Kan gi grønt lys til motordreven sparkesykkel

Er en Segway til 60.000 kroner i dyreste laget? Nå skal Statens vegvesen vurdere om alle andre elektriske fremkomstmidler også skal bli lovlig å kjøre på lik linje med sykkel. Og de er langt billigere.

Ikke bare ståhjuling som kan bli lovlig

Sparkesykkel, rulleskøyter, enhjuling, rullebrett, mini-firehjuling. Bare fantasien setter grenser for hva man kan sette en elektrisk drevet motor på som gjør det litt lettere å komme seg fra A til Å.

– Jeg har til og med sett en kineser som hadde en koffert han satt på som kjørte fremover med en elektrisk motor. Kreativiteten er enorm, sier statssekretær i Samferdselsdepartementet, Bård Hoksrud (Frp), den nærmeste man kommer ståhjulingens far i Norge.

Vi er selvfølgelig bekymra for at det skal bli trafikkulykker som en følge av at trafikkbildet blir mer komplisert og at det kommer nye kjøretøy ut i trafikken.

Espen Andersson

Siden 1. juli har du kunnet kjøre selvbalanserende ståhjuling, ofte bare kalt merkenavnet Segway, alle steder hvor du kan kjøre en sykkel (se faktaboks). Men ståhjulingen har også mange nære slektninger som regjeringa nå vurderer å tillate.

Der den forrige regjeringa hadde en nei-holdning har vi en mer ja-holdning. Vi er positive til å se om det finnes grunner for å si ja, og hvis det finnes det, skal vi si ja.

Kan bli trangt om plassen på fortauet

– Det er klart det er veldig praktisk. Du slipper å stå i trafikken og kommer deg frem i tettbebygde strøk på en miljøvennlig måte, sier daglig leder i Importpris.no, Andreas Cielicki.

Han selger i dag el-sparkesykler til 4.500 kroner og enhjulinger til 6.000 kroner. Altså én tiendedel av prisen til en ståhjuling. Dessuten er de lette å ta med seg under armen, i motsetning til en tung og stor ståhjuling.

– Jeg ser ikke at det er en større risikofaktor med slike kjøretøy i trafikken sammenliknet med en ståhjuling, mener Cielicki, som ser for seg at han kan selge et par hundre i året dersom loven blir endret.

– El-sykler er noe av det vi selger mest av i dag, jeg tror dette kan bli like populært.

Bekymret for ulykker

Elektriske sykler er altså tillatt. Det er fordi de regnes som sykkel og ikke som motorvogn, som er det alternative regelverket for andre elektriske mini-kjøretøy. Kjøper du en elektrisk sparkesykkel i dag, risikerer du bot og inndratt førerkort.

– Vi ser mange utfordringer med denne typen kjøretøy, sier Espen Andersson, avdelingsdirektør i Statens vegvesen.

De har fått i oppdrag av Samferdselsdepartementet å se på muligheten for om andre elektriske fremkomstmidler for en person også skal bli lovlig.

– Vi er selvfølgelig bekymra for at det skal bli trafikkulykker som en følge av at trafikkbildet blir mer komplisert og at det kommer nye kjøretøy ut i trafikken.

Det er Stortingsflertallet som bestemmer, og når de har åpnet for å tillate ståhjuling, kan man da si nei til alt som likner?

– Det er klart det er vanskelig å si nei til en type kjøretøy når du har akseptert et annet. Så det er en utfordring.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger