NRK Meny
Normal

Nå starter kampen om hvem som skal bli ny nestleder i Frp

Per Sandberg har knapt rukket å annonsere at han trekker seg som nestleder i Frp i mai før kampen om etterfølgeren er i gang.

Per Willy Amundsen og Ulf Leirstein

Både Per-Willy Amundsen (t.v.) og Ulf Leirstein lanseres som Per Sandbergs etterfølger.

Foto: NTB Scanpix

– På vegne av Oslo Frp vil jeg foreslå Per Willy Amundsen som ny nestleder i Frp etter Per Sandberg.

Christian Tybring-Gjedde ha knapt rukket å varme kontorstolen på sitt nye kontor på Stortinget før han lanserer Sandbergs etterfølger.

Begrunnelsen er blant annet at det vil gi en bra geografisk spredning i partiets topp-ledelse. Men ikke bare derfor.

– Fremfor å få folk som er helt like i ledelsen vil dette gi en ledelse som kan tale til alle deler av partiet, sier Tybring-Gjedde.

Sandberg orker ikke mer

Per Sandberg selv sier han trekker seg som nestleder på landsmøtet i mai 2014 fordi han føler seg sliten og umotivert.

– Jeg har vært gjennom noen tøffe år med en tøff arbeidsbelastning for både meg og familien. Derfor velger jeg å sette begge bena i bakken i en periode, sa Sandberg til NRK.

Det var også flere fylkeslag som ønsket å kaste Sandberg som nestleder ved forrige nestledervalg i partiet, noe som også skal ha gått inn på Frp-politikeren.

Han skal også ha gitt uttrykk for at han har følt at han har blitt stående alene om å fronte vanskelige saker i partiledelsen.

Samtidig skal det ha vært voldsomme konflikter innad i Troms Frp der Sandbergs kone Line Miriam Sandberg er styremedlem.

Konflikten skal ha hatt utspring i flere lokale og nasjonale nominasjonsprosesser.

Én av disse er knyttet til prosessen der Øyvind Korsberg danket ut Sandberg-favoritten Per-Willy Amundsen som førstekandidat og sikker plass til Stortinget.

Bråket i Tromsø førte blant annet til to verbale konfrontasjoner mellom Byråd for helse i Tromsø, Kristoffer Kanestrøm (Frp), og Frps nestleder.

Alt dette skal ha bidratt til det Sandberg har følt som en stadig tøffere slitasje.

Nå frykter Tybring-Gjedde at partiet skal bli for polert.

– Må ikke holde oss for nesen av egne velgere

Han fremholder Per Willy Amundsen som en grundig politiker som setter seg grundig og seriøst inn i sakene han behandler.

– Per Willy er kanskje ikke så spontan som Sandberg, men han er likevel opptatt av en del av de samme sakene som Sandberg.

– Er det en frykt for at Frp er i ferd med å bli for polert?

– Den faren er absolutt reell. Vi må innse og være stolt av de velgerne vi har, og vi må kunne representere dem på en god måte. Jeg gjør ihvertfall det. Det må ikke være slik at vi holder oss for nesen for de velgerne vi har, for de er absolutt flotte representanter for Frp. Vi må ikke polere oss vekk fra velgerne våre.

– Hvem representerer den poleringen?

– Det er en tendens til akademisering av politikere. Samtidig skal Frp være et anderledes parti, ikke et parti lik alle andre. Å gå fra protest til opposisjon er en kunst vi skal takle, men vi må ikke bevege oss bort fra dem som har fått oss i posisjon, sier Tybring-Gjedde.

Lanserer nestlederen på Stortinget

Per Willy Amundsen er ikke den eneste som lanseres som mulig arvtaker etter Sandberg. Østfold Frp har lansert sin egen representant; Ulf Leirstein.

Han har nettopp påbegynt sin tredje periode på Stortinget og har blant annet vært partiets finanspolitiske talsmann i en årrekke.

Nå er han nestleder i partiets stortingsgruppe og justispolitisk talsmann.

Han er beæret over å bli nevnt.

– Det er veldig hyggelig at noen tenker på meg i denne sammenhengen. Det er nesten så man blir litt rørt, men skulle man gå på et slikt prosjekt vil man måtte gå noen runder med seg selv og ikke minst familien. Fritiden er knapp allerede med de vervene jeg allerede har.

– Men har du lyst?

– Det svaret skal gi til Frps valgkomité. Samtidig må jeg også si at jeg trives veldig godt med å være nestleder i stortingsgruppa, justispolitisk talsmann og å representere Østfold på Stortinget, sier Leirstein.

Per Willy Amundsen vil heller ikke si umiddelbart ja til en nominasjon. I en epost til NRK skriver han:

«Det er ikke tiden for å diskutere nestleder i Frp nå. Vi har ordinære prosesser frem til landsmøtet til våren, og jeg tror disse prosessene kommer til å gå aldeles glitrende».

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger