkelig samtykke, taper sitt norske statsborgerskap»

Mannen har kone og barn i Oslo og norsk statsborgerskap, men ifølge hans forsvarer, advokat Abid Q. Raja, skal han også ha skaffet seg et pakistansk pass.

Det gjorde han for å komme seg til Mekka på den pakistanske pilegrimskvoten, som er betydelig større enn den norske.

Ambassaden anser han som norsk

Norges ambassadør i Pakistan, Aud Marit Wiig, sier at den konkrete informasjonen ambassaden har så langt er at den siktede 24-åringen har fått norsk statsborgerskap etter søknad og at han har norsk pass.

Ambassaden arbeider derfor foreløpig etter dette.

-  Jeg har ingen konkret informasjon om at han ikke skal være norsk borger, men jeg er klar over  at pakistanske myndigheter har gått ut fra at han er pakistansk borger. Dette er forhold som vi nå må søke å klarlegge, sier hun til NRK.   

- Får kanskje beholde passet

Utlendingsdirektoratet sier at den drapssiktede norsk-pakistaneren kanskje får beholde sitt norske pass selv om at det skulle vise seg at han også har skaffet seg et pakistansk. Det er ikke slik at man automatisk mister det.  

- Vi må vurdere omstendighetene rundt en slik søknad om et nytt statsborgerskap, og vi må se på personens norske statsborgerskap og grunnlaget for det, sier avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet Karl Erik Sjøholt til NRK.

Økt risiko for dødsstraff

Risikoen for at 24-åringen får dødsstraff , vil sannsynligvis øke hvis han mister sitt norske statsborgerskap, men Sjøholt kan ikke svare på om dette vil bli vektlagt, hvis det pakistanske passet er ekte.

Lørdag trakk 24-åringen tilbake tilståelsen sin og sa at den skyldtes mishandling og slag med køller fra politiet.

HØR: Ambassadøren om to pass

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger