Hopp til innhold

Nå skal reglene fornyes

Aldersgrensen er blant det som vurderes på nytt.

Ståhjuling.

LAGER NYTT REGELVERK: Skal du bruke ståhjuling, er det flere regler å sette seg inn i. Nå skal regelverket fornyes.

Foto: NRK

Vegdirektoratet er i ferd med å lage et forslag til et nytt regelverk som skal gjelde alle små elektriske kjøretøy for én person, uavhengig av hvilken teknologi kjøretøyet har.

– Tanken vår er å etablere felles regler for små elektriske kjøretøy som er naturlig å sammenligne både i størrelse, hastighet og bruksområde, sier Kurt Ottesen i Vegdirektoratet til NRK.

– Disse reglene vil erstatte de reglene som i dag gjelder for ståhjulinger, samtidig som også andre små elektriske kjøretøy skal følge de samme reglene, fortsetter han.

Både tekniske krav til ståhjulingen, bruksområder og aldersgrense skal vurderes. Hva resultatet blir, er imidlertid ikke klart med det første.

– Håpet er å få sendt et forslag til regelendringer på høring i løpet av året, opplyser Ottesen.

Ikke alle kan dagens regler

I dag må man være minst 16 år for å bruke ståhjulingen, men Vegdirektoratet tror at det er en del yngre som bruker disse kjøretøyene.

– Det kan se ut til at reglene ikke er godt nok kjent, sier Ottesen og legger til at de forsøker å informere om reglene, blant annet på sin nettside.

– I tillegg opplyser vi naturligvis om aldersgrensen når vi blir spurt, både av media og privatpersoner.

– Foreldrenes ansvar

Trafikkoordinator ved politiet i Vestfold, Tormod Kristiansen, har ikke inntrykk av at mange under 16 år bruker slike kjøretøy.

Han understreker imidlertid at det er foreldrenes ansvar å følge opp at reglene blir fulgt.

– Politiet har ingen konkrete kontroller rettet mot dette. Politipatruljene foretar kontroller og påpeker brudd på regelverk, men dette er en prioritering i forhold til alvorlighetsgrad og satsingsområder, sier han.